Верховний Суд: Спецдозвіл компанії Дмитра Фірташа зупинили законно

Верховний Суд: Спецдозвіл компанії Дмитра Фірташа зупинили законно
В карʼєрі Мотронівського ГЗК (Малишевське родовище титанових руд)

Верховний Суд визнав законним наказ Державної служби геології та надр України від 28.03.2023, яким на тлі санкцій до Дмитра Фірташа зупинялася дія дозволу ТОВ «Мотронівський ГЗК» № 3640 на видобування циркон-рутил-ільменітоносних пісків Малишевського родовища у Дніпропетровській області. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на щойно оприлюднену постанову ВС.

Нагадаємо, 28.03.2023, в день набрання чинності змін до Кодексу України про надра, ДГН зупинила всі спеціальні дозволи компаніям Group DF Дмитра Фірташа у зв’язку із застосуванням до нього влітку 2021 р. санкцій РНБО у вигляді анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів.

Читайте також Анулювати не можна
переписати: долю підсанкційного
спецдозволу Трендс Сістем вирішено?

В листопаді 2023 р. свій спецдозвіл змогло поновити ТОВ «Межиріченський ГЗК» – суд визнав, що в ДГН поспішили зупинити право користування надрами, не надавши компанії 30 днів, передбачених Кодексом (сьогодні цю справу ще розглядає Верховний Суд).

Мотронівський ГЗК також намагався в судовому порядку відновити спецдозвіл – це йому вдалося наприкінці лютого 2024 р. після постанови Третього апеляційного адміністративного суду. Тепер це рішення апеляції скасував Верховний Суд. Зауважимо, Держгеонадра звертали увагу суду, що у надрокористувача було три місяці, щоб змінити підсанкційного кінцевого бенефіціарного власника на іншого – з 28.12.2022 (коли зміни до Кодексу були опубліковані) до 28.03.2023 (коли зміни набрали чинності). Однак Мотронівський ГЗК не вживав для цього жодних заходів. Відтак зупинка дозволу в день набрання чинності відповідної норми Кодексу – була законною. Що і підтвердив Верховний Суд.

Станом на жовтень 2024 р. Мотронівський ГЗК вказано власником спецдозволу № 3640, але варто нагадати, що в червні компанія продала право користування надрами на користь ТОВ «Тіберіус Плюс» Олексія Шестюка. Продаж врятував спецдозвіл від анулювання, передбаченого коригуючим рішенням РНБО (в Group DF санкції до акціонера називали несправедливими). Також зауважимо, що право користування Малишевським родовищем наразі остаточно не відчужено, оскільки ДГН ще не внесла зміни до спецдозволу.

Читайте також Мільйон гривень за лист: Мотронівський ГЗК захищає ділову репутацію