Рента від УРП: за два роки ділянка Угнівська дала бюджетам Львівщини близько 2 млн грн ренти

Рента від УРП: за два роки ділянка Угнівська дала бюджетам Львівщини близько 2 млн грн ренти
Зображення асоціативне. Джерело: https://shorturl.at/hijsV

В 2022-2024 роках до бюджетів у Львівській обл. надійшло 1 926 000 грн рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводнів у рамках Угоди про розподіл продукції на ділянці Угнівська (інвестор – ТОВ «Велл Ко» Зіновія Козицького).

Про таке під час онлайн-семінару ГО «НОВА Енергія»* «6 років децентралізації ренти у Львівській області: чи ефективно громади використовують кошти?», відповідаючи на запитання NADRA.INFO, повідомив заступник начальника відділу адміністрування рентної плати та екологічного податку управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Львівській області Михайло Чабан.

Із 1 926 000 грн ренти, отриманих областю від УРП на Угнівській, близько 1 156 000 грн надійшло до бюджетів місцевих територіальних громад.

«У нас на облікує є УРП, ТзОВ «Велл Ко». За 2023 рік від нього надійшло 1 млн грн до місцевих бюджетів. З них 600 тис. грн до ОТГ – Стрийської і Комарницької. В 2024 р. – надійшло 275 тис. грн, з них до територіальних громад – 166 тис. грн. Відповідно, у 2022 р. – 651 тис. грн. Громади отримали 390 тис. грн», – заявив Михайло Чабан.

Він також повідомив, що ренту за користування надрами для УРП на ділянці Угнівська встановлено на рівні 1,25%.

Нагадаємо, станом на березень 2023 р. дійсними в Україні були 12 Угод про розподіл вуглеводнів, про укладення нових УРП відтоді не повідомлялося (провести конкурс на ділянку літієвих руд Добра завадив повномасштабний напад РФ на Україну в лютому 2022 р.).

Угода щодо ділянки Угнівська – єдина, на виконання якої видобуваються вуглеводні.

Крім ренти за користування надрами, держава і громади, на території яких здійснюється видобуток, мають право на частину продукції, виробленої під час виконання УРП .

Станом на січень 2024 р. Україна досі не отримала доходу від використання (реалізації) частини виробленої продукції, що залишається у власності держави відповідно до УРП – попри те, що видобуток газу на ділянці Угнівська здійснюється з весни 2022 р.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

Порядок використання (реалізації) частини виробленої продукції, що залишається у власності держави відповідно до УРП, в Уряді затвердили лише в лютому 2024 р..

Нещодавно повідомлялося, що ТОВ «Велл Ко» планує пробурити дві розвідувальні свердловини на ділянці Угнівська 3 (Тисовецька) у Самбірському районі.

 

* Захід провела ГО «НОВА Енергія» в рамках проєкту «Ефективне державне управління завдяки GovTech та прозорості», що впроваджуються Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за підтримки уряду Німеччини, у партнерстві з Директоратом ресурсоефективної трансформації Міністерства енергетики України