Переможець торгів відмовився платити 100 млн грн за бурштиновий спецдозвіл

Переможець торгів відмовився платити 100 млн грн за бурштиновий спецдозвіл
Зображення асоціативне

Право купити ділянку перейшло до компанії, імовірно повʼязаної з екс-міністром транспорту Миколою Рудьковським

 

ТОВ «Юа Коалтрейдкомпані» не заплатило обіцяні 100 000 000 грн за спецдозвіл на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою бурштиноносної ділянки Єльне (Сарненський р-н Рівненської обл.). Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на Наказ Голови Державної служби геології та надр України Романа Опімаха №85 від 22.02.2023 і дані ДП «Прозорро.Продажі».

Спецдозвіл на ділянку Єльне Держгеонадра розігрували 12.12.2022. Ціна стартувала з майже 6,6 млн грн. Для участі в торгах кожен учасник мав сплатити понад 1,3 млн грн гарантійного внеску. Охочих позмагатися за лот було троє. Запропоновані 100 млн грн від ТОВ «Юа Коалтрейдкомпані» утричі перевершили ставку «другого номера» – компанії ТОВ «БурПром», яка запропонувала трохи більше ніж 36 млн грн.

Після відмови Юа Коалтрейдкомпані заплатити обіцяне (і втрати гарантійного внеску), саме ТОВ «БурПром» отримав право купити Єльне. Судячи з даних на сторінці лоту, станом на 24.02.2023 БурПром ще не відмовився від можливості обміняти 36 млн грн на спецдозвіл. Отримати оперативних коментарів ані від БурПрому, ані від ТОВ «Гальбин Інвест Груп» (яка володіє 100% ТОВ «БурПром») не вдалося.

За даними YouControl, в листопаді 2021 року контроль над ТОВ «БурПром» встановила Ольга Рудьковська. Кількома місяцями раніше пані Рудьковська стала власницею іншої компанії-надрокористувача – ТОВ «Земресурсінвест». Станом на дату новини, через ці дві компанії Ольга Рудьковська контролює 9 бурштинових спецдозволів: 7 – Земресурсінвесту і 2 – БурПрома. Таким чином, Єльне може стати 10-тою ділянкою бурштиноносних надр в арсеналі пані Рудьковської.

Восени 2021 року ми писали, що Ольга Рудьковська може бути повʼязана з міністром транспорту та зв’язку України в 2006-2007 роках, народним депутатом Верховної ради України IV, V, VII скликань Миколою Рудьковським (№80 у ТОП-100 найбагатших українців за 2021 рік за версією журналу НВ). Також про інтерес пана Рудьковського до бурштиноносних надр на умовах анонімності розповідали власні джерела NADRA.INFO.

Нагадаємо, на 27.02.2023 заплановано проведення 17 перших аукціонів з продажу бурштину-сирцю, які організує Державне сховище дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України