Іван Пустовіт: «Бурштин України» топили в боргах, а спецдозволом безконтрольно користалися різні групи

Іван Пустовіт: «Бурштин України» топили в боргах, а спецдозволом безконтрольно користалися різні групи
В.о. генерального директора ДП «Бурштин України» Іван Пустовіт розповів читачам NADRA.info про реальний стан підприємства

В четвер, 20.10.2022 Фонд державного майна України спробує продати єдиний майновий комплекс (ЄМК) ДП «Бурштин України».

Аукціон відбудеться в режимі онлайн в електронній системі ДП «Прозорро.Продажі». Покупець не буде зобовʼязаний зберігати профіль діяльності підприємства – муситиме лише протягом півроку не звільняти співробітників і погасити борги із зарплатні і перед бюджетом.

Стартову ціну встановлено на рівні 12,9 млн грн – за підприємство із понад 5 тис. м2 нерухомості в Рівному, крокуючим екскаватором, кредиторською заборгованістю у майже 15 млн грн і спецдозволом на видобування бурштину, який новий власник зможе переоформити на себе.

Готувати держпідприємство до приватизації в липні 2022 року призначили Івана Пустовіта. Серед перших рішень нового в.о. генерального директора було проведення повної інвентаризації Бурштину України. Заразом перевірили і умови співпраці з приватними компаніями, одна з яких (добре знайома читачам NADRA.info) з 2020 р. повністю замкнула на себе видобування бурштину-сирцю на родовищі державного підприємства.

 

NADRA.info: Розкажіть про інвентаризацію, яку Ви розпочали одразу після призначення. Прокоментуйте її результати. Що вона показала Вам як директору? Чого не дорахувалися на підприємстві?

Іван Пустовіт: Задля належного приймання справ від попереднього керівництва на Підприємстві було ініційовано інвентаризацію активів і зобов’язань, у тому числі: дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та виробів з них, що затверджено відповідним наказом № 22- ОД від 06.07.2022 року. Під час комісійної перевірки фактичної наявності матеріальних цінностей Підприємства виявлено та зафіксовано їх повну та/або часткову відсутність.

За даними бухгалтерського обліку встановлено нестачу матеріальних цінностей на суму (балансової вартості) – 1 573 153,20 грн. Серед нестач виявлено такі ключові позиції як екскаватори, промивочні машини, насоси та інше гірниче устаткування.

Також в ході проведення інвентаризації встановлено відсутність правовстановлюючих документів щодо об’єктів нерухомого майна у місті Рівне, що знаходяться на балансі Підприємства, а саме на будівлю, яка є основним активом і міститься в оголошенні про продаж ЄМК ДП «Бурштин України».

Оскільки отримана інформація містила ознаки можливих правопорушень за статтею 191 Кримінального кодексу України Підприємство своєчасно звернулося до Рівненської обласної прокуратури з метою внесення відомостей до єдиного реєстру досудових розслідувань.

 

Якщо в ДП відсутня документація на обʼєкти нерухомості – це додатковий клопіт і ризики для покупця ЄМК, так?

Це питання належить до виключної компетенції органу приватизації – Регіонального відділення ФДМУ по Рівненській та Житомирській областях. Знаю, що до набуття чинності нових правил приватизації – це було б значним порушенням (як ми писали раніше з посиланням на ФДМУ, станом на 21.07.2022 на підприємстві виготовлено всю технічну документацію та здійснено реєстрацію прав на нерухоме майно у встановленому законодавством порядку – примітка NADRA.info).

 

Коли були отримані 2 млн збитків, про які нам заявляли у ФДМУ? Яка частину цього збитку – за 2021 рік, а яка – за попередні періоди? Чому, на Ваш погляд, ДП було збитковим, маючи і спецдозвіл, і виробничі потужності?

Збитки, зафіксовані за результатом 2020 фінансового року – 4 684 000 грн, за результатом 2021 фінансового року – 2 005 000 грн і станом на 01.01.2022 – 1 527 000 грн.

