Покупці державних видобувних підприємств переоформили спецдозволи на бурштин і вапняк

Покупці державних видобувних підприємств переоформили спецдозволи на бурштин і вапняк
Крокуючий екскаватор на ділянці "Пугач" Клесівського родовища бурштину. Джерело: https://privatization.gov.ua/product/yedynyj-majnovyj-kompleks-derzhavnogo-pidpryyemstva-burshtyn-ukrayiny/

Що сталося

ТОВ «Будтранс-Логістик» стало власником спецдозволу на видобування бурштину на ділянці «Пугач» родовища Клесівське, яким раніше володіло ДП «Бурштин України». Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на наказ Голови Державної служби геології та надр України Романа Опімаха №144 від 27.03.2024 (завантажити), яким до спецдозволу №3855 було внесено відповідні зміни.

Раніше, наказом №104 від 11.03.2024 (завантажити) Держгеонадра внесли зміни до спецдозволу №4934 на видобування вапняку родовища Жданівське: замість ДП «Мурафський карʼєр» власником спецдозволу стало ТОВ «Будівельна компанія «Нові Мінерали».

Передісторія

Фонд державного майна України виставив єдиний майновий комплекс ДП «Бурштин України» на приватизацію восени 2022 р.. Перша спроба знайти інвестора, призначена на 20.10.2022, не була успішною, і майно держпідприємства виставили на повторні торги зі знижкою 50% – аукціон 07.11.2022 мав стартувати з 6,4 млн грн. Однак торгу як такого не було: право викупити ЄМК Бурштину України отримало ТОВ «Будтранс-Логістик», яке запропонувало за лот 6,7 млн грн і виявилося єдиним, хто зареєструвався на аукціон. На момент приватизаційного аукціону компанією володів і керував Анатолій Меснікович, та вже в січні 2023 р. Будтранс-Логістик набула і очолила Тарар Олена. З лютого 2024 р. компанію контролюють 50/50% Тарар Олена і Тарар Дарина (YouControl).

Аукціон з приватизації ЄМК ДП «Мурафський карʼєр» відбувся 07.09.2023, стартував із 4,9 млн грн і зібрав трьох учасників. Зі ставкою 25 000 304 грн перемогло ТОВ «БК «Нові Мінерали» Ярослава Петраха (обійшовши на 304 грн ТОВ «ВК «Автострада» Максима Шкіля).

Цікаво, що на момент приватизації Мурафський карʼєр не володів дійсним спецдозволом на користування надрами: «Спеціальний дозвіл на користування надрами – видобування вапняку, придатного для видобування вапна будівельного та борошна вапнякового для потреб підприємства сільськогосподарського призначення анульований. Підприємство не здійснює господарську діяльність за основним видом з 2013 року», – йшлося в інформаційному повідомленні ФДМУ. Щоправда, як ми писали раніше, ще в 2019 р. Верховний Суд (постанова) скасував наказ Держгеонадр про анулювання спецдозволу №4934. В 2020 р. Мурафський карʼєр попросив Службу продовжити право користування Жданівським родовищем. Тоді спецдозвіл державному карʼєру не повернули, дія документу спливла в 2021 р., але з новими заявами до Держгеонадр директор підприємства Віталій Фомін не звертався, аж допоки ФДМУ не продав майно ДП. Тільки коли Мурафський карʼєр знайшов нового власника, директор вже фактично проданого підприємства знову звернувся до регулятора. І 23.11.2023 наказом №609 (завантажити) Держгеонадра продовжили дію спецдозволу на час незаконного анулювання. Таким чином, після внесення змін у незаконно анульований спецдозвіл Мурафського карʼєру, у ТОВ «БК «Нові Мінерали» як переможця приватизаційних торгів зʼявилася можливість без аукціону і додаткової оплати отримати спецдозвіл, яким ДП «Мурафський карʼєр» фактично не володіло на момент приватизації.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

Нагадаємо, раніше ми писали, що  ТОВ «Агробіостандарт» ексдепутата Київської міської ради Вʼячеслава Супруненка стало новим власником спецдозволів №810 (родовище торфу Сойне) і №2396 (родовище торфу Вутишно), якими до приватизації володіло ДП «Волиньторф».