Переможці рекордних аукціонів відмовилися платити за спецдозволи

Переможці рекордних аукціонів відмовилися платити за спецдозволи
Зображення асоціативне

Державний бюджет може недоотримати понад 10 млн грн

У середу, 3 лютого 2021 р. в Державній службі геології на надр України заявили: “За результатами першого місяця роботи у 2021 році Держгеонадрам вдалося провести прозорі аукціони з продажу 11ти спецдозволів та залучити до Державного бюджету України понад 73 млн грн прямих надходжень. При цьому, у результаті відкритої конкурентної боротьби ціна лотів зростала у десятки разів, а деякі лоти показали рекордний стрибок вартості: у 270 разів (ділянка Німшин, піщано-гравійна сировина) та у 142 рази (Тишівницька ділянка, піщано-гравійна суміш)”.

Проте, як повідомляє NADRA.info з посиланням на дані електронної системи ДП “Прозорро.Продажі”, обидва переможці аукціонів з продажу спецдозволів на піщано-гравійні ділянки відмовилися підписати протоколи торгів, а відтак і викупити лоти. Йдеться про обидва аукціони, під час яких було зафіксовано “рекордний стрибок вартості”.

Обидва аукціони відбулися 12.01.2021. 

Спецдозвіл на ділянку “Німшин” в Івано-Франківській області (ГВ + ДПР на 5 років) стартував з ціни 11,4 тис. грн, в ході торгів найвищою ціною пропозицією стала 3,1 млн грн від ТОВ “Троттола Маркет” (Львів). Але компанія-переможець відмовилася підписати протокол торгів, і втратило право на отримання спецдозволу відповідно до наказу Держгеонадр №131 від 27.01.2021 (ЗАВАНТАЖУЄТЬСЯ ФАЙЛ). ТОВ “Троттола маркет” втратило 2 284.80 грн гарантійного внеску і право купити спецдозвіл перейшло до ТОВ “Львівська правнича компанія” (ТОВ ЛПК, Львів) (ставка 3 млн грн).

Станом на 12:00 04.02.2021 в системі ДП “Прозорро.Продажі” не було інформації про рішення ТОВ ЛПК щодо викупу спецдозволу на ділянку “Німшин” чи відмови

Спецдозвіл на ділянку “Тишівницька” у Львівській області (ГВ + ДПР на 5 років) стартував з ціни 54,7 тис. грн, в ході торгів найвищою ціною пропозицією стала 7 788 888 грн від ТОВ “Сколівські пісковики” (Сколе, Львіська обл.). Але компанія-переможець також відмовилася підписати протокол торгів, і втратило право на отримання спецдозволу відповідно до наказу Держгеонадр №132 від 27.01.2021 (ЗАВАНТАЖУЄТЬСЯ ФАЙЛ). ТОВ “Сколівські пісковики” втратило 10 948 грн гарантійного внеску і право купити спецдозвіл перейшло до ПП “Сармат” (смт Широке, Дніпропетровська обл.), яке запропонувало ставку 7 777 777 грн.

Станом на 12:00 04.02.2021 в системі ДП “Прозорро.Продажі” не було інформації про рішення ПП “Сармат” щодо викупу спецдозволу на ділянку “Тишівницька” чи відмови

Якщо і “другі номери” відмовляться від своїх цінових пропозицій, бюджет недоотримає понад 10 млн грн, а спецдозволи буде перевиставлено на продаж. Нагадаємо, влітку-восени 2020 р. відмова переможців торгів від своїх ставок призвела до суттєвого зниження кінцевої ціни продажу спецдозволу на бурштинову ділянку “Вільшанська” – цей кейс описано тут.

Як ми вже писали раніше, 11 лютого 2021 р. Державна служба геології та надр України в електронній системі ДП “Прозорро.Продажі” проведе торги з продажу спецдозволів на користування надрами. На аукціони виставлено 15 лотів: ділянки бурштину, піщано-гравійної сировини, сапоніту, піску кварцового, пегматиту,  пісковику, підземних питних і мінеральних вод, кам’яного вугілля, а також родовища вапняку і торфу. 

Нагадаємо, 12.01.2021 р. в електронній системі ДП “Прозорро.Продажі” відбулися низка аукціонів з продажу спецдозволів на користування надрами. Про результати і переможців торгів читайте за посиланнями:

Ділянка “Дерманка-1” (Рівненська обл., каолін первинний);

Ділянка “Ангела” (Одеська обл., піщано-гравійна сировина);

Ділянка “Джугастра 2” (Вінницька обл., вапняк);

Новозванівське родовище глинистих порід (Луганська обл., аргіліти та алевроліти);

Східна ділянка Сколівського родовища (Львівська обл., пісковики);

Ділянка “Данна” (Херсонська обл., вапняки та глини);

Ділянка “Німшин” (Львівська обл., піщано-гравійна сировина);

Ділянка “Зелена” (Рівненська обл., бурштин);

Ділянка “Тишівницька” (Львівська обл., піщано-гравійна сировина);

Родовище “Павлівське” (Дніпропетровська обл., каолін первинний і пісок);

Ділянка “Селище” (Житомирська обл., торф).


Підписуйтеся на наші сторінки в соціальних мережах і телеграм-канал за посиланнями:

https://www.facebook.com/ukrnadra.info/

https://www.facebook.com/ukrquarries/

https://www.facebook.com/groups/258017951909456/

https://www.facebook.com/groups/252417972738430/

https://www.instagram.com/ukrainianquarries/

https://www.instagram.com/nadra.info/

https://t.me/ukrquarries/