Долю двох ділянок піску в Харківській області вирішать на торгах

Долю двох ділянок піску в Харківській області вирішать на торгах
Зображення асоціативне

Державна служба геології та надр України виставить на аукціон спецдозволи на дві ділянки пісків у Харківській області:

  • Східна ділянка Балаклійського родовища
  • Студенківська ділянка

Як повідомляє NADRA.info, відповідні записи внесені до бази Інформація про заяви на отримання спеціальних дозволів на користування надрами. Дати проведення торгів ще не визначені.

Східна ділянка Балаклійського родовища і Студенківська ділянка були включені до переліку ділянок надр місцевого значення, спеціальні дозволи на користування якими пропонується надати у користування, 01.06.2022. Щодо більшості обʼєктів із переліку Держгеонадр ухвалила рішення про надання спецдозволів без торгів. Згадані ж ділянки піску продадуть на аукціонах, тому що вони зацікавили не лише первісного заявника.

Початково, про надання без аукціону спецдозволу на Східну ділянку Балаклійського родовища Держгеонадр просило ТОВ «Моноліт Союз», а Студенківську ділянку – ТОВ «Укрнадрабуд». Після оголошення Держгеонадр, наприкінці червня 2022 р. до Служби надійшли заявки на обидві ділянки надр від ТОВ «Геологічна сервісна група». Відтак користуватися надрами буде той, хто запропонує більшу ціну на торгах.

ТОВ «Моноліт Союз» засновано в 2008 р.. Статутний капітал 111 700 грн. Реєстрація – смт Безлюдівка, Харківська обл.. Власники – Казарінов Андрій, Кувіков Сергій. Керівник – Коваль Роман. ТОВ «Моноліт Союз» володіє дійсним спецдозволом на видобування піску родовища Балаклійське (до 2032 р.).

ТОВ «Укрнадрабуд» засновано в 2021 р.. Статутний капітал 280 000 грн. Реєстрація – с. Елітне, Харківська обл.. Власники – Кобильський Олексій, Міроян Георгій, Шило Микита (керівник). Спецдозволи відсутні.

ТОВ «Геологічна сервісна група» засновано в 2013 р.. Статутний капітал 1 000 грн. Реєстрація м. Черкаси. Власники – Фалькович Олексій, Фалькович Євгенія (керівник). Спецдозволи відсутні. Кандидат геологічних наук Фалькович Олексій спільно з Якименком Віталієм і Настенком Олександром володіє, та є директором ТОВ «Геологічна сервісна компанія ГСК».

Нагадаємо, на торги також мають виставити ділянку вапняків місцевого значення Марʼянську (Дніпропетровська обл.).

Тим часом, невирішеною залишається доля відомого родовища піску в Київській області – Ново-Українського. Про рішення щодо надання спецдозволу без аукціону первісному заявнику і попередньому власнику спецдозволу – ПрАТ «Київський річковий порт» – ще не повідомлялося. Водночас в червні до Держгеонадр надійшла заявка від ПАТ «Судноплавна компанія «Укррічфлот» про виставлення Ново-Українського родовища на аукціон.

Відповідно до нової редакції Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, з 29.01.2023 спецдозволи на ділянки надр місцевого значення більше не надаватимуть без проведення аукціонів – тільки з торгів. Зараз діє перехідний період, про який читачам NADRA.info розповідав Голова Держгеонадр Роман Опімах.