Спадок Голден Деррік: нафтогазову площу зняли з продажу

Спадок Голден Деррік: нафтогазову площу зняли з продажу
Фото: https://biz.censor.net/

Попередньому власнику спецдозвіл анулювали за рішенням РНБО і він досі судиться з Президентом України

 

Державна служба геології на надр України зняла з продажу спецдозвіл на користування надрами площі Північно-Перещепинська (Дніпропетровська обл., геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою і подальшим видобуванням вуглеводнів). Наказ №355 про зняття лота з продажу 17.10.2022 підписав Голова Держгеонадр Роман Опімах. Підстава – скасування рішення Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України (№ 25/2-22/21902-21 від 18.10.2021) стосовно внесення пропозиції щодо включення площі Північно-Перещепинська до переліку ділянок надр, дозволи на користування якими виставляються на аукціон.

В Міндовкілля NADRA.info заявили, що незабаром спецдозвіл буде знову виставлено на продаж.

«Рішення щодо зняття лота з аукціону викликане технічними моментами, незабаром ділянка буде виставлена на аукціон», – запевнив заступник міністра Євгеній Федоренко.

Нагадаємо, торги з продажу спецдозволу на Північно-Перещепинську площу і ще 8 вуглеводневих спецдозволів були заплановані на 29.11.2022.

До березня 2021 р. Північно-Перещепинську площу контролювало ТОВ «Глобал Гео Інвест». Втім щодо компанії було застосовано санкції РНБО (NADRA.info намагалися зʼясувати, чому), і за тиждень їй (а також іще 18 компаніям) анулювали спецдозвіл. Глобал Гео Інвест звернувся до суду із позовом до Президента України Володимира Зеленського, чиїм рішенням було введено в дію рішення РНБО. Суд досі не розглянув цю справу.

Зауважимо, первісним власником спецдозволу на Північно-Перещепинську площу було ТОВ «Голден Деррік» (Наказ про надання №52 від 07.02.2013 за підписом Голови Держгеонадр Валерія Дудінова). Голден Деррік повʼязували з екс-міністром енергетики і вугільної промисловості, екс-очільником НАК «Надра України» Едуардом Ставицьким (він же Натан Розенберг), екс-міністром аграрної політики і продовольства Миколою Присяжнюком і екс-депутатом Верховної Ради України Юрієм Іванющенком. Згодом спецдозвіл було переоформлено на ТОВ «Глобал Гео Інвест» (скласти уявлення про одну з версій тих подій можна тут).

Крім Північно-Перещепинської площі, у переліку ділянок надр, виставлених на продаж 29.11.2022, є ще дві площі зі спадку Голден Деррік: Майорівська і Південно-Свистунківська. Спецдозволом на Майорівську до березня 2021 р. володіло ТОВ «Надрапростір», на Південно-Свистунківську – ТОВ «Еко Газ Альянс». Обом компаніям, як і ТОВ «Глобал Гео Інвест», спецдозволи були анульовані за рішенням РНБО. Обидві компанії також судяться з Президентом.

Виставити на торги Північно-Перещепинську, Майорівську і Південно-Свистунківську площі Державну службу геології та надр в 2021 р. просив ФОП Бобешко Сергій Олексійович з Київської області. В 2022 р. з заявою щодо Північно-Перещепинської площі до Служби також зверталося ПрАТ «Видобувна Компанія «Укрнафтобуріння».

Купуючи спецдозвіл на ділянку надр, право на яке оскаржується в суді, інвестор має усвідомлювати і приймати ризики, які супроводжують таку інвестицію. Про це NADRA.info заявили в Геологічній інвестиційній групі.

Хоча придбання об’єктів надрокористування через аукціон є достатньо прозорим способом набуття прав на них, проте кожний об’єкт, який виставляється на аукціон, засновниця ТОВ «Геологічна інвестиційна група», юристка Ірина Супрун переконливо радить досліджувати індивідуально.

«До моменту прийняття судом кінцевого рішення, придбання такого активу є ризиковим, адже невідомо, хто буде визнаний законним власником такого майна. Ризик полягає в тому, що ніхто не може передати іншому більше прав на річ, ніж має сам («Nemo plus iuris ad alienum transferre potest quam se ipse habet»). Це старе правило римського права, яке діє й сьогодні. Лише особа, яка є власником майна чи його уповноваженою особою або за рішення суду визнана такою, має право на його відчуження. В іншому випадку право власності, яке набуте не від власника майна, буде спірним. З досвіду, можемо стверджувати те, що ситуації бувають різними, адже хтось бажає придбати «чистий» актив, а хтось готовий ризикувати», – пояснює Ірина Супрун. І додає, що «такого роду ризики неможливо попередити, адже їх настання або ненастання залежать від багатьох факторів. Про них потрібно знати. І у разі ухвалення позитивного рішення про придбання ризикового активу – прийняти їх».

 

Довідково (анкетні дані YouControl):

ТОВ «Голден Деррік» засновано в 2007 р.. В 2017 р. змінило назву на ТОВ «Іст Юроуп Петролеум». Статутний капітал 33 815 664,32 грн. Реєстрація – м. Київ. Засновники: компанія «Хартлог Лімітед» (Кіпр) і ТОВ «Авант Трейд Лімітед». Керівник – Лупето Віталій.

ТОВ «Глобал Гео Інвест» засновано в 2018 р.. Статутний капітал 200 000 грн. Реєстрація – м. Київ. Засновники: ТОВ «Авант Трейд Лімітед» і ТОВ «ППК Інвест». Кінцевий бенефіціарний власник і керівник – Лупето Віталій.

ТОВ «Надрапростір» засновано в 2018 р.. Статутний капітал 200 000 грн. Реєстрація – м. Київ. Засновники: ТОВ «Авант Трейд Лімітед» і ТОВ «ІСК Інвест». Кінцевий бенефіціарний власник і керівник – Лупето Віталій.

ТОВ «Еко Газ Альянс» засновано в 2018 р.. Статутний капітал 10 000 грн. Реєстрація – м. Київ. Засновники: ТОВ «Авант Трейд Лімітед» і ТОВ «ПСП Інвест». Кінцевий бенефіціарний власник і керівник – Лупето Віталій. За даними YouControl, всі чотири вище згадані компанії мають відношення до «Групи Павла Фукса».

ПрАТ «Видобувна Компанія «Укрнафтобуріння» засновано в 2004 р.. Статутний капітал 296 250,00 грн. Реєстрація – м. Київ. Керівник – Бакуненко Михайло. Підписант – Кацнельсон Марк. Власники крупних пакетів акцій: ARIANA BUSINESS LIMITED (Велика Британія), DERIPON COMMERCIAL LTD (Кіпр), АРЕС СИСТЕМС ЛТД. (Велика Британія), Приватна компанія з обмеженою відповідальністю JKX Ukraine B.V. (Нідерланди). За даними YouControl, компанія має відношення до груп «Приват», «Групи Віталія Хомутинніка», «Групи Павла Фукса». Є членом Асоціації газовидобувних компаній України, експлуатує 28 газоконденсатних  та нафтогазових свердловин.

 

Зображення новини асоціативне. Джерело: https://biz.censor.net/