Знову перепродали? Хто тепер хоче отримати родовища UNIGRAN

Знову перепродали? Хто тепер хоче отримати родовища UNIGRAN
В карʼєрі Малинського каменедробильного заводу

До Державної служби геології та надр України (Держгеонадра, ДГН) надійшли нові заяви на отримання спеціальних дозволів на користування родовищами гранітів, які раніше контролювала група UNIGRAN Ігоря Наумця. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на дані ДГН.

Заяви надійшли 09.10.2024 від двох компаній:

  • ТОВ «Коростенська видобувна компанія» – щодо Коростенського (Стремигородського) родовища (спецдозвіл № 634);
  • ТОВ «Малинська видобувна компанія» – щодо родовищ Пинязевицьке (СД № 766), Пинязевицьке-ІІ (СД № 1601), Пинязевицьке-ІІ ділянка-Північна (СД № 6136).

До жовтня ці ділянки надр контролювали  АТ «Коростенський карʼєр» (власник Ігор Наумець), АТ «Малинський каменедробильний завод» і ПрАТ «Пинязевицький карʼєр» (Елена Калпа – разом з Ігорем Наумцем під санкціями РНБО з 2023 р.). 07.10.2024 спецдозволи були відчужені на користь ТОВ «Новел Пром» Марка Трабулсі (зі статутним капіталом 100 грн на момент продажу).

 

Тепер контроль над родовищами встановлюють Коростенська (YouControl) і Малинська (YouControl) видобувні компанії засновника інвестиційного холдингу Alumeta Group, власника Броварського алюмінієвого заводу Сергія Шапрана (нещодавно став одноосібним власником ТОВ «Будіндустрія-Сервіс ЛТД», яка раніше також належала до групи UNIGRAN).

Під час відчуження спецдозволів до Новел Пром директорам МКДЗ, Коростенського і Пинязевицького карʼєрів оголосили підозри і обрали запобіжні заходи (в кримінальних провадженнях щодо імовірної мінімізації ренти за користування надрами і плати за землю).

Оскаржити перше відчуження намагалася підсанкційна кіпрська компанія.

За рік до запровадження персональних санкцій РНБО, влітку 2022 р. Ігор Наумець заявляв про рейдерську атаку на групу UNIGRAN.

Також нагадаємо, що в ДГН не знають цін, за якими спецдозволи відчужуються на вторинному ринку, і не володіють інформацією про нормативно-правові акти, якими мають керуватися власники спецдозволів, формуючи ціну/вартість прав користування надрами під час відчуження. Водночас, підпорядковане Держгеонадрам ДНВП «Геоінформ України» надає послугу щодо визначення вартості спеціального дозволу на користування надрами на дату відчуження.