Михайло Лишак: Транскордонний моніторинг – заради розкриття та збереження потенціалу підземних водних ресурсів

Михайло Лишак: Транскордонний моніторинг – заради розкриття та збереження потенціалу підземних водних ресурсів
Михайло Лишак. Фото автора

Фахівці Західукргеології долучилася до важливого європейського проекту з дослідження транскордонних підземних вод

Авторський блог

Автор: Михайло Лишак, директор ДП «Західукргеологія» НАК «Надра України»

Наприкінці 2023 року завершилася реалізація на західних теренах Львівщини міжнародного проекту EU-WATERRES.

ДП «Західукргеологія» НАК «Надра України» є провідним геологічним підприємством у західних областях України. Одним із основних видів діяльності є дослідження підземних вод, в тому числі буріння і моніторинг. Підприємство має сертифіковані хімічну та радіологічну лабораторії, потужний фонд геологічної інформації.

Проект EU-Waterres спрямований на проблематику транскордонних підземних вод. Спільно з партнерами з Польщі, Латвії, Естонії та Норвегії вирішувався комплекс завдань, спрямованих на створення системи управління та контролю за станом підземних вод в прикордонних регіонах.

Підземні води є надважливим ресурсом для людства, країни, людини і є складним об’єктом для управління і моніторингу. Одна з проблем  – ігнорування ними державних кордонів, транскордонні підземні води – спільний міждержавний ресурс:

Транскордонні – це підземні води, які мають перетоки між державами. І українській стороні важливо мати актуальну інформацію про стан підземних вод, які потрапляють до нас, для прикладу із надр Польщі. І навпаки.

Для визначення потенціалу і стану транскордонних підземних вод оцінювалась кількість ресурсів підземних вод, визначались напрямки та ділянки перетоків, зокрема між Польщею і Україною. Встановлені точні місця для моніторингу, а 11 пунктів у Львівській області ми обладнали сучасними комплектами датчиків рівня підземних вод.

Інформація про підземні води, яка отримується від транскордонної моніторингової мережі, потрапляє до геопорталу, який розроблений в рамках проекту EU-Waterres.

Геопортал EU-Waterres – перший проект Європейського Союзу, який об’єднує гідрогеологічну інформацію країн ЄС з Україною. Геопортал має зручний і зрозумілий інтерфейс, містить відкриті дані про всі характеристики підземних вод, його адресовано громадянам, органам державного управління, водного господарства та охорони навколишнього середовища, а також геологічним компаніям.

Одним з головних напрямків досліджень була оцінка небезпеки забруднення підземних вод. Яке в останні десятиліття стало вагомою екологічною проблемою через зростання темпів промислового виробництва та сільськогосподарської діяльності. Знання про особливо вразливі до забруднення території допомагають правильно оцінити стан підземних вод, запобігати їх забрудненню, усвідомлено приймати рішення з їх захисту і передбачати наслідки прийнятих рішень. А виконане моделювання при різних сценаріях водокористування дозволяє прогнозувати стан підземних вод, раціонально та екологічно безпечно планувати господарську діяльність.

Сьогодні, завершуючи реалізацію проекту EU-Waterres, ми бачимо розвиток результатів і необхідність просування транскордонної співпраці в управлінні підземними водами. І для України, зокрема для західних прикордонних областей, ми бачимо застосування методології транскордонного моніторингу у басейнах Дністра та Дунаю та розширення модернізованої моніторингової мережі в басейні Вісли.

Серед найближчих практичних кроків у нас – реалізація планів по покращенню забезпечення якісною водою закладів освіти Львівщини. Цей проект ми плануємо реалізувати по програмі Interreg NEXT Польща-Україна спільно з польськими партнерами і з обов’язковим врахуванням результатів і рекомендацій проекту EU-Waterres. Також необхідно розвивати і розширяти транскордонний моніторинг спільно з європейськими партнерами через через Фонд грантів Європейської Економічної Зони та Норвегії для регіонального співробітництва та програму Interreg.

Автор: Михайло Лишак