Укрзалізниця остаточно втратила спірне родовище граніту

Укрзалізниця остаточно втратила спірне родовище граніту
Джерело зображення: https://www.google.com.ua/maps/

Верховний Суд (ВС) поставив крапку у спорі про законність аукціону, з якого Державна служба геології та надр України минулоріч продала спецдозвіл на видобування граніту родовища Перлівське (Адабаське) в Кіровоградській області. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на щойно оприлюднену постанову ВС від 01.10.2024, яка є остаточною і оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, торги відбулися в лютому 2023 р.. Це була третя спроба продати спецдозвіл на Перлівське (Адабаське) родовище. Оскільки аукціон був другим повторним, стартував із ціни 3,7 млн грн (це на 50% дешевше, ніж лот пропонувався на перших торгах). Переможець – ТОВ «Управління механізації та транспорту Трансбуд» (УМТ Трансбуд) – запропонував 3,84 млн грн.

За тиждень після аукціону в Укрзалізниці заявили, що торги були незаконними.

«Зазначений кар’єр належить АТ «Укрзалізниця», як і земельна ділянка, на якій він знаходиться», – повідомили в державній компанії, яка до 2016 р. контролювала родовище на підставі спецдозволу № 4503.

Втім УМТ Трансбуд безперешкодно викупив виграний лот і в березні 2023 р. отримав спецдозвіл на видобування гранітів № 6679 (терміном дії до березня 2043 р.). Джерело NADRA.INFO в Укрзалізниці повідомляло, що станом на березень 2024 р. до користування надрами приватна компанія не приступила.

Укрзалізниця спробувала скасувати аукціон в судовому порядку, але всі три інстанції відмовилися визнати торги незаконними.

Діяльність карʼєрів Укрзалізниці забезпечує філія УЗ «Центр управління промисловістю» (очолює Володимир Науменко). На тимчасово окупованій території внаслідок воєнної агресії РФ перебувають два карʼєри Укрзалізниці. Крім щебеневої продукції, УЗ як надрокористувач також виробляє бутильовану воду.