На мою думку, Державне підприємство, яке я сьогодні очолюю, штучно або навмисно топили в боргах, поки межі спеціального дозволу (180 га) безконтрольно використовувалися різними групами людей.

Якщо нині завітати на Клесівську видобувну дільницю – можна відчути «велич» наслідків незаконного видобутку бурштину в межах нашого спецдозволу. Там усе, як в американських фільмах про Марс. Гарантую, що ця мандрівка нікого не залишить байдужим.

Відсутність інспекційних заходів щодо запобігання безконтрольного та незаконного видобутку бурштину в межах спеціального дозволу на користування надрами призвели до непоправної шкоди потенційним запасам сировини. У зв’язку із цим вважати поклади на закріпленій за Підприємством ділянці промисловими – некоректно.

Щодо виробничих потужностей. Підприємство більше 5 років не здійснює виробничої діяльності (виготовлення виробів з бурштину), в промисловому розумінні, через значний знос техніки та її невідповідність сьогоденним ринковим вимогам.

 

ДП Бурштин України володіє переробними/обробними потужностями для роботи з бурштином-сирцем. Що це за обладнання? Наскільки сучасне? Кого залучали до його оцінки? Хтось іще в Україні володіє такими виробничими потужностями?

Підприємство і справді має переробний комплекс та виробничі потужності. Щоправда, лише на папері.

Устаткування частково або повністю відсутнє. Наявне обладнання закуповувалося в найкращі часи (десятки років тому) і потребує модернізації або підлягає заміні. Чи хтось володіє аналогічними потужностями? Сподіваюся, що у них справи йдуть краще.

 

Який максимальний обсяг бурштину-сирцю може переробляти ДП «Бурштин України» у разі повного завантаження виробничих потужностей, наявних сьогодні? Про виготовлення якої продукції може йтися?

Нині на це запитання ніхто не дасть відповіді. Штат співробітників майже порожній. Залишився лише адміністративний персонал.

Якщо сьогодні відновити повний цикл у такому вигляді, який він є – це значно зашкодить підприємству і остаточно втопить його у борговій ямі.

 

В описі ЄМК ДП «Бурштин Україна» йдеться про борг з виплати зарплати понад 3 млн грн. Коли було сформовано борги з заробітної платні? Це борги перед нинішніми співробітниками, чи вже звільненими? Хто очолював ДП «Бурштин України», коли було сформовано борги перед співробітниками?

Це заборгованість перед усіма працівниками, в тому числі перед звільненими. Абсурдна до люті річ, чи не так?

Борг формувався роками, навіть тоді, коли підприємство чимало заробляло. Звісно, що багато людей не витримувало й звільнялося.

Нам за три місяці вдалося стабілізувати фінансовий стан і почати своєчасну та повну виплату поточної заробітної плати усім працівникам. Нещодавно ми почали виплачувати й борги. А серед співробітників, яким підприємство заборгувало є і мобілізовані, є люди з обмеженими можливостями, пенсіонери. Є звісно серед них і аферисти позаяк конкретно мною було виявлено одразу декілька «мертвих душ». Але це дрібниці у порівнянні з іншими проблемами.

 

За рахунок чого вдалося стабілізувати фінанси і почати виплату зарплати і боргів?

Без залучення коштів ззовні. Знайшли і використали правильно внутрішні резерви.

 

Щось довелося продати? Що?

В жодному разі. Державне підприємство знаходиться на етапі приватизації, відтак здійснювати відчуження майна – заборонено. Проте внутрішня діяльність з реалізації готових виробів дозволена.

Усім відомо, що на полицях єдиного магазину припадають пилом вироби, що виготовлялися десятки років тому. Довелося злегка попрацювати з відділом маркетингу. Так-так , саме злегка! Згодом відновили старі контакти з оптовими покупцями, знайшли нових клієнтів. Все просто, коли маєш бажання і розум.

 

Якою є Ваша зарплатня? Якою є зарплатня Ваших заступників (до речі, скільки їх? Хто вони?)

