Укрбурштину пред’явили боргів на 115 млн грн

Укрбурштину пред’явили боргів на 115 млн грн

Чому в ДАК “Українські поліметали” вдячні ініціатору банкрутства ДП “Укрбурштин”?

Суд іде

Кредитори пред’явили дочірньому підприємству “Укрбурштин” Публічного акціонерного товариства “Державна акціонерна компанія “Українські поліметали” вимоги на понад 115 млн грн. 

Про це NADRA.info заявив директор підприємства Вадим Войцешук, коментуючи засідання Господарського суду м. Київ, яке відбулося 24.02.2021. 

В грудні 2020 р. Вадима Войцешука призначили на посаду директора ДП “Укрбурштин”, а заразом і на “війну” з кредиторами

За словами Вадима Войцешука, найбільші вимоги пред’явили ТОВ “Ленд Груп Компані”, ТОВ “Вінс-Консалт”, ТОВ “Торговий дім “Укрбурштин” і ТОВ “Грін Профі Груп”. Він також повідомив, що 24.02.2021 р. суд почав розглядати заявлені кредиторські вимоги, сторони заявили клопотання, розгляд справи продовжиться 16.03.2020 р.

Призначений судом розпорядник майна ДП “Укрбурштин” арбітражний керуючий Козаренко Євгеній Валерійович відмовився коментувати судове засідання 24.02.2021, посилаючись на те, що “надання коментарів не входить до його функціональних обов’язків і не оплачується додатково [кредиторами]”.

Всі найбільші кредитори зареєстровані в Києві, але телефоном ми не змогли зв’язатися з жодною компанією: в записі однієї компанії відсутній номер телефону, в іншої вказано недійсний номер, за номером третьої компанії нам сказали, що гадки не мають, про кого ми запитуємо, а номер четвертої скидав наш дзвінок після кожного першого гудка. 

Друге банкрутство Укрбурштину. Початок

Нагадаємо, справа про банкрутство ДП “Укрбурштин”, яку розглядає Господарський суд Києва – друга справа про неплатоспроможність цього підприємства. Перша тривала 12 років і була закрита восени 2015 р. (законність закриття справи у січні 2016 підтвердив Вищий господарський суд України).

Екс-директор підприємства (в 2013-2016 рр.) Павло Ніколаєнко, за заявою якого почалася друга справа, погодився розповісти NADRA.info свою версію подій і пояснити походження 964,5 тис. грн боргу підприємства перед ним. 

Розповідає, що в 2013 р. очолив ДП “Укрбурштин” на прохання одного з заступників міністра промислової політики. Підприємство було в банкрутстві (перша справа), і все, що від нього залишилося – “чотири стоси паперів. Ось і все підприємство”. “Нічого іншого не було, все було розпродано. Або арештовано”, – згадує Павло Ніколаєнко. І стверджує, що інвестував в Укрбурштин власних $120 000 [за курсом 2013-початку 2014 рр.]: “В 2014 році я за свої кошти за 4,5 місяці отримав спецдозвіл на користування надрами. Буквально ночував у Службі геології та надр – подав заявку в лютому, отримав спецдозвіл вже у липні 2014 р. Офіційно – я вклав в Укрбурштин $120 тис. дол., [з них] $40 тис. – тільки офіційно коштував спецдозвіл, сам папірець. Плюс надавав поворотну фінансову допомогу як директор підприємства, вносив через Ощадбанк, щоб підприємство не померло. Я надав суду всі корінці, платіжні доручення”.

Павло Ніколаєнко підкреслює: хоч за його керівництва ДП “Укрбурштин” не встиг нічого видобути, але провів повноцінне геологічне вивчення ділянки:

“Я не встиг нічого добути. Ми тільки підготували геологорозвідку, намітили місця, де будемо добувати, добувати експериментально, щоб в ДКЗ затвердити запаси. Усе. Далі [після мене] працювали втемну. Наша геологорозвідка показала 150 г на кубічний метр. Ви поїдьте, подивіться, який кар’єр там, кажуть, 60 тис. кубів вийняли. Мінімум. Тільки на одному маленькому кар’єрі. Помножте [нехай] на 120 г. А вони [наступники] добули [по паперах] 170 кг”.

Також Ніколаєнко стверджує, що в 2019 (знову своїм особистим коштом) подовжив спецдозвіл, і “завів на підприємство інвесторів“. 

Три компанії: Зоненштайн (ТОВ “Зоненштайн” – Ред.), Аурум Полонез (ТОВ “Аурум Полонез” – Ред.) і РівнеМінералІнвест (ТОВ “РівнеМінералІнвест” Ред.), остання з контрольним пакетом у китайського інвестора. Вони мали бути інвесторами і генеральними підрядниками“,згадує Ніколаєнко.

