Онлайн-кабінет надрокористувача прискорить номінування ділянок надр на аукціони – Роман Опімах

Онлайн-кабінет надрокористувача прискорить номінування ділянок надр на аукціони – Роман Опімах

А перемоги на торгах не ініціаторів торгів – свідчать про прозорість аукціонної процедури.

Про це заявив Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах в коментарі NADRA.info. Очільник Служби прокоментував непоодинокі випадки багаторазової подачі заяв, які надходять для виставлення ділянок надр на аукціони від деяких надрокористувачів. 

Зі слів Романа Опімаха, надрокористувачі часто мусять переподавати заяви, тому що припускаються помилок. Так, наприклад, сталося з номінуванням на аукціон спецдозволу на Городнявську ділянку Буртинського родовища. Як ми вже писали, ТОВ “Проспекторс” в 2020 р. тричі зверталося до Держгеонадр, перш ніж спецдозвіл було виставлено на торги. 

“Компанія кілька разів подавала заявки на частину родовища, що суперечить принципу раціонального використання надр. І тільки коли заявка була на увесь об’єкт, її прийняли у роботу. При чому ця вимога – відповідність принципу раціонального надрокористування – неодноразово доносилася до потенційних інвесторів”, – пояснив Роман Опімах. 

Голова Держгеонадр також додав, що Онлайн-кабінет надрокористувача сприятиме ефективнішій комунікації, оскільки передбачатиме подачу заяв за анкетним принципом.

“Ми здійснювали такий аналіз за 2019 рік і виявили дуже багато повернень через механічні помилки та неточності. Саме тому запустили Єдине вікно (що іще не показало себе у всій красі через COVID-19) та нарешті закінчуємо онлайн кабінет надрокористувача, який працюватиме за анкетним принципом”, – зауважив Очільник Держгеонадр. 

Щодо результатів аукціону з продажу спецдозволу на Городнявську ділянку Буртинського родовища, Роман Опімах висловив сподівання, що ситуація вирішиться найближчим часом і надрокористувач приступить до робіт на об’єкті.

“З боку Служби був дотриманий принцип максимальної відкритості з наданням усіх доступних консультацій. Те, що на онлайн торгах переміг не заявник-ініціатор, а інший досвідчений претендент, який згодився сплатити в держбюджет удвічі більше за лот – це гарний приклад прозорої перемоги однієі компанії та свідомого програшу іншої. Вірю, що ситуація вирішиться найближчим часом і розпочнеться реальна робота на об‘єкті”, – заявив Роман Опімах.

Нагадаємо, торги з продажу спецдозволу на видобування графіту на Городнявській ділянці Буртинського родовища відбулися 31.03.2021. Перемогу в торгах здобуло ТОВ “Спис Україна”, контроль над якою нещодавно встановила група Онур. ТОВ “Спис Україна” запропонувало за лот майже 45 млн грн проти 22,2 млн грн, які запропонувало ТОВ “Проспекторс” (ця компанія номінувала спецдозвіл на торги). Втім переможець аукціону досі не може викупити спецдозвіл через низку судових справ і заборон, які були ініційовані власниками земельних ділянок в межах контуру об`єкта надрокористування. Власники землі (ТОВ “Кислотоупор ЛТД” і Олег Тритяченко) вважають, що ділянка надр, виставлена на аукціон є спірною, і продаж спецдозволу переможцю торгів порушить їх права. За даними аукціонної документації, запасів графіту на Городнявській ділянці Буртинського родовища вистачить на 130 років роботи потужного підприємства з річною продуктивністю з видобутку і переробки руди в обсязі 1 млн.тонн і випуску графітового концентрату в кількості 55,9 тис.тонн.

 

 

Читайте також: Судові битви за стратегічні надра України. Чому турки досі не зайшли на потужне родовище графіту?

Читайте також: Замість компанії Фірташа, спецдозвіл на ділянку титанових руд купить ОГХК

Читайте також: Висока мідна спроба. Хто хоче викласти понад 122 мільйони за Заліси-Шменьки? 

Читайте також: Чиї кар’єри? Поліція шукає, хто видобуває глину поблизу траси Н-31 на Полтавщині

 

 

Джерело фото: https://www.facebook.com/geonadra.gov.ua/photos/a.1650191558333248/4207739842578394/