Екс-керівника державного торфовидобувного підприємства судять за недбалість 

Екс-керівника державного торфовидобувного підприємства судять за недбалість 

Судові надра

До суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього директора державного підприємства за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки у вигляді екологічної шкоди державі. Повідомляють на Facebook-сторінці Чернігівської обласної прокуратури. 

«За даними слідства, упродовж 2020-2021 років обвинувачений, обіймаючи посаду директора держпідприємства зі спеціальним дозволом на користування родовищем «Гнилуське» у Чернігівському районі області допустив незаконний видобуток приватним підприємством понад 16 тис. тонн торфу на ділянці родовища. Через такі дії державі заподіяно екологічну шкоду на 6 млн грн.

Досудове розслідування здійснювалося слідчими ГУ НП у Чернігівській області.

Крім того, наразі за незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення повідомлено про підозру директору приватного товариства (ч. 2 ст. 240 КК України)», – йдеться в повідомлення прокуратури.

Як раніше писали NADRA.info, спецдозволом на видобування торфу родовища «Гнилуське» володіє ДП «Чернігівторф». Протягом часу дії спецдозволу на родовищі «Гнилуське» було видобуто 523 тис. тонн торфу (дані Публічного аудиту надрокористування станом на жовтень 2021 р.). За даними YouControl, від січня 2020 до січня 2021 рр. обовʼязки керівника держпідприємства виконував Петро Слуценко. За даними Судової влади України, матеріали кримінального провадження щодо обвинуваченого Петра Слуценка 22.08.2022 надійшли до Новозаводського районного суду м. Чернігова: 

Адвокат пана Слуценка Микола Фесюк від обговорення справи свого підзахисного відмовився. 

Раніше про збитки, отримані ДП «Чернігівторф» під керівництвом Петра Слуценка нинішній керівник підприємства Юрій Бондаренко розповідав в інтервʼю Інформаційному порталу Чернігівщини.

Нагадаємо, в червні 2022 р. у філії «Смолинський торфозавод» ДП «Чернігівторф» заявили про відновлення роботи після звільнення Чернігівської області від російських окупантів. 

ДП «Чернігівторф» разом з іншими торфовидобувними і переробними державними підприємствами перебуває в управлінні Фонду державного майна України. В квітні 2021 року у Фонді державного майна України прогнозували, що до кінця 2021 року всі торфʼяні ДП виставлять на продаж. Втім, приватизація не відбулася, і навіть не розпочалася. В січні 2021 р. в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко (сьогодні очолює НАК «Нафтогаз України») пропонував Кабінету Міністрів України повернути державні торфовидобувні підприємства з управління Фонду державного майна до сфери управління Міністерства енергетики. Цю пропозицію підтримав народний депутат Верховної ради України, член депутатської фракції Політична партія «Слуга Народу» Олег Семінський. Проте торфʼяні держпідприємства в управління Міненерго так і не повернулися. 

Про ініціативу віддати Смолинський торфозавод не на приватизацію, а на утримання місцевої громади в серпні 2022 р. писали чернігівські ЗМІ: «Сировини нам вистачить років на сто. Аби тільки війна скінчилася. І дали нам працювати. Зі старостою були у В’ячеслава Чауса, голови обласної військової адміністрації, аби він посприяв звернутися до президента, щоб завод не віддавали на приватизацію. А віддали на утримання громаді. Землі громади, ліцензія є, податки, зарплату платимо, не збиткові. Для чого віддавати в приватні руки? Але, я так розумію, у деяких є інше бачення. Ми поряд з військовою частиною. Хлопці кажуть, одні життя там кладуть, інші тут дерибанять. Якби ми знали, що це наше, громада б купила новий прес, трактори для підприємства», – розповідала директорка Смолинського заводу Валентина Огієнко.

В січні 2022 р. повідомлялося про аналогічні звернення до Чернігівської ОДА від низки керівників місцевих рад. В грудні 2021 р. Вʼячеслав Чаус заявляв, що “єдиний правильний напрям руху” для Чернігівторфу – досудова санація, а передача підприємства в комунальну власність можлива лише після двох процедур торгів, якщо вони не відбудуться.

Станом на листопад 2021 року в Україні дійсними були понад 40 спецдозволів на геологічне вивчення і видобування торфу, які належали 34 компаніям/підприємствам, включно з державними. Державних торфʼяних підприємств 7, але чинними спецдозволами на видобування торфу володіють кілька з них.

Про становище торфʼяної галузі станом на лютий 2021 року в інтервʼю NADRA.info розповідав керівник державного концерну «Укрторф», депутат Житомирської обласної ради Андрій Озерчук. В листопаді 2021 р. Кабінет Міністрів України постановив ліквідувати ДК «Укрторф», «у зв’язку із недоцільністю подальшого функціонування».

 

Зображення новини асоціативне