Мільйон гривень за лист: МГЗК захищає ділову репутацію

Мільйон гривень за лист: МГЗК захищає ділову репутацію
Зображення асоціативне

ТОВ «Межиріченський ГЗК» (МГЗК, Group DF) просить суд стягнути 995 495 грн із адвоката, через лист якого до Державної служби геології та надр України – надрокористувача позбавили права купити виграний на аукціоні спеціальний дозвіл. Також комбінат просить суд визнати недостовірною інформацію зі згаданого листа. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на дані Єдиного державного реєстру судових рішень.

Йдеться про події трирічної давнини. В квітні 2021 р. Межиріченський ГЗК переміг в аукціоні Державної служби геології та надр України, на якому розігрували спецдозвіл на ділянку титановмісних руд Селищанська (Житомирська обл.) зі стартовою ціною трохи менше 3,4 млн грн. Компанія Дмитра Фірташа запропонувала за лот 50,1 млн грн. Проте переможцю не дозволили викупити спецдозвіл. Голова Держгеонадр Роман Опімах підписав відповідний наказ із таким формулюванням: “У зв’язку з надходженням інформації від правоохоронних органів та суб’єктів фінансового моніторингу, що переможець аукціону здійснює фінансування тероризму в Україні …». Згодом зʼясувалося, що про начебто «фінансування тероризму в Україні» Держгеонадра дізналися з листа від адвоката Дмитра Щербини. Який, за даними МГЗК, у процедурі аукціону «був представником іншого учасника».  «Перегляд рішення про продаж спеціального дозволу Межиріченського ГЗК був ініційований ОГХК, який безпідставно звинуватив МГЗК в фінансуванні тероризму та діях в інтересах РФ. Підтасовуючи факти, вони не забезпечили юридичну чистоту своїх дій. Ані Фінмоніторинг, ані правоохоронні органи не підтвердили надумані звинувачення ОГХК», – заявляв NADRA.INFO адвокат титанового бізнесу Group DF Роман Чишинський.

Зрештою саме державне АТ «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК) викупило Селищанську ділянку, за 50 млн грн. В листопаді 2022 р. Межиріченський ГЗК відсудив право на виграний спецдозвіл, але в червні 2023 р. Верховний Суд скасував це рішення (постанова).

Згодом у Group DF вирішили оскаржити достовірність даних з листа Щербини, через який Межиріченський ГЗК втратив право викупити Селищанську ділянку. Майнову шкоду від начебто неправомірних дій адвоката оцінили в 995 494,80 грн і звернулися до Господарського суду міста Києва. Там у відкритті провадження спершу відмовили (мовляв, справа підсудна загальному цивільному судочинству, а не господарському – постанова). Однак днями колегія Північного апеляційного господарського суду вирішила, що вимога МГЗК про відшкодування збитків таки підлягає розгляду в рамках господарського процесу (постанова). Це дає надрокористувачу шанс на розгляд справи.

Нагадаємо, на тлі санкцій РНБО до Дмитра Фірташа, виконуючи нову норму Кодексу України про надра, в березні 2023 р. Держгеонадра зупинили спецдозвіл Межиріченського ГЗК № 2694 на видобування руд титану родовища Межирічне. Компанія повернула право на видобуток лише в листопаді (суд визнав, що Служба поквапилася з зупинкою спецдозволу). В Group DF заявляли, що від блокування бізнесу бюджети всіх рівнів недоотримали понад 100 млн грн податків та зборів.

В червні 2024 р. до Фірташа було застосовано нові санкції, які передбачали анулювання компанії ТОВ «Мотронівський ГЗК» спецдозволу № 3640 (видобування циркон-рутил-ільменітоносних пісків родовища Малишевське). В Group DF обмеження назвали несправедливими і пообіцяли позиватися до міжнародних судів. Втім анулювати спецдозвіл Мотронівському ГЗК Держгеонадра не встигли – компанія продала право користування Малишевським родовищем на користь ТОВ «Тіберіус Плюс» Олексія Шестюка (нещодавно компанія-покупець змінила прописку з Києва на Вільногірськ у Дніпропетровській обл. – YouControl).