Letter of Intent: Для оборонних потреб США постачатимуть 20 000 тонн українського графіту на рік

Letter of Intent: Для оборонних потреб США постачатимуть 20 000 тонн українського графіту на рік
Заваллівський графітовий концентрат, виготовлений в 2023 р.. Джерело: Заваллівський графіт

Відомий виробник графіту, австралійська компанія Volt Resources Limited (ASX: VRC), яка володіє 70% української групи Заваллівський графіт, оголосила про підписання листа про наміри з компанією M2i Global, Inc. (США) щодо перспективи постачання графіту, виробленого в Україні, для потреб Міністерства оборони Сполучених Штатів Америки. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на біржове оголошення Volt Resources Limited.

M2i Global, Inc. спеціалізується на розробці та впровадженні повного глобального ланцюжка поставок найважливіших корисних копалин для уряду США та партнерів. Її дочірня компанія, US Minerals and Metals Corp., об’єднує людей, технології та рішення з уряду, бізнесу, некомерційних організацій і академічних кіл, щоб забезпечити доступ і доступність важливих корисних копалин і металів з метою оборони та економічної безпеки. Метою M2i Global є укладання контракту на постачання Міністерству оборони США до 20 000 тонн графіту на рік. Йдеться про поставку графіту дочірньою компанією Volt Zavalievsky Graphite – Заваллівський графіт (Україна). 

Основні умови договору:

  1. M2i намагатиметься укласти з Міністерством оборони США (US Department of Defense (DOD)) контракт на закупівлю до 20 000 тонн графіту щороку протягом трьох років;
  2. Volt постачатиме графіт чистотою від 94,0 до 99,5% від дочірньої компанії Volt Zavalievsky Graphite (ZG, Заваллівський графіт) протягом трьох років;
  3. Якщо це можливо, Volt продовжить довгострокові поставки графіту для клієнтів M2i із другої черги проекту Bunyu Tanzania.

 

Виконавчий голова Volt, Асімве Кабунга, сказав: «Стратегія Volt щодо розробки диверсифікованого інтегрованого ланцюжка поставок графіту та матеріалів для акумуляторних анодів продовжує набирати обертів, і угода з M2i Global є продовженням цього прогресу».

«Завдяки можливості постачати природний лускатий графіт, вироблений у Європі, а в майбутньому і з нашого графітового проекту Bunyu в Танзанії, у поєднанні з технологією виробництва анодних матеріалів для акумуляторів, що прогресує в Сполучених Штатах, Volt пропонує зростаючі можливості майбутнього шляхом повного ланцюга поставок, який може бути доступний небагатьом графітовим компаніям», – пояснив Асімве Кабунга. 

Керуючий директор і головний виконавчий директор Volt, Прашант Чінтавар, прокоментував: «Замикання ланцюга постачання сировини для акумуляторних батарей є пріоритетом національної безпеки США. Особливо це стосується графіту, іноземні поставки якого становлять понад 75% ринку. Ця угода узгоджується з нашим планом щодо розширення клієнтської бази і розвитку бізнесу Заваллівського графіту. Ми раді працювати з M2i і сподіваємося на міцну співпрацю».

Дуг Коул, виконавчий голова M2i, прокоментував: «Наша основна місія полягає в зміцненні поставок цінних для нашої країни матеріалів шляхом забезпечення безпечного та надійного доступу до ключових ресурсів для Сполучених Штатів. Ми раді тісно співпрацювати з Volt, щоб просувати їхнє бачення встановлення еталону комплексного постачання високоякісного природного графітового анодного матеріалу для зростаючої індустрії акумуляторів».

Генерал-лейтенант (у відставці) Джеффрі В. Теллі, президент і генеральний директор M2i, прокоментував: «Ця угода з Volt забезпечить роботу, яку ми виконуємо для політики щодо запасів національної оборони, а також із Агентством оборонної логістики. Міністерство оборони США (DOD – US Department of Defense) через свій відділ розширення виробничих можливостей та визначення пріоритетів інвестицій прагне забезпечити надійне та стабільне постачання графітових матеріалів у США для використання у виробництві батарей. Міністерство оборони хоче побудувати стійку промислову базу для задоволення поточних і майбутніх вимог національної оборони».

Нагадаємо, в серпні 2022 р. Австралійська Volt Resources заявила про відновлення виробництва графітової продукції в Україні (після початку повномасштабної агресії РФ проти України). В лютому 2023 р. генеральним директором (СЕО) групи Заваллівський графіт було призначено Романа Сарамагу. В травні 2023 р. Заваллівський графіт заявив про відновлення виробництва після сезонної зупинки. Протягом першого місяця було вироблено понад 700 тонн графітового концентрату. Середньодобове виробництво становило 54 тонни, більша частина концентрату досягала 88-96% чистоти.