Мінфін: В 2024 р. Держава отримала перші прибутки від УРП

Мінфін: В 2024 р. Держава отримала перші прибутки від УРП
Зображення асоціативне

В 2024 році Держава Україна почала отримувати перші кошти від використання (реалізації) частини виробленої продукції, що залишається у власності держави відповідно до угод про розподіл продукції (кошти у вигляді грошового еквівалента такої державної частини продукції).

Про таке NADRA.INFO повідомив заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук у відповідь на запит:

У Мінфіні нагадали, що Класифікацією доходів бюджету, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 14.01.2011 № 11 «Про бюджетну класифікацію», передбачено код 21090000 «Кошти від використання (реалізації) частини виробленої продукції, що залишається у власності держави відповідно до угод про розподіл продукції, та/або кошти у вигляді грошового еквівалента такої державної частини продукції» (ККДБ 21090000).

90% цих коштів зараховується до загального фонду державного бюджету, 10% – до бюджету розвитку місцевих бюджетів.

За 2023 р. надходження за ККДБ 21090000 були відсутні (читайте Угода – є, грошей – немає: Україна другий рік не отримує належного від УРП).  

Станом на 01.06.2024 надходження за ККДБ 21090000 складали: 11,5 млн грн до загального фонду державного бюджету; 1,3 млн грн до бюджету розвитку місцевих бюджетів.

Нагадаємо, в червні 2024 р. заступник Міністра енергетики Микола Колісник заявив, що в Україні виконуються дві Угоди про розподіл продукції, сумарний видобуток вуглеводнів за якими перевищує 100 млн куб. м. Раніше ми писали, що за два роки УРП на ділянці Угнівська дала бюджетам Львівщини близько 2 млн грн ренти.

Станом на березень 2023 р. в Україні дійсними були 12 Угод про розподіл вуглеводнів (про укладення нових УРП відтоді не повідомлялося):

Незабаром в Україні можуть бути укладені ще низка угод про розподіл продукції: трансформувати в УРП 15 спеціальних дозволів на видобування вуглеводнів планує ПАТ «Укрнафта»

В лютому 2022 р. Міжвідомча комісія з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції розглянула першу заявку про конкурс на літієву УРП, однак на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну конкурс так і не було оголошено. В лютому 2023 Кабінет Міністрів України затвердив перелік ділянок надр (родовищ корисних копалин), які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, що надаватимуться у користування шляхом укладення угод про розподіл продукції. Згодом у Міністерствах економіки та енергетики заявили, що вважають передчасним оголошення і проведення під час війни конкурсів для укладення УРП щодо ділянок надр із покладами стратегічних корисних копалин.