Криворізькі прокурори просять суд скасувати спецдозвіл компанії Рудомайн. Що сталося?

Криворізькі прокурори просять суд скасувати спецдозвіл компанії Рудомайн. Що сталося?
Зображення асоціативне. Джерело: https://www.facebook.com/rudomain.ua

Криворізька центральна окружна прокуратура звернулася до Дніпропетровського окружного адміністративного суду із позовом до Державної служби геології та надр України і Державної комісії України по запасах корисних копалин, яким просить визнати протиправними низку дій та рішень і скасувати спеціальний дозвіл на користування надрами № 6511, наданий ТОВ «Рудомайн» для видобування залізних руд у Дніпропетровській області (ділянка №2 карʼєру «Південний» з врахуванням західного флангу «Ділянка №3»). Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на ухвалу суду.

14.02.2024 позов залишено без руху, оскільки орган прокуратури пропустив встановлений законом строк звернення до суду, а належних обґрунтувань обставин і доказів, на підтвердження поважності причин пропуску строку – не навів і не довів. Втім, якщо до 24.02.2024 прокурори обґрунтують поважність причин пропуску – суд може розглянути позов.

 

Звертаючись до суду, у Криворізькій прокуратурі зазначили, що «має місце триваюче правопорушення». А підстави для звернення виникли після отримання 17.01.2024 дозволу на розголошення відомостей досудового розслідування у кримінальному провадженні №62022170030000433. Мовляв, у вказаних матеріалах містились документи про винесення ключових наказів Держгеонадр щодо надання спеціального дозволу на користування надрами ТОВ «Рудомайн».

 

Суд ці аргументи відхилив, оскільки «предметом є оскарження протиправних дій та скасування актів індивідуальної дії, а не розгляд питань вчинення правопорушень». І відмітив, що йдеться «про дії та акти, які були вчинені/винесені в деяких випадках більше 6 років тому».

 

«На думку суду, у разі розгляду питань порушень інтересів держави строк на звернення до суду має обчислюватись саме з моменту коли порушення інтересів держави відбулось, а не з моменту коли це стало відомо прокурору, помічнику прокурора, або окремій посадовій особі, адже держава має забезпечувати відповідний моніторинг, контроль за дотриманням своїх інтересів постійно і має для цього широкий (майже безмежний) обсяг механізмів», – йдеться в ухвалі.

Спецдозвіл № 6511 ТОВ «Рудомайн» отримало в 2021 р. (завантажити наказ Держгеонадр) у звʼязку з розширенням меж раніше наданого спецдозволу №6236. Цей «первісний» спецдозвіл компанії надали в 2017 р. за процедурою апробації запасів корисних копалин без спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки.

Нині прокурори просять суд визнати протиправними дії ДКЗ щодо розгляду матеріалів геолого-економічної оцінки ефективності розробки запасів мартитових залізних руд в межах ділянки № 2 карʼєру «Південний» та скасувати протокол засідання колегії ДКЗ (на підставі якого Держгеонадра надали Рудомайну первісний спецдозвіл №6236) за 2017 р., а відтак і всі подальші дії, протоколи та накази, внаслідок яких компанія отримала спецдозвіл №6511, яким володіє сьогодні.

ТОВ «Рудомайн» засновано в 2010 р.. Статутний капітал 21 906 961,66 грн. Реєстрація – м. Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.. Кінцевий бенефіціарний власник: Андреу Катя (Кіпр). Керівник: Колос Володимир. Оскаржуваний прокуратурою спецдозвіл №6511 – єдиний в арсеналі компанії.

Нагадаємо, днями стало відомо, що Верховний суд відмовився задовольнити позов про скасування іншого спецдозволу, наданого по апробації – на видобування руд золота Клинцівського родовища (надрокористувач – ТОВ «Ліра Майна Мінералз» Віталія Якименка і Олександра Настенка). Причиною відмови став пропуск строку на звернення до суду.

Контекст

NADRA.INFO писали раніше, що до лютого 2020 р. апробація запасів була однією з підстав надання спеціальних дозволів без аукціону (підпункт 1 пункту 8 (в редакції до 25.02.2020) Постанови Кабінету Міністрів від 30.05.2011 №615).

В березні 2021 р. Рада національної безпеки і оборони України рекомендувала Кабміну доручити Держгеонадрам позапланово перевірити кілька категорій надрокористувачів, у першу чергу тих, хто отримав дозволи по апробації. Згодом в РНБО запропонували, щоб Держгеонадра отримали право без рішення суду припиняти дію спецдозволів, наданих по апробації  (пропозиція стосувалася ще низки категорій спецдозволів, апробація була на першому місці).

 В переліку обʼєктів, наданих в користування за результатами апробації без спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки – 117 ділянок надр. Станом на січень 2024 р., органи прокуратури оскаржили близько 70 спеціальних дозволів із цього переліку (повний перелік наданих і оскаржених спецдозволів – тут).

 

В Офісі Генерального прокурора кажуть: «Обґрунтування позовних вимог органів прокуратури узгоджуються з висновками Верховного суду, зазначеними у постановах від 05.12.2019 у справі №806/906/17, від 26.01.2023 у справі №240/3379/19, від 22.03.2023 у справі №806/2202/18, від 27.09.2023 у справі №240/3448/19, від 22.11.2023 у справі №240/401/19».

 

«Проведення експертизи та оцінки розвіданих запасів корисних копалин є одним з етапів у процедурі надання спеціальних дозволів на користування надрами з метою їх видобування. При цьому матеріали геолого-економічної оцінки можуть бути затверджені ДКЗ лише в разі, якщо останні подані користувачами надр, що мають спеціальний дозвіл на користування надрами з метою геологічного вивчення або розробки родовищ корисних копалин» – кажуть у Верховному Суді.

В лютому 2024 р. заступник Генерального прокурора Дмитро Вербицький заявив, що в Офісі Генпрокурора готові «спільно шукати компроміс» і заликав «доброчесні компанії» звертатися до ОГП.

30.11.2023 Рівненський окружний адміністративний суд вирішив скасувати спеціальний дозвіл №6259, виданий на підставі апробації ТОВ «Соснівський гранкар`єр» Олександра Ярославського. Рішення не набрало законної сили, оскільки його було оскаржено. Розгляд апеляційної скарги розпочнеться 13.03.2024.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