(Не)ексклюзивна «Трускавецька»: спір між виробниками води відправили на нове коло

(Не)ексклюзивна «Трускавецька»: спір між виробниками води відправили на нове коло

Два надрокористувачі хочуть заборонити третьому називати напої з використанням ТМ «Трускавецька»

Що сталося?

У вівторок, 16.07.2024 Верховний Суд завершив розгляд справи за позовом ПІІ ТзОВ «Аква-Еко» та ТОВ «Фірма Т.С.Б.» (компанії-власниці ТМ «Трускавецька», виробники води під цією ТМ) до ТОВ «Водолій С.П.» (випускає напої під назвою «Трускавецька класична»). Повідомляє NADRA.INFO із зали суду.

Передісторія

У вересні минулого року Господарський суд міста Києва (рішення) повністю задовольнив позов Аква-Еко і Фірми Т.С.Б..

Торговельну марку «Трускавецька» було визнано «добре відомою в Україні… для товарів 32 класу Міжнародної класифікації товарів і послуг для реєстрації знаків «води [напої]; мінеральні води [напої]; столові води; газовані води» стосовно ПІІ ТзОВ «Аква-Еко» та ТОВ «Фірма Т.С.Б.».

Компанії ТОВ «Водолій С.П.» забонили використовувати ТМ «Трускавецька» будь-якими способами. Також Водолій С.П. зобовʼязали припинити виробництво, зберігання з метою пропонування для продажу та продаж води із нанесенням позначення, схожого із добре відомою ТМ «Трускавецька».

Водолій С.П. це рішення оскаржив, і в січні 2024 р. Північний апеляційний господарський суд постановив нове: у задоволенні позову було відмовлено повністю. Мовляв, Аква-Еко і Фірма Т.С.Б. не можуть заборонити Водолію С.П. використовувати «Трускавецька» в назві води, оскільки його виробничі потужності розташовані у Трускавці Львівської області (більше читайте тут). 

Аква-Еко та Фірма Т.С.Б. подали касаційні скарги, а також звернулися до суду із заявою про відмову від позову в частині визнати ТМ «Трускавецька» добре відомою.

Що сказав Верховний Суд

Сьогодні суд виголосив вступну та резолютивну частини постанови, цитуємо фрагмент:

«Заяву ПІІ ТзОВ «Аква-Еко» та ТОВ «Фірма Т.С.Б.» про часткову відмову від позову в частині вимоги визнати торговельну марку «Трускавецька» добре відомою в Україні станом на 01.01.2008 р., на імʼя ПІІ ТзОВ «Аква-Еко» ТОВ «Фірма Т.С.Б.» для товарів 32 класу міжнародної класифікації товарів і послуг для реєстрації знаків «води [напої], мінеральні води [напої], столові води, газовані води» у справі 910/4085/23 – задовольнити.

Прийняти відмову ПІІ ТзОВ «Аква-Еко» та ТОВ «Фірма Т.С.Б.» від позову в частині вимоги визнати торговельну марку «Трускавецька» добре відомою в Україні станом на 01.01.2008 р., на імʼя ПІІ ТзОВ «Аква-Еко» та ТОВ «Фірма Т.С.Б.». для товарів 32 класу міжнародної класифікації товарів і послуг для реєстрації знаків «води [напої], мінеральні води [напої], столові води, газовані води» та закрити провадження у справі 910/4085/23 в цій частині.

Рішення Господарського суду міста Києва від 28.09.2023 та Постанову Північного апеляційного господарського суду від 16.01.2024 у справі 910/4085/23 в частині вимог визнати торговельну марку «Трускавецька» добре відомою в Україні станом на 01.01.2008, на імʼя ПІІ ТзОВ «Аква-Еко» і ТОВ «Фірма Т.С.Б.». для товарів 32 класу міжнародної класифікації товарів і послуг для реєстрації знаків «води [напої], мінеральні води [напої], столові води, газовані води» – визнати нечинними.

Повернути ПІІ ТзОВ «Аква-Еко» … з державного бюджету України судовий збір в розмірі 2 684 грн 00 коп., сплачені за подання касаційної скарги.

Повернути ТОВ «Фірма Т.С.Б.» … з державного бюджету України судовий збір в розмірі 2 684 грн 00 коп., сплачені за подання касаційної скарги. 

Касаційні скарги ПІІ ТзОВ «Аква-Еко» та ТОВ «Фірма Т.С.Б.» – задовольнити частково. В частині вирішення інших позовних вимог, рішення Господарського суду міста Києва від 28.09.2023 та Постанову Північного апеляційного господарського суду від 16.01.2024 у справі 910/4085/23 – скасувати, а справу в цій частині направити на новий розгляд до Господарського суду міста Києва.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає».

Повний текст постанови сторони отримають в електронних кабінетах, також його незабаром опублікують в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Контекст

В 2021 р. група Dragon Capital Томаша Фіали придбала у міжнародної групи компаній IDS Borjomi International три компанії зі спецдозволами на видобування води (ПІІ ТзОВ «Аква-Еко», ТОВ «Акваріус» і ПТВФ «Анна-Г»). Це була перша інвестиція Dragon Capital у видобувний сектор. В 2022 р. Аква-Еко, купила ще один спецдозвіл на воду.

Восени 2023 р. стало відомо, що Томаш Фіала і колишній співвласник Винниківської тютюнової фабрики Олександр Свіщов близькі до встановлення контролю над активами компанії ТОВ «Фірма Т.С.Б.», яка також видобуває мінеральні води у Львівській обл., і реалізує під брендом «Трускавецька». Екс-голова Львівської обласної державної адміністрації, екс-президент холдингу IDS Group Микола Кміть припускав, що угода з придбання активів Фірми Т.С.Б. може бути частиною стратегії з консолідації бренду «Трускавецька».

Станом на 16.07.2024 кінцевим бенефіціарним власником Фірми Т.С.Б. зазначений Сергій Васильєв із часткою 88,51%, рештою 11,49% товариства володіє Тетяна Котик.