АМКУ ухвалив важливі рішення щодо контролю в надрах

АМКУ ухвалив важливі рішення щодо контролю в надрах

Одна з угод може стосуватися контролю над активами, які Вищий антикорупційний суд стягує в дохід Держави в санкційному порядку

 

Антимонопольний комітет України на засіданні 11.05.2023 ухвалив кілька важливих рішень щодо контролю над українськими компаніями-надрокористувачами. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO.

 

Віталій Антонов заглиблюється в надра?

«Надано дозвіл компанії «Financial & Investment Energy Holding (F.I.E.H.) Establishment» (м. Шан, Ліхтенштейн) на придбання акцій компанії «Overin Limited» (м. Лімасол, Кіпр), що забезпечує перевищення 25% голосів у вищому органі управління компанії», – йдеться в оголошенні АМКУ.

Читачам NADRA.INFO обидві компанії добре знайомі.

Компанія з Ліхтенштейну Financial & Investment Energy Holding (F.I.E.H.) Establishment згадувалася в контексті санкційної справи за позовом Міністерства юстиції України проти російського мільярдера Олега Дерипаски щодо стягнення в дохід держави активів, прямо чи опосередковано підконтрольних останньому. Як зʼясувалося під час розгляду справи першою інстанцією Вищого антикорупційного суду, F.I.E.H. профінансувала придбання кіпрською компанією SAMSTA LIMITED акцій ПрАТ «Жежелівський карʼєр» і ПрАТ «Хустський карʼєр» у австрійської групи STRABAG SE (де Олег Дерипаска опосередковано контролює частку). Власником F.I.E.H. є український бізнесмен Віталій Антонов, зареєстрований у Швейцарії (дані YouControl). Акції Хустського і Жежелівського карʼєрів були стягнуті в дохід держави рішенням першої інстанції ВАКС, зараз це рішення оскаржується.

Кіпрська Overin Limited володіє акціями низки українських компаній, зокрема двох надрокористувачів: ПрАТ «Кривий Ріг Цемент» (КРЦ) і ТОВ «Рибальський карʼєр». До травня-червня 2022 р. кіпрську компанію контролював громадянин РФ Іван Шестак – з 2020 р. він був вказаний єдиним бенефіціарним власником українських товариств. Сьогодні в Єдиному державному реєстрі кінцеві бенефіціарні власники Overin Limited не розкриваються, оскільки ніхто з учасників не має більше 25% акцій. В лютому 2023 р. стало відомо, що 24,99% Overin опосередковано контролює Віталій Антонов. Про спільну з Антоновим інвестицію в КРЦ, а також в Хустський і Жежелівський карʼєри розповідав і засновник інвестиційної компанії Condorde Capital Ігор Мазепа, коментуючи згадану санкційну справу і заперечуючи бізнес-звʼязки з Росією. Партнерами Мазепи і Антонова називалися Ігор Завіновський і Василь Даниляк.

Окрім цього, як стало відомо під час судових засідань Апеляційної палати ВАКС, Overin Limited в лютому уклала угоду з купівлі у кіпрської SAMSTA LIMITED акцій ПрАТ «Жежелівський карʼєр» і ПрАТ «Хустський карʼєр» – тих самих, які SAMSTA LIMITED восени 2021 купила у STRABAG SE. При чому, угоду було укладено під час розгляду справи першою інстанцією ВАКС, але тоді про неї чомусь не повідомлялося. Станом на зараз результат виконання цієї угоди в єдиному державному реєстрі не відображено.

Таким чином, рішення АМКУ може означати, що Віталій Антонов, який контролює Financial & Investment Energy Holding (F.I.E.H.) Establishment, збільшує свою частку в Overin Limited. І це відбувається під час розгляду Апеляційною палатою ВАКС справи про стягнення в санкційному порядку активів, контроль над якими є предметом угод за участю згаданих компаній.

  • Хто сьогодні володіє Overin Limited?
  • Яку саме частку в Overin Limited докуповує компанія F.I.E.H., яка, імовірно, вже контролювала частку в Overin Limited?
  • Чию саме частку в Overin Limited, і за скільки купує F.I.E.H.?
  • Після закриття угоди, яку схвалив АМКУ, Віталій Антонов стане кінцевим бенефіціарним власником компаній, якими володіє Overin Limited – зокрема КРЦ і Рибальський карʼєр?
  • Чи стане Віталій Антонов кінцевим бенефіціарним власником ПрАТ «Жежелівський карʼєр» і ПрАТ «Хустський карʼєр», якщо згадану вище угоду між Overin Limited і SAMSTA LIMITED буде завершено?
  • Як ця угода вплине на розгляд санкційної справи Дерипаски?

Відповіді на ці запитання спробуємо зʼясувати найближчим часом – АП ВАКС продовжить розгляд справи 17.05.2023 о 10:00.

 

Скляні справи

Ще два рішення АМКУ стосуються контролю над відомим українським виробником склотари – Рокитнівським скляним заводом. Фізичній особі – громадянці України – надано дозвіл на придбання акцій і набуття контролю над ПрАТ «Рокитнівський скляний завод». Хто саме встановлює контроль над надрокористувачем – не повідомляється.

ПрАТ «Рокитнівський скляний завод» володіє спецдозволом на видобування піску кварцового родовища Рокитнівське 2 (Рівненська обл.). За даними YouControl, сьогодні крупними пакетами акцій товариства володіють:

  • ТОВ «ВОТЕР ВОРД» – 24,23%
  • ТОВ «МОЛПРОМ-ІНВЕСТОР» – 20,37%
  • ТОВ «КОНТІ-БУД УЖГОРОД» – 24,80%
  • ТОВ «СПЕЦПРОЕКТ-ПЕРСПЕКТИВА» – 5,17%
  • Івахів Світлана – 24,23%

 

Зображення новини асоціативне.