Таємні надра Укрзалізниці: компанія приховує результати діяльності карʼєрів

Таємні надра Укрзалізниці: компанія приховує результати діяльності карʼєрів
Олександр Камишін очолює Укрзалізницію з серпня 2021 р. Фото: https://www.facebook.com/Ukrzaliznytsia

Голова правління Акціонерного товариства «Укрзалізниця» Олександр Камишін і/або його підлеглі приховують дані про користування надрами, які є обʼєктом права власності Українського народу відповідно до статті 13 Конституції України.

Зокрема, приховуються результати діяльності карʼєрного господарства Укрзалізниці, яке ще до початку повномасштабної війни РФ проти України генерувало збитки на сотні мільйонів гривень і було предметом численних розслідувань правоохоронних органів. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на наступне.

14.09.2022 ми звернулися до Голови правління Укрзалізниці Олександра Камишіна з офіційним запитом (сканкопія нижче). Серед іншого, ми просили повідомити:

  • Скількома та якими дійсними спецдозволами володіє Укрзалізниця?
  • Скільки корисних копалин було видобуто в 2021 і першому півріччі 2022 рр.?
  • З якими виробничими та фінансовими результатами Укрзалізниця завершила 2021 і перше півріччя 2022 рр.?
  • Скільки щебеню виробили, і за якими цінами продали?
  • Скільки ренти за користування надрами сплатила компанія?
  • Керівництво Укрзалізниці все ще планує приватизувати карʼєри – чи плани, про які в компанії заявляли раніше, змінилися?
  • Хто саме в керівництві Укрзалізниці відповідальний за ефективне управління карʼєрним господарством компанії?

Починаючи з першої декади жовтня, у прес-службі Укрзалізниці нам обіцяли, що от-от, і відповідь на наші запитання буде готова і надана. Обіцянку надіслати відповідь на наш інформаційний запит ми чули мало не кожного тижня.

Зрештою, чи не єдине, про що нам таки повідомили, що за управління карʼєрним господарством у керівництві Укрзалізниці начебто відповідальний член правління Євген Шрамко. Мовляв, саме він координує діяльність філії «Центр управління промисловістю», яка управляє карʼєрами, і якою керує Олексій Осман. Водночас, у нас склалося враження, що посадовці Укрзалізниці стурбовані нашими запитаннями, а деякі з них вважають, що ніяку інформацію не може бути надано, виправдовуючись режимом воєнного стану (який діє в Україні на тлі кровопролитної війни, розвʼязаної РФ проти нашої Держави).

Ми попросили відповісти на ті запитання, на які відповідь може бути надана. Щодо решти – попросили чітко вказати правові підстави для відмови в наданні інформації по кожному пункту. Нам було обіцяно надати відповідь на запит до кінця робочого дня 10.11.2022.

На жаль, протягом майже двох місяців ми не отримали жодної офіційної відповіді від Укрзалізниці щодо діяльності карʼєрного господарства.

Із глибокою вдячністю і повагою ставлячись до значної ролі, яку відіграв, продовжує і, без сумнівів, буде відігравати дружній професійний колектив Укрзалізниці в питаннях порятунку громадян та бізнесів, відновлення економіки нашої Держави, ми вважаємо неприпустимим приховування результатів користування надрами – прикриваючись режимом воєнного стану. Оскільки збитковість карʼєрного господарства державної компанії зрештою лягає додатковим фінансовим тягарем на державний бюджет, на кожну приватну компанію і на кожного громадянина.

Обурює і той факт, що результати діяльності карʼєрів в Укрзалізниці приховуються навіть після заяви Бюро економічної безпеки, яку було опубліковано 21.09.2022 – за тиждень після надсилання нашого запиту.

Як ми писали раніше, філію одного з державних акціонерних товариств у БЕБ запідозрили у несплаті 1,3 млрд грн податків. Ідентифікуючі ознаки, згадані в релізі Бюро, небагатозначно вказують на те, що йдеться саме про філію «Центр управління промисловістю» (ЦУП), діяльність якої «полягає в забезпеченні потреб підприємств критичної інфраструктури у постачанні щебеню, піску, шпал, інших виробів тощо».

Цитуємо реліз БЕБ:

«…філія у попередні роки задекларувала збитки у розмірі 324 млн грн та 51,7 млн грн відповідно. При цьому, річні плани видобутку щебеневої продукції виконані лише на половину.

Аналітики БЕБ за результатами моніторингу ринкових цін встановили, що угоди на постачання щебеневої продукції укладалися філією із СГД (субʼєктами господарської діяльності) без проведення аукціону, до того ж за цінами втричі нижчими за ринкові. У свою чергу, СГД реалізували продукцію, в тому числі і державним підприємствам, вже за ринковими цінами.

Також виявлено, що протягом 2020 року було укладено угод на постачання щебеневої продукції із більш ніж 100 СГД, на загальну суму понад 1,4 млрд грн., а за 2021 рік – на загальну суму близько 180 млн грн., що у 8 разів менше у порівнянні з 2020 роком.

Ймовірна сума недоотриманих філією доходів може складати понад 3,4 млрд грн., а сума несплачених в дохід держави податків (ПДВ та податку на прибуток підприємства) – понад 1,3 млрд грн».

Нагадаємо, про результати діяльності карʼєрів Укрзалізниці, а також про плани керівництва компанії в 2020-2021 рр.. приватизувати деякі видобувні обʼєкти як непрофільні активи, NADRA.INFO писали в таких матеріалах:

Принагідно, NADRA.INFO просить Олександра Камишіна все ж таки надати відповіді на наші запитання щодо результатів користування надрами акціонерним товариством «Укрзалізниця».