Карʼєру в Закарпатті закидають недоплату ренти за користування надрами

Карʼєру в Закарпатті закидають недоплату ренти за користування надрами
Рокосівське родовище андезиту. Фото: https://www.google.com.ua/maps/

Територіальне управління Бюро економічної безпеки України в Закарпатській області розслідує імовірне заниження компанією ПрАТ «Хустський карʼєр» податкових зобов`язань з рентної плати за користування надрами на майже 3,9 млн грн.

Про розслідування NADRA.INFO стало відомо з ухвали суду, якою ТУ БЕБ у Закарпатській обл. дозволили провести огляд території ПрАТ «Хустський кар`єр» – з метою встановлення загального об`єму видобутої гірничої маси та отриманої у подальшому продукції (вихідних даних для проведення розрахунків щодо обсягів добутої гірничої маси, отриманої та реалізованої продукції), визначення конкретного виду продукції, що отримана внаслідок обробки чи в інший спосіб; зберігається на складах або підготовлена для відвантаження, з метою використання такої інформації під час проведення товарознавчих, економічних та інших експертиз.

Як випливає з тексту ухвали, слідство встановило (спираючись на дані Єдиного реєстру податкових накладних – ЄРПН), що до липня 2021 р. середня вартість реалізації Хустським карʼєром продукції «камінь бутовий» склала 275,56 грн/т.

З липня 2021 року компанія здійснювала реалізацію каменю бутового вже по ціні 53,42 грн/т (обсягом 100% виключно на ТОВ «ХГУ»).

Із січня по лютий 2022 р. – здійснювалася реалізація продукції «гірнича маса» за ціною 35.50 грн/т (обсягом 100% на ТОВ «ХГУ» і на ПрАТ «Кривий Ріг Цемент»).

З лютого 2022 року по 2023 рік «ПрАТ «Хустський Карʼєр» здійснював реалізацію «гірнича маса» обсягом 100% виключно на ПрАТ «Кривий Ріг Цемент» за «аномально низькими цінами».

Через наведене, слідством проведено дослідження середньої ціни на веб-сайтах з продажу корисних копалин у всесвітній мережі «Інтернет» (охоплює 2022 рік та першу половину 2023 року включно), в ході чого встановлено середню ціну на «Камінь бутовий» (гірнича маса) в мережі Інтернет 343,33 грн/т з ПДВ (274,67 грн/т без ПДВ).

Детектив зазначає, що службові особи ПрАТ «Хустський Карʼєр» з метою заниження податкових зобов`язань з рентної плати за користування надрами, під час здійснення фінансово-господарських операцій у період з 01 липня 2021 року по 30 червня 2023 року, внесли до офіційних документів завідомо неправдиві відомості, а саме занижені ціни одиниці товарної продукції в розрахунку податкових зобов`язань, що призвело до ймовірного заниження рентних платежів на суму 3 888 831,32 грн, тобто до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах.

У БЕБ також посилаються на аналітичне дослідження оцінювання ризиків та/або правопорушень у фінансово-господарській діяльності Приватного акціонерного товариства «Хустський кар`єр», за наслідками якого складено відповідний Аналітичний продукт (висновок аналітика).

ПрАТ «Хустський карʼєр» засновано в 1996 р.. Статутний капітал 3 278 520,00 грн. Реєстрація – с. Рокосово, Хустський р-н, Закарпатська обл.. Кінцевий бенефіціарний власник: Флоріан Гут (громадянин Німеччини, зареєстрований в Туреччині), через компанію Самста Лімітед (Samsta Limited, Кіпр). Керівник: Васько Юрій. Компанія розробляє Рокосівське родовище андезиту (спецдозвіл №801 дійсний до 2037 р.) (YouControl).

04.01.2024 ІА NADRA.INFO звернулося до ПрАТ «Хустський карʼєр» із низкою запитань. Але протягом двох тижнів у компанії не змогли ані підтвердити, ані спростувати викладене, закиди детективів БЕБ не прокоментували.

Нагадаємо, в січні 2023 р. Вищий антикорупційний суд (ВАКС) почав розглядати справу за позовом Міністерства юстиції до підсанкційного громадянина Російської Федерації Олега Дерипаски та ПАТ «Об’єднана компанія «РУСАЛ». У переліку активів до стягнення опинилися Хустський і Жежелівський карʼєри, якими до листопада 2021 р. володіла австрійська група SТRАВАG SЕ (з часткою під опосередкованим контролем Олега Дерипаски). В лютому 2023 р. ВАКС ухвалив рішення конфіскувати обидва карʼєри в дохід держави. Тоді ж зʼясувалося, що кіпрська компанія Самста Лімітед в 2021 р. купила акції цих товариств у STRABAG SE за кошти компанії з Ліхтенштейну Financial & Investment Energy Holding (F.I.E.H.) Establishment, яку контролює Віталій Антонов.

В червні Апеляційна палата ВАКС скасувала конфіскацію Хустського і Жежелівського карʼєрів.