Суд повернув Мотронівському ГЗК право видобувати титановмісні піски

Суд повернув Мотронівському ГЗК право видобувати титановмісні піски
Зображення асоціативне. Фото: Group DF

Третій апеляційний адміністративний суд визнав протиправним і скасував наказ Державної служби геології та надр України від 28.03.2023 р. №178 в частині зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами №3640 від 31.12.2004, наданого ТОВ «Мотронівський гірничо-збагачувальний комбінат» на видобування циркон-рутил-ільменітоносних пісків Малишівського родовища (Дніпропетровська обл.). Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на постанову суду, яка набрала законної сили 22.02.2024.

Як ми вже писали раніше, в листопаді аналогічне рішення ухвалив Сьомий апеляційний адмінсуд щодо спецдозволу іншого підприємства з Group DF Дмитра Фірташа – ТОВ «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат» (родовище руд титану Межирічне, Житомирська обл.). Як писала ЛІГА.Бізнес, директор Межиріченського ГЗК Дмитро Голік попереджав про загрозу колапсу компанії через зупинку ліцензії.

Обом гірничо-збагачувальним комбінатам Держгеонадра зупинила спецдозволи 28.03.2023 – тієї ж доби, коли набула чинності нова норма Кодексу України про надра, яка передбачає зупинення права користування надрами компаніям, до чиїх власників застосовано відповідну санкцію РНБО. Межиріченський ГЗК і Мотронівський ГЗК оскаржили накази Держгеонадр, і в обох випадках суд констатував, що зупинення спецдозволів було передчасним: Служба не витримала передбаченого Кодексом 30-денного терміну, лише після спливу якого, на думку суду, мала законне право зупинити дозволи.

Відзначимо, в травні 2023 р. Мотронівському ГЗК вдалося в суді розблокувати спецдозвіл в якості забезпечення позову до Держгеонадр, однак те рішення першої інстанції не набуло законної сили – його скасувала апеляція.

Нагадаємо, на підставі санкцій до кінцевих бенефіціарних власників Держгеонадра зупинила дію спецдозволів компаніям з груп Group DF, Smart Holding (також, спецдозвіл на рудне поле мідних руд Заліси-Шменьки), UNIGRAN. Також були зупинені спецдозволи компаніям Вадима Єрмолаєва. Деяким компаніям вдалося змінити кінцевих бенефіціарних власників на непідсанкційних осіб.