Group DF: Через зупинку титанових спецдозволів бюджети недоотримали 100 млн грн

Group DF: Через зупинку титанових спецдозволів бюджети недоотримали 100 млн грн

У 2023 р. бюджети всіх рівнів недоотримали понад 100 млн грн податків та зборів у звʼязку з зупиненням спеціальних дозволів на користування надрами компаніям групи Group DF. Про таке заявив директор ТОВ «Межиріченський ГЗК» Дмитро Голік.

«Ми вже можемо оприлюднити конкретні цифри за підсумками року: у 2023 році Межиріченський ГЗК та «Валки-Ільменіт» сплатили 84,2 млн грн податків та зборів до бюджетів різних рівнів, тоді як у 2022 році ця цифра становила 185,4 млн грн. Через зупинку ліцензії, бюджети всіх рівнів недоотримали понад 100 млн гривень», – наголосив Голік.

Нагадаємо, Держгеонадра зупинили всі спецдозволи компаній Дмитра Фірташа в березні 2023 р., оскільки набрали чинності відповідні норми Кодексу України про надра, а до Дмитра Фірташа раніше було застосовано санкції Ради національної безпеки і оборони України. В судовому порядку, після заяв про загрозу колапсу компанії вдалося відновити дію дозволу Межиріченському ГЗК.

Зниження відрахувань до бюджетів є наслідком негативної динаміки видобутку і виробництва, які обвалилися учетверо: Межиріченський ГЗК видобув у 2023 році 307 тис. куб. м ільменітової руди (падіння на 82,9% порівняно з 2022 роком) та виробив 22,1 тис. тонн ільменітового концентрату (падіння на 78,7%).

Про втрату державою 1,35 млрд грн податків через блокування дозволів у санкційному порядку заявляли у групі Smart Energy.

Про неминуче припинення роботи підприємства і звільнення трудового колективу через санкційне блокування видобутку попереджали в компанії Смарт Граніт.

Працівники щебеневих карʼєрів UNIGRAN зверталися до Президента України Володимира Зеленського, Премʼєр-міністра Дениса Шмигаля і Секретаря Ради національної безпеки та оборони Олексія Данілова із проханням захистити від знищення їх робочі місця.

NADRA.INFO ініціювали розробку механізму, який повинен захистити інтереси України у випадку зупинки видобувних обʼєктів у санкційному порядку.

Заступник керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма анонсував напрацювання змін до законодавства, щоб розблокувати видобувні підприємства (зміни так і не було презентовано).

На можливі шляхи виправлення санкційної помилки вказував особисто Міністр юстиції України Денис Малюська«Що там можна зробити – не потребує надто глибокого аналізу, і так зрозуміло, це зміна (уточнення) рішення РНБОУ або коригування на рівні закону (будь-який варіант підійде)».

Тим часом, наприкінці листопада РНБО застосувала санкції до ще двох власників українських видобувних компаній: АТ «Кіровоградське рудоуправління» і ТОВ «Кострижівський Комбінат Будівельних Матеріалів». Обмеження наклали вибірково: зупинення/анулювання права користування надрами застосували тільки до власника Кострижівського комбінату.

В грудні до санкційного переліку потрапив громадянин Республіки Кіпр Вадим Єрмолаєв (контролює ТОВ «Трендс Сістем», ПрАТ «Коростишівський карʼєр», ТОВ «Потоки»). Перелік застосованих до Єрмолаєва санкцій РНБО включає зокрема «… анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами».

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