Зауважимо, станом на 01.03.2021 за даними порталу Судова влада України, жодна з трьох компаній не подавала до суду заяви про грошові вимоги до ДП “Укрбурштин”. Директор підприємства Вадим Войцешук, до якого ми звернулися по коментарі з цього приводу, заявив, що взагалі “вперше чує про ці угоди”. 

В компанії Аурум Полонез укладення угоди з держпідприємством визнали, але заявили, що далі, ніж розмови справа не пішла. 

Який ідіот вкладатиме у “мертвепідприємство гроші? Той бик давно вже здох, і навіть колА немає“. Як можна вкласти у ніщо?! … Ми не готові були вкладати, доки не зробили аналіз роботи того підприємства. Коли зробили аналіз підприємства, і хто за ним стоїть, і як воно буде працювати, яка перспектива його ми перестали навіть розмовляти з ними, і закрили це питанняМи прийшли, а нам кажуть підписуйте контракт. Ми підписали, а його [підписанта з боку держпідприємства] не другий день зняли з посади. Я припинив будь-яке спілкування з Укрбурштином“, – заявив директор ТОВ “Аурум Полонез Василь Іванчак.

Щодо відкриття провадження у справі про банкрутство – Ніколаєнко визнає, що це крайній захід. Але в нього немає мети ліквідувати ДП “Укрбурштин”, він хоче лише реалізувати план санації і відродити підприємство.

“Перш ніж звернутися до суду з заявою про банкрутство ДП “Укрбурштин”, я звертався до суду, щоб примусово стягнути [борг підприємства]. Але що з них стягувати? Вони все порізали! Там страшно дивитися, що лишилося на Київській, 94 (адреса ДП “Укрбурштин” і ДП “Бурштин України” в Рівному – Ред.). Тому єдиний шанс – це оголосити банкрутом, затвердити план санації (а він у мене написаний був ще 5 років тому), і за планом санації підняти підприємство”, – пояснює Ніколаєнко, і сподівається, що вже відновлене підприємство розрахується з боргами перед кредиторами, зокрема перед ним. 

Вдячні за банкрутство

Засновником ДП “Укрбурштин” є ПАТ “ДАК “Українські поліметали”. З серпня 2020 ДАК очолює Андрій Кравчук. Він заявив NADRA.info, що вдячний Павлу Ніколаєнку за заяву про банкрутство Укрбурштину. Андрій Кравчук пояснив, що одразу після призначення керівником ДАК намагався встановити всі обставини діяльності і стан справ у ДП, проте ані його попередник, ані керівник Укрбурштину не йшли на контакт і відмовлялися надавати інформацію про підприємство і контрагентів. 

“Минулий в.о. Генерального директора Бобров (Олександр Бобров – Ред.) не передав мені жодного документу. Керуючий менеджер ДП “Укрбурштин” ПАТ “ДАК “Українські поліметал” Роман Іванович Якименко в порушення Статутної діяльності всіляко уникав спілкування та зустрічі зі мною, не виконував накази, видані Органом управління”, – заявив Андрій Кравчук. 

Він додав, що в жовтні йому стало відомо про обшуки Укрбурштину правоохоронцями. “Там вилучили знаряддя для незаконного видобування бурштину, це стало точкою неповернення, і я звільнив Якименка, призначивши нового директора дав йому завдання відновлювати документацію Укрбурштину. Я також зв’язався з Ніколаєнко і попросив допомоги в відновленні документів. Він сказав що відновити по держструктурам (БТІ, Статистика, Пенсійний фонд і т.п.) – не проблема, але на жаль, не зможе допомогти відновити всі договори, які були підписані за часів Романа Якименка. При цьому пан Ніколаєнко розказав, що йому болить душа, коли він бачить, як вбивають Укрбурштин – його “дитинча”, яке він плекав, а зараз його просто знищують. Що він знає кожну травинку і піщинку на території Укрбурштину, і що все там роблять неправильно, вбивають виробництво” – заявив Андрій Кравчук. 

Андрій Кравчук також висловив припущення, що, дякуючи відкриттю справи про банкрутство, в судовому порядку вдасться зібрати всі документи, які стосуються діяльності і контрагентів ДП “Укрбурштин”, і це сприятиме налагодженню роботи підприємства. 

Господарський суд м. Київ продовжить розгляд справи про банкрутство ДП “Укрбурштин” 16.03.2021.

Читайте також: Бурштинові торги в Луцьку: до $3700 за кілограм

Читайте також: В компанії “Райт Солюшн” з Олевська (Житомирська обл.) розповіли про результати видобування бурштину в 2019-2020 рр..


Фото обкладинки новини – з сайту ДП “Укрбурштин”