ДГН звернулася до інвесторів УРП щодо публічного розкриття витрат

ДГН звернулася до інвесторів УРП щодо публічного розкриття витрат
Зображення асоціативне

Державна служба геології та надр України (Держгеонадра, ДГН) звернулася до інвесторів шести Угод про розподіл продукції (УРП) щодо публічного розкриття витрат, які підлягають компенсації Державою. Про таке Перший заступник Голови Держгеонадр Володимир Бучко повідомив NADRA.INFO у відповідь на запит (сканкопію див. нижче).

Щойно нам стало відомо про плани регулятора здійснити низку перевірок правильності визначення витрат Інвесторів, які підлягають відшкодуванню Державою на виконання УРП – ми попросили Службу надати суми понесених витрат кожного Інвестора по кожній Угоді, що заявлені до відшкодування Державою, були затверджені програми та бюджетами, і які Держгеонадра планують перевірити.

В Держгеонадра відповіли, що «відповідно до умов УРП, запитувана інформація відноситься до конфіденційної», а також заявили, що «Держгеонадра звернулася до інвесторів щодо публічного розкриття запитуваної конфіденційної інформації».

Крім цього ми просили надати перелік посадових осіб інших центральних органів виконавчої влади (ЦОВВ), які делегували кандидатів до складу комісій, утворення яких ініціювали Держгеонадра для підтвердження правильності визначення витрат інвесторів УРП, що підлягають відшкодуванню компенсаційною продукцією. В ДГН заявили, що склад таких комісій наразі не затверджений – комісії «перебувають на етапі уточнення кандидатур до складу комісій».

Також у Держгеонадра не змогли надати перелік актів законодавства України, якими затверджено порядок/методику підтвердження правильності визначення витрат, що підлягають відшкодуванню компенсаційною продукцією на виконання УРП: «Перелік … відсутній». Водночас у Службі звернули увагу, що відповідно до Закону України «Про угоди про розподіл продукції», порядок проведення перевірки для підтвердження правильності визначення витрат міститься в самих УРП. Повноваження ж інших ЦОВВ щодо підтвердження правильності визначення витрат, що підлягають відшкодуванню компенсаційною продукцією на виконання УРП, «передбачені Порядком використання (реалізації) частини виробленої продукції, що залишається у власності держави відповідно до угоди про розподіл продукції (природного газу), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.02.2024 № 169 та УРП»:

Як ми писали раніше із посиланням на власні джерела в центральних органах влади і на ринку надрокористування, перевірка Держгеонадрами правильності визначення витрат інвестора ТОВ «Велл Ко» (група Західнадрасервіс Зіновія Козицького) на ділянці Угнівська має бути проведена у вересні-жовтні 2024 р.. Витрати державного АТ «Укргазвидобування» (УРП на ділянках Балаклійська, Бузівська, Берестянська та Іванівська) перевірять у жовтні-грудні 2024 р.. Перевірку витрат ТОВ «Надра Юзівська» (з 2021 р. під контролем НАК «Нафтогаз України») за угодою на ділянці Юзівська планують здійснити в січні 2025 р..


Нагадаємо, станом на березень 2023 р. в Україні дійсними були 12 угод про розподіл вуглеводнів, про укладення нових УРП відтоді не повідомлялося. За двома угодами, які виконуються, станом на червень 2024 р. видобули понад 100 млн куб. м вуглеводнів. В цьому році Держава отримала перші прибутки від УРП.

В серпні 2024 р. в Міністерстві енергетики заявили, що Укрнафта планує трансформувати в угоди про розподіл продукції 15 спецдозволів на користування надрами. Крім цього, за даними джерел NADRA.INFO, ПАТ «Укрнафта» близька до придбання ТОВ «Надра Олеська», яке є стороною УРП на ділянці Олеська.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