ВСМПО-Авісма вийшла з капіталу компанії-власниці Демурінського ГЗК за 4 дні до повномасштабного вторгнення РФ в Україну

ВСМПО-Авісма вийшла з капіталу компанії-власниці Демурінського ГЗК за 4 дні до повномасштабного вторгнення РФ в Україну
Джерело зображення: https://demgok.com/ (домен, імовірно, вже належить не комбінату)

ВАТ «Корпорація «ВСМПО-Авісма» (РФ) позбулася 75% в капіталі кіпрської компанії Limpieza Limited, яка володіє 100% ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат». Це сталося за 4 дні до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 р.. Повідомляє NADRA.info із посиланням на власні джерела і дані з реєстрів Кіпру. 

Як випливає з копій документів, отриманих NADRA.info, передача частки відбулася 20.02.2022:

Корпорація «ВСМПО-Авісма» вийшла з капіталу Limpieza Limited 20.02.2022. 75% акцій було передано іншому учаснику компанії – Bolatico Limited

3750 (75%) акцій Limpieza Limited було передано від ВАТ «Корпорація «ВСМПО-Авісма» до кіпрської компанії Bolatico Limited, яка володіла 1250-тьма (25%), а після угоди зосередила 5000 (100%) акцій Limpieza Limited. 

Номінальна вартість акцій Limpieza Limited – 1 євро за одиницю

Угоду було засвідчено 02.03.2022. Транзакція з капіталом Limpieza Limited підтверджується власними джерелами NADRA.info і відкритими даними:

Джерело: https://opencorporates.com/filings/1104650348

 

Відповідно до отриманих документів, загальні інвестиції Limpieza Limited в статутний капітал Демурінського ГЗК склали 10 000 000 доларів США (The investment in Demurimsky GZK share capital  amounted to US 10 000 000). Сума кредитних зобовʼязань Демурінського ГКЗ перед Limpieza Limited (loans to related parties – з боку Limpieza Limited) – понад 8,2 млн дол. станом на 31.12.2021. Своєю чергою кредитні зобовʼязання Limpieza Limited перед ВАТ «Корпорація «ВСМПО-Авісма» (loans from shareholder) перевищують 9,5 млн. дол. станом на 31.12.2021. 

Директорами Limpieza Limited є Костакис Маврокордатос (реєстрація Кіпр/громадянство Кіпр), Марʼяна Шинкар (Кіпр/Україна), Світлана Ільтьо (Австрія/Україна):

 

За даними Слово і діло, Світлана Ільтьо раніше виконувала роль представника Bolatico Limited.

Крім ДГЗК, Limpieza Limited в Україні володіє 100% ТОВ «Тай-Мінералз» (основний вид діяльності – оптова торгівля металами та металевими рудами). Повний контроль над цією компанією Limpieza встановила в 2021 р.  

Нагадаємо, 22.04.2022 в Бюро економічної безпеки України заявили про арешт «100% корпоративних прав гірничо-збагачувального комбінату, який постачав стратегічну продукцію Росії». За даними Економічної правди, йшлось про ТОВ «Демурінський ГЗК». “Слідством встановлено, що згадане підприємство протягом 2020-2021 років здійснювало експорт видобутої титановмісної сировини на адресу підприємств російської федерації та республіки білорусь. За документами комбінат постачав цю сировину нібито австрійській компанії. Проте, фактично продукція одразу направлялася російським та білоруським підприємствам. Вартість реалізованої продукції було умисно занижено на загальну суму понад 56 млн грн. Це призвело до втрат бюджету у вигляді несплати податку на прибуток у сумі понад 10 млн грн. Директору ГЗК за фактом умисного ухилення від сплати податку на прибуток повідомлено про підозру”, – повідомляли в БЕБ. 

Керівник ДГЗК (відповідно до даних YouControl) Дмитро Федаш на запитання NADRA.info не відповів.

Джерела NADRA.info на ринку повʼязують Bolatico Limited із колишніми топ-менеджерами АТ «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» Русланом Журилом і Юрієм Перцевим.  

Російське ВАТ «Корпорація «ВСМПО-Авісма» придбало 75% Limpieza Limited в 2012 році. 

В червні 2021 року Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) запровадила санкції проти голови ради директорів корпорації «ВСМПО-Авісма» Сергія Чемезова і заступника голови ради директорів корпорації «ВСМПО-Авісма» Михайла Шелкова – громадянина РФ, який досі значиться кінцевим бенефіціаром ТОВ «Демурінський ГЗК». Михайло Шелков також вказаний власником ТОВ «ВСМПО Титан Україна» (виробництво труб, порожнистих профілів і фітингів зі сталі). 

03.03.2022 Верховна Рада України ухвалила Закон «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів». Єдиною компанією-надрокористувачем, щодо якої було застосовано даний закон (згідно з даними відкритих джерел), є ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів». Його арештували і передали до Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) ще у квітні 2022 р., де досі «опрацьовують потенційні варіанти управління». 

11.05.2022 Указом Президента України було введено в дію рішення РНБО Про примусове вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів. Про застосування цього рішення до компаній-надрокористувачів ще не повідомлялося.  

NADRA.info звернулися з офіційним запитом (надіслано в суботу 21.05.2022, отримано, імовірно, в понеділок 23.05.2022) до Секретаря РНБО Олексія Данілова і Голови Державної служби геології та надр України Романа Опімаха з проханням надати перелік компаній-надрокористувачів, які станом на 24.02.2022 і на кінець травня 2022 володіли дійсними спецдозволами на користування надрами і контролювалися громадянами Російської Федерації чи державою-агресором (частка в капіталі належала громадянам РФ чи державі РФ, або кінцевим бенефіціаром був громадянин РФ чи держава РФ). Також ми просили в.о. Голови Державної митної служби Вячеслава Демченка надати перелік компаній, які з 24.02.2022 до 24.05.2022 експортували до Російської федерації продукцію, виготовлену в результаті переробки/збагачення видобутих в Україні корисних копалин, а також повідомити обставини таких поставок. В РНБО наш запит спрямували до Кабінету Міністрів України, звідки документ перенаправили до Мінекономіки, Держгеонадр і Держмитслужби. Дякуємо всім причетним за сприяння в отримані даних. Чекаємо на відповіді по суті поставлених запитань.

ТОВ «Демурінський ГЗК» засновано в 2001 р.. Статутний капітал 13 560 059,82 грн. Реєстрація – с. Новоандріївка, Дніпропетровська обл.. Компанія володіє єдиним дійсним спецдозволом – №2745 на видобування цирконово-рутилово-ільменітових розсипів родовища Вовчанське (Дніпропетровська обл.).