З партнером із Китаю: Ігор Мазепа зайшов на нове родовище бурштину

З партнером із Китаю: Ігор Мазепа зайшов на нове родовище бурштину
Засновник і генеральний директор Concorde Capital Ігор Мазепа на родовищі бурштину Володимирець Східний. Травень-2021

Спецдозвіл Держгеонадр компанія отримала без аукціону. У планах – щорічно видобувати 10-15 тонн бурштину

[Eng., in short: In Autumn-2023 CEO and founder of the Concorde Capital investment group Igor Mazepa bought one more company to mine amber in Ukraine. The minority partner in particularly this project is a Chinese citizen. The amber deposit was obtained two years ago. This is the second amber company of Mazepa and partners. Their first amber asset is the №1 amber miner in Ukraine according to the results of 2022. Igor Mazepa and his partners directly or indirectly control several more mining companies in Ukraine (some previously owned/controlled by Russians)]

Що сталося?

Восени 2023 р. власник інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа і його партнер по видобувному бізнесу Юрій Благодир купили ще одну компанію для видобутку бурштину в Україні – ТОВ «Санкамян». Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на дані YouControl.

Угоду було закрито в перших числах жовтня 2023 р., але про неї досі, за спостереженнями NADRA.INFO, не повідомляли ані ЗМІ, ані Concorde Capital.

Попередніми власниками компанії були Ян Клевака і Микола Кравець (обидва – Україна).

11 жовтня 2023 р., за тиждень після купівлі Санкамяну, до Мазепи і Благодира приєднався третій, міноритарний учасник товариства – громадянин Китайської Народної Республіки Ванг Чжикай (про його участь в інших компаніях в Україні YouControl не повідомляє).

18 січня 2024 р. партнери змінили назву компанії: ТОВ «Санкамян» стало ТОВ «Сонячне Ремесло».

27 січня державне видання «Голос України» опублікувало новину про запуск компанією «Сонячне Ремесло» нового проєкту із видобутку бурштину:

 «Ми плануємо досягнути обсягів видобутку 10-15 тонн бурштину на рік, що ще більше зміцнить наші позиції на українському та світовому ринках», – заявив директор компанії Андрій Пєтухов.

Структура власності ТОВ «Сонячне Ремесло» станом на 28 січня виглядає так:

  • ТОВ «Конкорд Консалтинг»* – 40%
  • Юрій Благодир – 40%
  • Ванг Чжикай – 20%

* в компанії Конкорд Консалтинг Ігор Мазепа напряму контролює 0,02%, а решту 99,98% – через кіпрську компанію Авалія Інвестмент Лімітед (YouControl).

На яке родовище зайшли Мазепа і партнери?

Родовище Томашгородське має площу понад 450 га, розташоване за 4 км на північний захід від міста Томашгород (Рівненська обл.).

Даних про запаси бурштину у відкритих джерелах не знайдено.

Сусідні ділянки надр контролюють:

  • Родовище граніту «Крута Слобода» – ПрАТ «Томашгородський щебеневий завод» Юрія Ольхового;
  • Родовище граніту Клесівське, Ділянка «Завіріччя» – ТОВ «Нафтоком Оіл» Мошківського Сергія і Атрепʼєвої Лариси;
  • Родовище граніту Клесівське 2, Ділянка Північно-Клесівська – ТОВ «Соснівський гранкарʼєр» Олександра Ярославського;
  • Ділянка бурштину Луки – ТОВ «Амбер-Груп» Романа Руденка.

Коли і як отримано спецдозвіл?

ТОВ «Санкамян» отримало спецдозвіл на Томашгородське родовище без аукціону. Рівненська обласна рада погодження надала в грудні 2016 р. (рішення). У Міністерства енергетики та захисту довкілля були зауваження, відтак видати спецдозвіл Державну службу геології та надр України змусив суд (рішення). Голова Держгеонадр Роман Опімах підписав відповідний наказ 13 серпня 2021 р. (завантажити). Спецдозвіл №6635 надали в липні 2022 року, на 20 років – до липня 2042 р.

Два «Сонячних Ремесла»

Крім придбаної і перейменованої компанії, Ігор Мазепа та Юрій Благодир, разом із Галиною Симхою, контролюють ТОВ «Центр Сонячне Ремесло». Ця компанія видобуває бурштин родовища «Володимирець Східний» (Рівненська обл.).

