Стратегічний марганець: родовище в Запорізькій області вивели з-під контролю громадянина КНР

Стратегічний марганець: родовище в Запорізькій області вивели з-під контролю громадянина КНР
Зображення асоціативне. Фото: https://cutt.ly/3TLzBF5

Позбутися надрокористувача-порушника Держгеонадра намагалися ще в 2021 році, але тоді на кілька днів запізнилися з позовом

Державна служба геології та надр України анулювала з 01.12.2023 спеціальний дозвіл на користування надрами  №5124, наданий ТОВ «Будівельник-2007» з метою видобування руд марганцю ділянки Північної Велико-Токмацького родовища (Запорізька обл.). Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на Наказ Голови Держгеонадр Романа Опімаха №29 від 24.01.2024 (завантажити).

Дозвіл анульовано в судовому порядку (про причини – читайте в рішенні Запорізького окружного адміністративного суду).

Марганцеві руди визнано корисною копалиною стратегічного значення (Указ Президента України Володимира Зеленського306/2021).

 

В 2022 р. Геологічна служба Сполучених Штатів включила марганець (manganese) до списку із 50 корисних копалин, критично важливих для економіки та національної безпеки США.

Анульований – другий і останній спецдозвіл ТОВ «Будівельник-2007»: в березні 2023 р. Держгеонадра анулювали дозвіл №5125 на видобування руд марганцю в іншій частині Північної ділянки Велико-Токмацького родовища.

ТОВ «Будівельник-2007» засновано в 2007 р.. Статутний капітал – 3 745 000 грн. Місто реєстрації – Запоріжжя. Учасники товариства: 95% – ПРИВАТНА КОМПАНІЯ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ХУН’ЯН МЕТАЛ ІНДАСТРІ КА.» (Лондон, Великобританія), 5% – КОМПАНІЯ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «МАЛДЕР ІНТЕРНЕШНЛ ЛЛК» (Вашингтон, США). Кінцевим бенефіціарним власником вказаний громадянин Китайської Народної Республіки Лі Силянь. Директор – Яой Хонь Бінь (YouControl).

За підрахунками NADRA.INFO, дійсними в Україні залишаються чотири спецдозволи на марганцеві руди, якими володіють АТ «Покровський ГЗК» (ділянка Грушівська і родовище Нікопольське),  АТ «Марганецький ГЗК» (родовище Нікопольське) і ТОВ «Мегапромекологія» (техногенне родовище Шламосховище рудозбагачувальної фабрики ім. Максимова, спецдозвіл відчужено попереднім власником ТОВ «Ландшафт» в 2023 р.).

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