Мільярд щомісяця: в ДПС оцінили обсяг підтримки газовидобувних компаній, які закачують газ у сховища

Мільярд щомісяця: в ДПС оцінили обсяг підтримки газовидобувних компаній, які закачують газ у сховища
Зображення асоціативне

Державна Податкова Служба оцінила підтримку газовидобувних підприємств для забезпечення сталого обсягу видобування природного газу у період дії відтермінування сплати Ренти – в 1 мільярд гривень на місяць. Повідомляє NADRA.info із посиланням на офіційні дані ДПС, отримані на запит. 

У Службі звернули увагу на одночасне скорочення споживання і видобутку природного газу в Україні (на тлі війни РФ проти України), а також 5-кратне зростання оподаткування газовидобувних компаній рентою. Цитуємо відповідь (сканкопію оригіналу додаємо нижче), за підписом в.о. директора Департаменту оподаткування юридичних осіб Тетяни Гречаної:

«У період січень-квітень 2022 року база оподаткування Рентою (з березня 2022 року змінено формування вартості Газу, як середня  величина митної вартості та ціни Газу на нідерланському хабі (TTF) складала 31 920,58 гривень за 1 тис. кубічних метрів Газу, що майже у 5 разів більше, ніж у аналогічному періоді минулого року.

Наслідками ведення військових дій на території України стало  як скорочення обсягів видобування Газу майже на 32,9 відс. у порівнянні із середньомісячними обсягами видобування Газу у попередньому календарному році, так і більш суттєве ніж зменшення обсягів видобування Газу зменшення обсягів споживання Газу підприємствами, що розташовані на окупованих територіях.

Зміни до Кодексу щодо спеціального порядку справляння Ренти із можливістю відстрочення внесення сум Ренти на післявоєнний період або період розширення ринку споживання, підготовлені з метою підтримання економічної стабільності платників для збереження сталого обсягу видобування Газ. Законодавством встановлено єдину умову використання отриманого відстрочення сплати Ренти – закачування видобутого Газу до підземних сховищ Газу.

Техніко-економічні умови видобування Газу визначаються  чотирма категоріями за розмірами ставок Ренти, пропорційно 26, 27, 15 та 32 відсоткам від загального обсягу видобутого Газу. Зокрема, при базі оподаткування Рентою у розмірі 31 920,58 гривень за 1 тис. кубічних метрів Газу платники  Ренти відтерміновують сплату податкових зобовʼязань у розрахунку в 16 536, 7 906, 8 683 та 4 341 гривень за 1 тис. кубічних метрів закачаного до сховища Газу, що при «зменшенні» споживання у обсязі близько 33 відс. видобутого Газу в підсумку оцінюється у відтерміновану Ренту у розмірі 1,3 млрд грн. Показник відтермінованої Ренти залежить від бази оподаткування Рентою і при її зменшенні до 25 000 грн не перевищуватиме 0,858 млрд грн.

Таким чином підтримка газовидобувних підприємств для забезпечення сталого обсягу видобування природного газу у період дії відтермінування сплати Ренти щомісячно оцінюється у 1 мільярд гривень»:

Нагадаємо, Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей визначення рентної плати за користування надрами для видобування газу природного на період дії воєнного стану» набув чинності 27.05.2022. Документ було ухвалено Верховною Радою 12.05.2022, підписано Президентом 25.05.2022 і оприлюднено в Голосі України 26.05.2022 (посилання). 

В Національній асоціації добувної промисловості України (НАДПУ) схвально оцінили ухвалення і дію Закону. Водночас, звернули увагу на необхідність державної підтримки не лише газовидобувних підприємств.

«Вентиль з боку РФ може закритися будь-якої миті, і тому Україні і Європі потрібно нарощувати обсяги закачаного газу. До того ж, всі розуміють, що прийде зима і ціна на газ буде ще вищою. Тому закон і був потрібен для ефективної та безперебійної роботи газовидобутку, для необхідного рівня енергетичної безпеки держави. Це стимулює підприємства видобувати газ і закачувати у сховища. Але я не бачила економічної моделі, щоб оцінювати ефективність і наслідки ухвалення Закону – адже вкотре ми, на жаль, не бачили відповідних розрахунків у пояснювальній записці до законопроекту. Наскільки я пригадую, серед ініціаторів ухвалення цього Закону були народні депутати від Слуги Народу. Ми раді, що їм вдалося прийняти цей закон. Водночас, не треба забувати, що кожна дотація – це удар по інших, теж вкрай потрібних видатках з бюджету. Зловживання неприпустиме, тому що воно буде означати недоотримання коштів у бюджет. І питання – чому таку підтримку надано тільки газовидобуванню? Залізну руду, пісок… ніхто не звільняє від податків і не відтерміновує сплату ренти. Хоча багато надрокористувачів безоплатно відвантажували значні обсяги видобутих корисних копалин для оборонних потреб держави, не кажучи вже про фінансову допомогу ЗСУ, і заслуговують на підтримку та преференції. Адже вони теж приносять величезні кошти до бюджету, а між тим багато з них внаслідок бойових дій втратили свої виробничі потужності, техніку, а ті, що досі працюють, зіштовхнулися з величезними проблемами та витратами. Так, в тому числі і через підвищення тарифів на перевезення вантажів “Укрзалізницею” вже з 1 липня припиняють, на жаль, свою роботу Інгулецький та Південний ГЗК. Тому до такого регулювання Держава має підходити комплексно і зважено», – заявила NADRA.info виконавча директорка НАДПУ Оксана Оринчак.

Нагадаємо, про наслідки агресії РФ проти України та особливості діяльності газовидобувних компаній в умовах воєнного стану в інтервʼю NADRA.info розповідав виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України (АГКУ) Артем Петренко.

Також повідомлялося, що ДПС в умовах воєнного стану засекретила дані про сплату ренти за користування надрами.