Onur Group Ukraine: Юнашківський гранкарʼєр має законне право отримати новий спецдозвіл

Onur Group Ukraine: Юнашківський гранкарʼєр має законне право отримати новий спецдозвіл

В групі ONUR переконані, що ТОВ «Юнашківський гранкарʼєр» має законне право для отримання спеціального дозволу на користування надрами Південно-Східної ділянки надр Юнашківського родовища мігматитів без проведення аукціону. Про таке Інформаційному агентству NADRA.INFO заявили в Onur Group Ukraine. В групі прокоментували нашу публікацію Турки нарощують сировинну базу для виробництва щебеню у Вінницькій області:

«ТОВ «Юнашківський гранкарʼєр» (проводить діяльність щодо розробки Юнашківського родовища мігматитів   на підставі  діючого спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування 3868 від 9 червня 2006 року) має законне право для отримання спеціального дозволу на користування надрами Південно-Східної ділянки надр Юнашківського родовища мігматитів без проведення аукціону. Законність таких дій відповідає постанові Кабінету Міністрів України№ 615 пункт 8 підпункту 1.

 

22 січня 2014 року Юнашківський гранкар‘єр одержав на умовах аукціону спеціальний дозвіл на геологічне вивчення в тому числі дослідно-промислову розробку № 4489, на підставі та в межах якого, за власні кошти було здійснено геологічне вивчення прилеглої ділянки Юнашківського родовища мігматитів. Проведено переоцінку та підрахунок запасів корисної копалини по обох ділянках, а результат проведених робіт було направлено до Державної комісії України по запасах корисних копалин при Державній службі геології та надр України. Там ж було складено протокол №4107 від 11 жовтня 2017 року, яким затверджено запаси мігматитів Юнашківського родовища включно із запасами мігматитів Південно-Східної ділянки Юнашківського родовища, а саме: в межах площі спеціального дозволу №3868 від 09 червня 2006 року – 728.5 тисяч метрів кубічних та в межах спеціального дозволу на користування надрами № 4489 від 22 січня 2014 року – 1227.8 тисяч метрів кубічних.

 

Також цим протоколом визнано доцільним об’єднання суміжних ділянок надр спеціальних дозволів № 3868 і № 4489 в єдиний об‘єкт надрокористування – Юнашківське родовище мігматитів.

 

Зазначений протокол розглянуто та схвалено рішенням Державної служби геології та надр України № 71 від 27 грудня 2017 року.

 

20 травня 2020 року нами було  подано заяву та пакет документів для отримання спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону до Державної служби геології та надр України, в межах строку трирічного терміну з моменту затвердження Протоколу, як передбачає Постанова КМУ № 615 пункт 8 підпункт 1. Тобто всі вимоги щодо отримання спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування ми виконали.

 

Документи та заяву було повернуто без належного обґрунтування мотивів повернення, у зв’язку і з тим, що вона ніби то не відповідає протоколу № 4107 від 11 жовтня 2017 року. Тобто ми не отримали належних обґрунтувань причини повернення і у чому саме полягає невідповідність. Згодом  було направлено повторно заяву і знову отримано відмову

 

Впродовж трьох років з моменту затвердження запасів, ми намагались отримати дозвіл шляхом об’єднання двох ділянок в одну та розширити межі наявного в нас дозволу, але отримували відмови. Ми виконувалися всі зауваження та пропозиції до поданих заяв. У 2019 було розроблено Оцінку впливу на довкілля, проведено громадські слухання і отримано позитивний висновок. Але знову була відмова від Державної служби геології та надр України. Не отримавши належних пояснень ми вирішили звернутися до суду, так як вважаємо такі рішення неправомірними. 

 

Компанія  ONUR GROUP вже майже 20 років працює в Україні у різних секторах економіки. Загалом наша компанія інвестувала понад 500 млн доларів у економіку країни і надає робочі місця майже для 3000 працівників.  Одна з галузей нашої роботи в Україні – це видобування. Саме ця галузь дає змогу розвивати регіони, підтримувати територіальні громади, створювати нові робочі місця.  Щодо наших принципів роботи – ми завжди виконуємо усі зобов’язання перед громадою та державою і діємо чітко в рамках чинного законодавства», – йдеться в коментарі Onur Group Ukraine, отриманому NADRA.INFO.

Нагадаємо, станом на травень 2023 р. ONUR контролює в Україні такі ділянки надр:

  1. Мігматити: родовище Юнашківське – ТОВ «Юнашківський карʼєр»;
  2. Каолін первинний: ділянка Іванівська з проявом Іванівський – ТОВ «Спис Україна»;
  3. Каолін первинний: ділянка Миролюбівсько-Дніпровська (північно-східна частина) – ТОВ «Спис Україна»;
  4. Каолін первинний, пісок: родовище Павлівське – ТОВ «Спис Україна»;
  5. Руди золота: площа Жовтоводська – ТОВ «Спис Україна»;
  6. Графіт: Городнявська ділянка Буртинського родовища – ТОВ «Спис Україна»;
  7. Пісок: родовище Південно-Тростянецьке – ТОВ «Агробудсервіс».

Раніше ми писали, що Верховний Суд зобовʼязав Державну службу геології та надр України надати ТОВ «Бушівський карʼєр» спецдозвіл на видобування гранітів у Київській області. Компанія пройшла щонайменше три повні кола (перша інстанція, апеляція, касація) судових суперечок із Держгеонадр, і в кожному випадку суди ставали на користь надрокористувача.