В НАК Надра України розповіли, скільки заробляють на оренді свердловин

В НАК Надра України розповіли, скільки заробляють на оренді свердловин
Тарас Кузьмич очолює Надра України з грудня 2019 р.. Фото: Олег Петрасюк

В 2019-2023 рр.. ПрАТ «НАК «Надра України» та дочірні підприємства отримали від передачі в оренду нафтогазових свердловин понад 383 млн грн. Майже 67% отримано від свердловин у межах Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на відповідь голови правління НАК Надра України Тараса Кузьмича на запит.

«Дохід від оренди свердловин, отриманий Компанією та її дочірніми підприємствами протягом 2019-2023 років склав понад 383 млн грн. Це в 1,5 рази перевищує дохід від оренди свердловин за попередні 5 років (2014-2018)», – заявили в НАК Надра України. І уточнили, що доходи від оренди свердловин Сахалінського родовища за 5 останніх років склали 263,5 млн грн, або 67% загальної суми.

Також в компанії повідомили, що станом на січень 2024 року на балансі Компанії та її дочірніх підприємств перебуває 413 одиниць геологічних об’єктів (свердловин нафтогазового ряду), які були пробурені в попередні роки дочірніми підприємствами з метою геологічного вивчення надр. Це параметричні, пошукові та розвідувальні свердловини,  і далеко не всі вони є продуктивними, певна кількість перебуває в консервації або очікують ліквідації з геологічних причин. Крім того, 97 об’єктів знаходиться на території тимчасово окупованої АР Крим.

На даний час в оренду передано 50 свердловин, 26  з них знаходяться на родовищах Дніпровсько-Донецької западини (з них 7 (до 2023 р. – 8) – в межах Сахалінського родовища, 24 свердловини – в західному регіоні України.

За даними НАК Надра України

В 2019-2023 рр.. свердловини НАК Надра України не відчужувалися. Востаннє свердловини продавали в 2008-2012 роках – тоді реалізували 12 свердловин, які були об’єктами незавершеного капітального будівництва.

В компанії нагадують, що потягом свого існування НАК Надра України є виконавцем робіт за державною  програмо «Розвиток мінерально-сировинної бази», що є одним з основних завдань діяльності Компанії.

Скорочення обсягів державного замовлення у 2018-2021 роках та його відсутність у 2022-2023 роках, а також вплив пандемії COVID-19 та введення воєнного стану в Україні призвели до зменшення активності господарської діяльності в сфері геології та розвідки надр і, як наслідок, зменшення обсягів замовлень, негативно впливають на дохідність Компанії.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

Відтак, у НАК Надра України почали відновлювати свердловини з фонду раніше законсервованих об’єктів (яких близько 4000 одиниць), оскільки витрати на відновлення значно менше капіталовкладень, необхідних для буріння нових свердловин. А введення їх в експлуатацію дасть можливість збільшити видобуток вітчизняних вуглеводнів, що безумовно сприятиме зростанню енергонезалежності країни в таких складних умовах.

«Що стосується ліцензійних ділянок, на яких розміщені ці свердловини, ліцензіатів та орендарів, то інформація є конфіденційною та не може бути надана, оскільки стосується третіх осіб. Компанія з метою розширення співпраці з новими орендарями неодноразово направляла пропозиції до ліцензіатів щодо переліку свердловин Компанії на їх ліцензійних ділянках як потенційних об’єктів оренди. По  деяких маємо успішні кейси.

 

Також протягом останніх п’яти років постійно вживаються заходи щодо перегляду орендної плати в бік її збільшення, про що з орендарями були підписані додаткові угоди до договорів оренди. Це в свою чергу безумовно позитивно вплинуло на фінансові результати діяльності Компанії», – заявили в НАК Надра України.

Нові договори оренди свердловин протягом останніх двох років не укладалися: в 2022 р. у зв’язку з об’єктивними причинами, викликаними воєнним станом, та відтоком орендарів в перший рік війни, а в 2023 році з січня по вересень включно – у зв’язку з законодавчими змінами щодо розроблення та прийняття Кабінетом Міністрів України порядку передачі в оренду та відчуження майна державних акціонерних компаній, до яких відноситься і ПрАТ НАК Надра України.

Майбутні договори оренди свердловин можуть бути укладені за наслідком онлайн-аукціонів на конкурентних засадах через електронну торгову систему Прозорро (за виключенням деяких випадків).

У компанії відзначають, що останньою перевіркою органами Держаудитслужби України за період попередніх 5 років підтверджено правомірність фінансово-господарської діяльності Компанії та управлінських рішень.

Нагадаємо, в грудні 2023 р. Дочірнє підприємство НАК Надра України «Чернігівнафтогазгеологія» продало ПАТ «Укрнафта» спеціальний дозвіл на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою покладів газу природного, нафти і конденсату Тунівської зони структур (включаючи Котлівську структуру) в Сумській обл..

В січні 2021 р. стало відомо про продаж НАК Надра України на користь НАК Нафтогаз України ТОВ «Надра Юзівська» за USD 15 млн. Надра Юзівська володіє спецдозволом на однойменну ділянку (Донецька, Харківська обл..), дійсним до 2063 року. Компанія є учасником Угоди про розподіл продукції, укладеної в 2013 р. з «Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс (IV) Б.В.».

Тарас Кузьмич очолює НАК Надра України з грудня 2019 р..