Без конкурентів і торгу: хто і за скільки приватизує ДП «Бурштин України»

Без конкурентів і торгу: хто і за скільки приватизує ДП «Бурштин України»

Що сталося?

В електронній системі ДП «Прозорро.Продажі» 07.11.2022 завершився прийом пропозицій учасників приватизаційного аукціону з продажу єдиного майнового комплексу ДП «Бурштин України». 08.11.2022 інформацію на сторінці активу на сайті Фонду державного майна України було оновлено даними про результат розкриття цінових пропозицій. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.info.

Ціна ЄМК ДП «Бурштин України» стартувала з 6,4 млн грн. Цінову пропозицію подав єдиний учасник – ТОВ «Будтранс-Логістик». Товариство запропонувало за лот 6,7 млн грн. Якщо Будтранс-Логістик відмовиться викупити ЄМК, втратить майже 1,3 млн грн гарантійного внеску.

 

Що відомо про переможця?

ТОВ «Будтранс-Логістик» засновано 15.09.2022. Статутний капітал 12 000 000 грн. Реєстрація – м. Рівне. Основний вид діяльності: «Оптова торгівля цукром, шоколадом і кондитерськими виробами». Власник і керівник – Меснікович Анатолій з Рівненської області.

 

Які плани покупця щодо приватизованого ДП «Бурштин України»?

Засновник ТОВ «Будтранс-Логістик» погодився телефоном відповісти на кілька запитань для читачів NADRA.info.

NADRA.info: Вітаємо з перемогою в приватизаційному аукціоні! Ви плануєте зберігати профіль ДП «Бурштин України» і займатися видобуванням бурштину, чи ЄМК Вам потрібен для інших цілей?

Анатолій Меснікович: Ми над цими питаннями… ще не розглядали. Є цільове направлення, так і будемо використовувати. Це робочі процеси. Можливо, ще будемо виробництво розвивати.

– Спецдозвіл на видобування бурштину, яким володіє ДП, плануєте переоформляти на свою компанію?

– Думаю, будемо.

– [За даними YouControl] Ви єдиний власник компанії. Це Ваш особистий бізнес, чи Ви його робите з кимось?

– Це моя комерційна таємниця.

– Кошти, за які купуєте ДП «Бурштин України» – Ваші і партнерів, чи позикові?

– У нас є група компаній, ми займаємося сільськогосподарським виробництвом, і маємо накопичені кошти. Треба завжди мати резерв, щоб іти далі і розвиватися.

– Ви чи Ваші партнери вже мають обʼєкти, на яких видобувають бурштин?

– Ми нові на цьому ринку. Але думаю, що будемо серйозні конкуренти всім.

 

Контекст

Нагадаємо, перший онлайн-аукціон з приватизації єдиного майнового комплексу ДП «Бурштин України», запланований на 20.10.2022, не відбувся. Торги мали стартувати з майже 12,9 млн грн. Таку ціну встановив Фонд державного майна України. На торги не зареєструвався жоден учасник.

В інтервʼю NADRA.info в.о. генерального директора ДП «Бурштин України» Іван Пустовіт розповідав, що після інвентаризації на підприємстві не дорахувалися матеріальних цінностей на понад 1,5 млн грн, а співпраця ДП з приватними компаніями призвела до «мільйонних збитків». Крім цього, пан Пустовіт заявив, що «відсутність інспекційних заходів щодо запобігання безконтрольного та незаконного видобутку бурштину в межах спеціального дозволу на користування надрами призвели до непоправної шкоди потенційним запасам сировини. У зв’язку із цим вважати поклади на закріпленій за Підприємством ділянці промисловими – некоректно».

Також Іван Пустовіт назвав некоректною початкову вартість ЄМК: «Моя суб’єктивна думка – ні. 5 тис. квадратів у Рівному, середня вартість квадрату по місту – 400$. От і рахуйте».

ДП «Бурштин України» засновано в 2006 р.. Статутний капітал 8 867 800 грн. Реєстрація – м. Рівне. ДП перебуває в управлінні ФДМУ. Володіє спецдозволом №3855 на видобування бурштину родовища Клесівське (Рівненська обл.). За даними Публічного аудиту надрокористування, які до війни були доступні на Державному геологічному порталі, за весь час дії спецдозволу з 2006 р. ДП «Бурштин України» видобуло понад 13 тонн бурштину-сирцю. Запаси родовища Клесівське, за протоколом ДКЗ СРСР №10952 від 16.11.1990: основні/бурштин, кат. С1 – 46651,431 кг, кат. С2 – 28700 кг.