Заваллівський графіт відновив виробництво після сезонної зупинки

Заваллівський графіт відновив виробництво після сезонної зупинки
Заваллівський графітовий концентрат, виготовлений в 2023 р.. Джерело: Заваллівський графіт

Новини компаній

За місяць виробили понад 700 тонн графітового концентрату

                         

У квітні група Заваллівський графіт відновила виробництво графіту після зимової зупинки. Про це йдеться у біржовому повідомленні материнської компанії Volt Resources Limited, акції якої торгуються на майданчику ASX. У заяві йдеться, що в цьому році виробництво працюватиме в режимі «один місяць в квартал».

Станом на 5 травня 2023 року було вироблено понад 700 тонн графітового концентрату, включаючи рекордне добове виробництво 88 тонн 26 квітня 2023 року. Середньодобове виробництво становить 54 тонни, причому більша частина графітового концентрату досягає 88-96% чистоти. Компанія планує завершити поточний виробничий цикл в середині травня 2023 року. Наступні заплановано на вересень і грудень.

Генеральний директор Volt, Прашант Чінтавар, заявив: «Заваллівський графіт є частиною нашої стратегії зростання і позиціонує Volt як одного з невеликої кількості не-Китайських виробників графіту в усьому світі. Ми вітаємо команду Заваллівського з подоланням багатьох труднощів, включаючи перебої в електропостачання та ланцюгах постачання, а також доступність персоналу, задля виконання нашого операційного плану на 2023 рік і забезпечення успішного перезапуску роботи».

В карʼєрі Заваллівського родовища. Джерело: Заваллівський графіт

Нагадаємо, в лютому 2023 р. на посаду Генерального директора (СЕО) групи Заваллівський Графіт було призначено Романа Сарамагу

Працює збагачувальна фабрика. Джерело: Заваллівський графіт

Австралійська компанія Volt Resources Limited купила 70% групи Заваллівський графіт в 2021 р.. Були придбані частки в компаніях ТОВ «ГрафітІнвест» (володіє 78,94% акцій ПрАТ «Заваллівський графітовий комбінат», яке є власником спецдозволу на видобування графітової руди №430 до 2035 р.), ТОВ «Заваллівський графіт» і ТОВ «Стоун фаунд». В 2022 р. Volt Resources організувала розміщення акцій на Австралійській фондовій біржі (ASX) для залучення 2 мільйонів австралійських доларів (екв. 1,36 млн дол. США). Частину цих коштів мали спрямувати на перезапуск видобувного і переробного бізнесу Заваллівського графіту, який зупинявся на зимовий сезон і через війну РФ проти України. Видобування графітової руди на Заваллівському родовищі та її переробка на збагачувальній фабриці в Кіровоградській області відновилися в серпні 2022 р..

 

Нагадаємо, спецдозволами на поклади графітової руди в Україні також володіють ТОВ «Українська постачальна група» і ТОВ «Розвиток Побужжя» Геннадія Буткевича (засновник корпорації АТБ та інвестиційної групи BGV Group, яка цікавиться урановими УРП, в 2022 р. запустила щебеневий завод у Житомирській обл., володіє іншими видобувними активами).

Нещодавно проти розробки іншого графітового обʼєкта – Городнявської ділянки Буртинського родовища у Хмельницькій області – виступила громада села Михайлючка. Спецдозвіл на це родовище в березні 2021 р. на аукціоні Держгеонадр виграла компанія ТОВ «Спис Україна» (входить в групу ONUR турецького походження). Товариство тривалий час не могло отримати контроль над ділянкою надр через судові суперечки з власниками земельних ділянок в межах контуру родовища.