Мій посадовий оклад – 13 000,00 гривень із врахуванням податків і зборів.

На Підприємстві відсутні посади заступників генерального директора. Проте є директор з виробництва (Степанюк Людмила Євгенівна) і до недавнього часу працював директор виконавчий (Ніколаєнко Павло Володимирович). Посадові оклади цих директорів – 9795,00 гривень.

Усі перелічені співробітники працювали на Підприємстві до мого призначення на посаду генерального директора.

 

Один з боргів ДП Бурштин України – перед ТОВ «Українська Бурштинова Компанія». Остання стягувала його через суд, і, здається, частину досі не стягнуто. Розкажіть, чому утворився цей борг? Які зобовʼязання не виконало ДП Бурштин України?

Це питання ми саме зараз вивчаємо. Чимало цікавих речей вже довідалися. Обіцяю згодом повернутися до нього.

 

Ваші попередники Володимир Чібісов і Павло Ніколаєнко розповідали, що ДП «Бурштин України» співпрацювало з низкою приватних компаній. Йшлося про ТОВ «Аурум Полонез» (екс-очільника Укрзалізниці Войцеха Бальчуна) і ТОВ «Зоненштайн». Які ще компанії видобували бурштин для ДП? Скільки видобули?

В ході проведення інвентаризації ми дійсно виявили цілу низку договорів із підрядниками, у тому числі з ТОВ «Аурум Полонез» та ТОВ «Зоненштайн».

Окрім договорів на видобуток бурштину та рекультивації земель з тими ж самими підрядниками укладалися так звані «форвардні контракти». Договори на видобуток вбачають, що замовник доручає підряднику власними силами і засобами або із залученням субпідрядних організацій виконати весь комплекс робіт, а саме:

  • видобування бурштину;
  • технічної рекультивації земель.

Відповідні угоди були укладені і з ТОВ «НВО «Бурштин Полісся», ТОВ «Рівнемінералінвест» та ТОВ «Українська Бурштинова Компанія».

Цікаво, що в трьох з п’яти вищезгаданих фірмах фігурує і попередній керівник ДП «Бурштин України» – Ніколаєнко Павло Володимирович. Наприклад, до 14.01.2022 року він був засновником ТОВ «Рівнемінералінвест», а вже 17.01.2022 у співзасновниках з’являється Арбеков А.М., який працював завідуючим першого складу сировини в ДП «Бурштин України» до липня цього року. Також до 14.01.2022 року пан Ніколаєнко був бенефіціарним власником ТОВ «Зоненштайн» і до 11.10.2021 року ТОВ «НВО «Бурштин Полісся».

Є підстави вважати, що видобування за такими договорами було незаконним. В результаті «співпраці» підприємство отримало мільйонні збитки.

 

В чому може бути порушення закону? ДП – власник спецдозволу, який наймає підрядників… Що не так?

Зі спеціальним дозволом майже все гаразд. Потрібні лише деякі уточнення до нього, але це теж не дводенна процедура.

Питання в тому, що передане у користування гірниче устаткування, на момент укладення договорів оренди, не мало дозволів на експлуатацію, що видаються Державною службою гірничого нагляду та промислової безпеки України. Відповідні дозволи мали строк дії до 22 вересня 2019 року, а відтак використання цього устаткування здійснювалося неправомірно. Також в договорах між Підприємством і підрядником містяться ділянки, на які відсутні плани гірничих робіт, які в свою чергу мають бути зареєстровані в управлінні Держпраці у Рівненській області.

 

Все ж таки, скільки бурштину видобули для державного підприємства приватні компанії? Хоч щось за останні роки Бурштин України видобував власними силами?

Власними силами ДП не здійснює видобування дуже давно.

Останні три роки видобуванням займалося ТОВ «Аурум Полонез»:

  • 2020 рік – задекларовано 261 кг;
  • 2021 рік – 2 213 тис кг;
  • 2022 рік – 72 кг.

