У Соснівського гранітного карʼєру заберуть спецдозвіл?

У Соснівського гранітного карʼєру заберуть спецдозвіл?
Фото: https://www.google.com.ua/maps/

Компанію контролює Олександр Ярославський

ТОВ «Соснівський гранкарʼєр» (Рівненська обл.) може втратити свій єдиний спецдозвіл на видобування граніту родовища Клесівське 2 (ділянка Північно-Клесівська). Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на рішення Рівненського окружного адміністративного суду (РОАС).


30.11.2023 РОАС вирішив скасувати спеціальний дозвіл на користування надрами від 06.03.2018 №6259, виданий ТОВ «Соснівський гранкар`єр» Державною службою геології та надр України.

Також визнано протиправним і скасовано:

  • Протокол засідання колегії Державної комісії України по запасах корисних копалин №3606 від 14.07.2016; 
  • Рішення двадцятої сесії Рівненської обласної ради VІІ скликання №622 від 02.06.2017 «Про погодження надання надр у користування ТОВ «Соснівський гранкар`єр» з метою видобування гранітів Північно-Клесівської ділянки Клесівського-ІІ родовища, що знаходиться в Сарненському районі Рівненської області». 

Ділянка Північно-Клесівська родовища Клесівське 2 має площу 20 га. Запаси (С1): 5 818 тис. куб. м гранітів як сировини для бутового каменю та щебеню (дані Публічного аудиту надрокористування).

Рішення ще не набрало законної сили, оскільки може бути оскаржене протягом 30 днів (повний текст складено 08.12.2023).

Із позовом про скасування спецдозволу до суду, в інтересах держави, звертався Керівник Сарненської окружної прокуратури.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

За повідомленням прокуратури, у червні 2016 року ДКЗ України протиправно розглянула матеріали попередньої геолого-економічної оцінки родовища, подані підприємством:

«Прокурорами встановлено, що вказане підприємство на час подання документів до Комісії не було надрокористувачем, не мало спеціального дозволу на надрокористування, а тому не могло подавати відповідні документи для отримання протоколу апробації.

 

З огляду на це, протокол засідання колегії ДКЗ України, як і всі інші погоджувальні та дозвільні документи, прийняті на його основі, є незаконними та підлягали скасуванню у судовому порядку».

Отримати оперативний коментар представника Соснівського гранкарʼєру не вдалося.

ТОВ «Соснівський гранкар`єр» засновано в 2015 р.. Статутний капітал – 1 000 грн. Реєстрація – м. Клесів, Рівненська обл.. Власник: Ярославський Олександр (через компанію ЮДЖІДІСІ ХОЛДІНГ ЛІМІТЕД, Кіпр). Керівник: Лисенко Олександр. Спецдозвіл №6259 – єдиний в арсеналі компанії (YouControl).

Нагадаємо, в лютому 2022 р. Олександр Ярославський встановив контроль над ТОВ «Славутичбудпостач» (видобуває пісок з Дніпра нижче Києва, ділянка Східна родовища Конча-Заспа).

Крім цього, Ярославський володіє такими надрокористувачами: ПрАТ «Суха Балка» (руди заліза), ПрАТ «Первомайський карʼєр «Граніт» (граніт), ПАТ «Янцівський гранітний карʼєр» (граніт), ПрАТ «Бластко» (граніт, діабаз), ТОВ «Овруч Стоун» (кварцит).

В жовтні 2022 року Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) повідомило, що ПрАТ «Бластко» Олександра Ярославського було визначено управителем арештованого ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів» (ГКК), який повʼязують з російським олігархом Олегом Дерипаскою. Але ГКК так і не передали Бластко.