Межиріченському ГЗК поновили право видобувати титанові руди

Межиріченському ГЗК поновили право видобувати титанові руди
Зображення асоціативне

Протиправність зупинки спецдозволу в санкційному порядку – підтвердив апеляційний суд 

Межиріченському гірничо-збагачувальному комбінату повернули право видобувати титанові руди, зупинене в березні. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на Наказ (завантажити) Першого заступника Голови Державної служби геології та надр України Володимира Бучка №591 від 16.11.2023 (оприлюднений на офіційному сайті Служби 17.11.2023).

 
Даним наказом Держгеонадра скасували з 07.11.2023 пункт 1 наказу від  28.03.2023 № 178 «Про зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами та внесення змін до наказів Держгеонадр» в частині зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами № 2694, наданого ТОВ «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат»:

Зупинку дії спецдозволу Межиріченського ГЗК скасували на виконання рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 27.06.2023 у справі № 240/12039/23, залишеного без змін постановою Сьомого апеляційного адміністративного суду від 07.11.2022

Як ми вже писали раніше, на думку суду, зупиняючи дію спецдозволу Межиріченського ГЗК, Держгеонадра порушили два критерії, дотримуватися яких мають субʼєкти владних повноважень. По-перше, на думку суду, спірний наказ про зупинення спецдозволу ухвалили без урахування всіх обставин, що мать значення. По-друге, наказ Держгеонадр був передчасним.

Нагадаємо, наприкінці березня Держгеонадра зупинила спецдозволи Межиріченському ГЗК та іншим компаніям із Group DF в санкційному порядку, оскільки раніше проти кінцевого бенефіціара групи Дмитра Фірташа було застосовано санкції Ради національної безпеки та оборони України, а 28.03.2023 набула чинності нова норма Кодексу України про надра, що передбачає припинення/анулювання спецдозволів компаніям підсанкційних власників.

Зауважимо, як писала ЛІГА.Бізнес напередодні оприлюднення Наказу Держгеонадр, директор Межиріченського ГЗК Дмитро Голік попередив про загрозу колапсу компанії через зупинку ліцензій.

«Війна нас не зупинила, а зупинив цей славнозвісний закон», – скаржився директор Межиріченського ГЗК Дмитро Голік (на фото у центрі) на круглому столі, який NADRA.INFO провели в Укрінформі

Унаслідок ухвалення закону обсяги виробництва обвалилися: якщо у 2021-му підприємство виробило 142 000 тонн готової продукції, то за 10 місяців 2023 року – тільки 15 000 тонн.

«Ми цей рік практично простояли. Спочатку була зима і нам не вистачало електроенергії, але настала весна, відновили електропостачання – і ми «з радістю» зустріли цей закон», – сказав він.

Працівників перевели на 2/3 оплати праці, але «якщо нічого не зміниться найближчим часом, то понад 500 наших людей опиняться на межі звільнення», – попередив Голік.

«Ми стоїмо, у нас немає видобутку, у нас немає реалізації. Фінансів на виплату не було уже три-чотири місяці тому. Підприємство кредитується, кредити ми повинні віддавати. Щойно підуть позови, тоді це і станеться. На скільки на нас стане? Місяць-два», – сказав він. Тоді ж, за його оцінками, може виникнути місцева техногенна катастрофа. «Нерекультивовані землі, кар’єри затоплені водою. Ми нічого не можемо робити. Почнемо працювати – карна справа, не почнемо працювати – карна справа. Безвихідь якась», – заявляв Дмитро Голік.