Forbes: Голова АМКУ про ситуацію з «Моршинською» після конкурсу АРМА

Forbes: Голова АМКУ про ситуацію з «Моршинською» після конкурсу АРМА
Ексочільник Донецької ОВА Павло Кириленко очолив Антимонопольний комітет України у вересні 2023 р.. Фото АМКУ, джерело: https://forbes.ua/

Антимонопольний комітет України проведе додаткове дослідження ринку, перш ніж вирішити питання про надання ТОВ «Карпатські мінеральні води» дозволу на управління корпоративними правами виробників та реалізаторів мінеральних вод групи IDS Ukraine за результатами конкурсу Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Таке випливає з відповіді Голови АМКУ Павла Кириленка в інтервʼю виданню Forbes (авторка інтервʼю – Іра Крицька):

Forbes: Ще одна особливість воєнного часу – велика кількість російських активів. Як та кому їх передавати, щоб не порушувати антимонопольне законодавство. Яскравим прикладом є кейс «Моршинської». На якій він зараз стадії?

 

Павло Кириленко: АМКУ включився у цей процес (У березні конкурс на управління активів виробника «Моршинської» та «Миргородської» IDS Ukraine виграла компанія «Карпатські мінеральні води». Передачу також мав погодити АМКУ. – Forbes). Для того щоб ми реагували швидше, потрібне розширення повноважень АМКУ щодо конкурсів АРМА та ФДМУ.

 

Щодо «Моршинської», ми не можемо дати дозвіл на концентрацію без додаткового дослідження ринку. Потрібно зʼясувати, як таке обʼєднання буде впливати на конкуренцію і чи не обмежить це можливості інших учасників ринку. На професійному сленгу це називається – «вбивче придбання», коли таким чином усуваються конкуренти. Плануємо завершити дослідження наступного року.

Нагадаємо, в березні цього року в АРМА назвали переможця конкурсу на управління акціями виробника «Моршинської». Ним стало ТОВ «Карпатські мінеральні води». В групі IDS Ukraine заявляли, що результати конкурсу не вплинуть на операційну діяльність компаній, а також звертали увагу на низку порушень і наголошували, що вартість групи має бути збережена для подальшої націоналізації.

В червні стало відомо, що Шевченківський районний суд міста Києва, фактично, дозволив АРМА змінити генерального директора ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар». В IDS Ukraine заявляли, що кадрове рішення АРМА буде незаконним і означатиме рейдерське захоплення виробника мінеральних вод.

Довідково (дані IDS Ukraine):

IDS Ukraine — українська група компаній, заснована в 1996 році. Це національний виробник бутильованої мінеральної води, до складу якого входить Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», Миргородський завод мінеральних вод, дистрибуційна компанія «ІДС» та оператор доставлення води «ІДС Аква Сервіс». Група компаній володіє торговельними марками «Моршинська», «Миргородська», «Аляска», «Аква Лайф» та «Воля». 

IDS Ukraine — лідер ринку бутильованих  вод і має значний вплив на формування і розвиток галузі. Загальна сума капітальних інвестицій, в тому числі у виробництво, за останні 5 років сягає 2,5 млрд грн. IDS Ukraine є найбільшим платником податків та зборів у галузі: 699 млн грн за 2022 р.. Надає роботу 3 тис. людей і відіграє значущу роль для таких невеликих міст, як Миргород і Моршин, як основний роботодавець.

Нагадаємо, корпоративні права компаній групи IDS арештували в червні 2022 р.. Як заявляли в пресслужбі Бюро економічної безпеки, слідство встановило, що російський олігарх (мова про Михайла Фрідмана) з іншими бізнесменами за фіктивними угодами планували вивести зі своєї власності активи, розташовані на території України. Генеральний директор IDS Ukraine Марко Ткачук відкинув звинувачення про нібито наявні бізнес-зв’язки української компанії-виробника мінеральних вод з Росією. За словами Ткачука, безпосереднім акціонером української групи компаній IDS Ukraine є кіпрська компанія IDS. Вирішальний вплив на діяльність цієї групи компаній, маючи сукупно у власності понад 52% акцій та право контролю, здійснюють лише наступні акціонери: члени сім’ї Бадрі Патаркацишвілі, що є громадянами Великої Британії (близько 34%), уряд Грузії (7,73%) та низка міноритарних акціонерів (близько 10%). Акціонери групи компаній чітко заявили, що засуджують військову агресію РФ проти України. «Акціонери, які мають подвійне громадянство, одне з яких – російське, мають опосередкований стосунок до нашого бізнесу. Ніхто з них, включаючи часто згадуваного у пресі Михайла Фрідмана, не впливають на діяльність нашої групи компаній і не мають права контролю ні над бізнесом, ні над ухвалюваними менеджментом рішеннями», – зазначив генеральний директор IDS Ukraine.