Держгеонадр віддасть до Фонду держмайна ще три підприємства

Держгеонадр віддасть до Фонду держмайна ще три підприємства

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення передати в управління Фонду державного майна понад 850 підприємств, три з яких насьогодні підпорядковуються Державній службі геології та надр. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.info із посиланням на Розпорядження КМУ від 14 жовтня 2022 р. № 910-р за підписом Премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля, яке днями оприлюднили на сайті Уряду.

Держгеонадр передасть ФДМУ:

  1. Державне регіональне геологічне підприємство «Донецькгеологія»;
  2. Казенне підприємство «Південний еколого-геологічний центр»;
  3. Казенне підприємство «Південукргеологія».

ДРГП «Донецькгеологія» зареєстровано в м. Бахмут (раніше – Артемівськ). Володіє єдиним дійсним спецдозволом на геологічне вивчення газу природного вугільних шахт (метану) Дзержинської площі (яка розташована на тимчасово окупованій території). З 1998 р. підприємство очолює Микола Жикаляк (тут і далі – дані YouControl). Сайт підприємства: http://dongeo.net.ua/;

КП «Південний еколого-геологічний центр» зареєстровано в м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим. Дійсних спецдозволів на користування надрами казенне підприємство не має. З 2013 р. КП очолює Степан Орлів.

«Південукргеологія» в переліку КМУ вказано як «Казенне підприємство» із номером ЄДРПОУ 01432150. В базі YouControl під таким номером – Державне комерційне підприємство «Південукргеологія», зареєстроване в Дніпрі. Трансформація з КП в ДП відбулася в травні 2021 р. Дійсні спецдозволи на користування надрами відсутні. З жовтня 2020 р. Південукргеологію очолює Олександр Говоружський.

Нагадаємо, в 2020 р. Державна служба геології та надр України передала в управління Фонду державного майна України 4 державні підприємства: Український державний геологорозвідувальний інститут УкрДГРІ, Причорноморське державне регіональне геологічне підприємство, Східне державне регіональне геологічне підприємство, державне підприємство «Бурштин України».

Пізніше в приватизацію УкрДГРІ втрутилася Рада національної безпеки та оборони України. Перший приватизаційний аукціон ДП «Бурштин України», запланований на 20.10.2022, не відбувся, наступний очікується 08.11.2022. Аукціон з приватизації ПричорноморДРГП досі не оголошено.

Станом на грудень 2021 р. ФДМУ здійснювало управління 22 державними підприємствами добувної галузі.