За результатами 2022 р. ТОВ «Центр Сонячне Ремесло» стало найбільшим видобувачем бурштину в Україні: видобуток перевищив 8,8 тонн бурштину-сирцю. Приблизно скільки ж разом видобули два наступні надрокористувачі  – КП «Волиньприродресурс» Волинської обласної ради і ТОВ «Технобуд» Олександра Скрипника:

Дані Держгеонадр

Зареєстрований товарний знак компанії ТОВ «Центр «Сонячне Ремесло» – AmberTrade.

Які ще активи в надрах контролює Ігор Мазепа?

Разом з Іваном Олійником і Олегом Ведмедем Ігор Мазепа (через ТОВ «Села Енерджи») володіє ТОВ «Навігатор Майницьке», яке користується газонафтовою площею Майницька у Львівській обл.. Компанію купили в 2021 р., а в 2023 – мали гучний конфлікт із продавцем.

Разом з Віталієм Антоновим (через кіпрську Overin Limited) – ПрАТ «Кривий Ріг Цемент» (вапняк і глина, родовище Жовтокам’янське) і ТОВ «Рибальський карʼєр» (мігматити, родовище Рибальське) в Дніпропетровській обл.. Кінцевим бенефіціарним власником (КБВ) обох компаній до травня-червня 2022 р. був громадянин Російської Федерації, резидент Угорщини Іван Шестак. Статусу КБВ Мазепа та Антонов набули в жовтні 2023 р. (NADRA.INFO писали про дозвіл АМКУ на угоду з акціями Overin Limited).

Імовірно, разом з Віталієм Антоновим, Василем Даниляком та Ігорем Завіновським, Ігор Мазепа зберігає вплив на ПрАТ «Хустський карʼєр» і ПрАТ «Жежелівський карʼєр» (Хустський – андезити в Закарпатській обл., Жежелівський – граніти у Вінницькій). В 2009-2021 рр.. обидва товариства контролювала австрійська фірма SТRАВАG SЕ (співвласник – громадянин РФ Олег Дерипаска, під санкціями України та низки інших держав). В лютому 2023 р. Вищий антикорупційний суд конфіскував ці та інші активи, повʼязані з Дерипаскою, в дохід держави. В інтервʼю Економічній правді в березні 2023 р. Ігор Мазепа заявляв: «Ми їх (карʼєри) купили ще у 2021 році разом з кількома поважними бізнесменами: Віталієм Антоновим, Василем Даниляком та Ігорем Завіновським». В червні Апеляційна палата ВАКС скасувала конфіскацію Хустського і Жежелівського карʼєрів. Номінальним власником обох компаній з листопада 2021 р. до сьогодні є громадянин Німеччини, резидент Туреччини Флоріан Гут (незалежний невиконавчий директор GNG Retail – холдингової компанії групи Галнафтогаз). Хто, як і за чиї гроші купував карʼєри у SТRАВАG SЕ, читайте за посиланням.

Разом з Віталієм Антоновим та Наталією Курковою Ігор Мазепа контролює ТОВ «Марʼянський карʼєр», яке станом на 28 січня 2024 р. зберігає можливість зайти на потужне родовище вапняків Марʼянське у Дніпропетровській області – спецдозвіл розіграли 17 січня, і переможець ще не викупив лот.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

Бурхливий контекст січня-2024

Як пише Forbes, 18 січня Ігоря Мазепу затримали під час перетину українсько-польського кордону, в компанії відбулися обшуки. В Concorde Capital заявили, що слідчі дії повʼязані з позицією Мазепи щодо тиску на бізнес. Співробітники ДБР затримали також брата Ігоря Мазепи Юрія Мазепу.

За версією слідства, бізнесмен є організатором схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС. Йдеться про земельну ділянку у Вишгородському районі площею понад 7 га вартістю понад 20 млн грн.

Ігор Мазепа заявляв, що не розуміє суті звинувачень ДБР, справі проти нього вже 10 років, але вона почала рухатися останні 1,5 місяця. Затримання бізнесмен повʼязує зі своєю позицією щодо тиску на підприємців і діяльністю громадського руху «Маніфест 42».

19 січня Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід Мазепі у вигляді тримання під вартою з альтернативою у вигляді застави у 349 млн грн.

23 січня Київський апеляційний суд зменшив розмір застави до 21 млн грн, Ігор Мазепа вийшов з-під варти під заставу.