Найцікавіший – це 2021 рік. Якщо повернутися до форвардних контрактів, за якими підприємство мало прийняти на склад сировини у Рівному (так передбачає інструкція) більше двох тон бурштину і віддати 70% підряднику, а 30% лишити собі. Орієнтовно 600 кілограм мало би лишитися. Жоден співробітник, який є в комісії з приймання сировини, не пам’ятає і ста кілограм. Можливо це бухгалтерська помилка?

Одразу після проведення інвентаризації, ознайомившись з профільною нормативною базою та умовами договорів ми звернулися до підрядника офіційним листом, в якому просили призупинити будь-які дії в межах нашого спецдозволу.

 

Куди подівся крокуючий екскаватор ЕШ-5/45 Новокраматорського машинобудівного заводу, 1965 р.в., про ремонт якого розповідав Ваш попередник Володимир Чібісов? Цей екскаватор взагалі був на балансі ДП «Бурштин України»? Якщо був, чому його немає ані в описі ЄМК на сайті приватизації, ані на сторінці лоту?

Цей екскаватор був і лишається на балансі Підприємства. Крокуючий екскаватор ЕШ-5/45 є одним з ключових активів. Знаходиться на Клесівській видобувній дільниці, на момент нашої комісійної перевірки був у справному стані.

Нонсенс ситуації з ремонтом полягав у тому, що Підприємство на умовах договору оренди передавало у платне користування крокуючий екскаватор з метою видобутку бурштину тим самим підрядником, що укладав з Підприємством договір на видобуток бурштину та рекультивації земель. Простими словами – наші спецдозвіл, усе необхідне гірниче устаткування, трансформаторні станції в руки підряднику, а ми ще й ремонтуй?

Згідно умов вищезгаданих договорів Підприємство не несе жодних витрат, навіть у разі якщо підрядник зазнає значних фінансових навантажень під час співпраці. А гроші отримані на ремонт від кого? Від того самого підрядника/партнера або фірми-прокладки.

Я не знаю чому його не включили в опис, але наскільки я розумію саме поняття єдиного майнового комплексу передбачає все майно, що належить підприємству.

 

Наші джерела стверджують, що восени 2020 року ДП фіксувало, що філія ЦУП УЗ із залученням важкої карʼєрної техніки і без погодження з ДП проводила роботи по вилученню гірничої породи на ділянках, які згідно спецдозволу на користування надрами належать ДП «Бурштин України». Також ішлося про неодноразові спроби ДП «Бурштин України» врегулювати з УЗ питання користування земельними ділянками, які за спецдозволом належать ДП, але перебувають в користуванні УЗ. Коли і як зрештою було вирішене питання земельних ділянок, які перебувають у користуванні УЗ (і чи було воно вирішене)? Чи це питання доведеться вирішувати новому власнику ЄМК?

Не можу прокоментувати факти проведення робіт без погодження. На підприємстві відсутні документи, що це підтверджують. Нині є чинний договір сервітуту між ДП «Бурштин України» та філією «Центр управління промисловістю» АТ «Українська залізниця». Виготовлено всю необхідну технічну документацію, внесена інформація до державного земельного кадастру, зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно права на всі ділянки.

 

Чи можливо вивести підприємство з кризи?

Беззаперечно, так! За нашими підрахунками, для цього знадобиться не більше року кропіткої праці. Без звільнення штатних працівників і без залучення коштів ззовні. Ми йшли до цього, пророблено колосальну за обсягом роботу, але…

 

На Ваш погляд, стартова вартість ЄМК підприємства – коректна?

Моя суб’єктивна думка – ні. 5 тис. квадратів у Рівному, середня вартість квадрату по місту – 400$. От і рахуйте.

 

Ви згідні з перспективою продажу ДП «Бурштин України»?

Державі зараз як ніколи потрібні ресурси. Але довгострокова користь завжди краща за одноразову вигоду.

 

 

Автор – Володимир Бойко, NADRA.info

Джерело фото: Іван Пустовіт