Укрзалізниця: тарифна реформа найбільше вплине на вартість перевезень щебеню

Укрзалізниця: тарифна реформа найбільше вплине на вартість перевезень щебеню
Зображення асоціативне

В результаті запропонованої Укрзалізницею тарифної реформи, що включає спрощення системи тарифоутворення та зближення тарифів, найбільше може зрости вартість перевезень мінбудматеріалів. Про це йшлося в ході конференції «Індустрія щебеню 2022», що відбулася в середу, 16 листопада, в Києві – повідомляє RAIL.insider.

«Наразі щебенева продукція транспортується нижче собівартості. І вона має найменший коефіцієнт, порівняно з 1,2 та 3 класами. Тому, звісно, що ця ініціатива б’є, в першу чергу, по щебневикам», – сказав заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов.

Натомість він наголосив, що можна скоротити витрати, користуючись знижкою 10% на маршрутні перевезення.

За наведеними представником УЗ розрахунками, наприклад, перевезення вагону зі щебенем на відстань 370 км може зрости з 10 тис. 122 грн до 15 тис. 193 грн при по вагонній відправці та до 13 тис. 674 грн при маршрутній.

«Наразі ми готуємо внести пропозицію до Міністерства інфраструктури, яке узгодить, або не узгодить зміни. Всі ініціативи будуть обговорюватися в ДРС (Державна регуляторна служба — ред.) та на інших майданчиках», – сказав Валерій Ткачов.

За його прогнозами, введення нової системи тарифоутворення можна очікувати до лютого 2023 року.

Представник УЗ також пообіцяв, що в новій структурі комерційного департаменту буде офіс по роботі з великими клієнтами, у якому певний фахівець буде спеціалізуватися на комунікації та вирішенні логістичних питань виробників мінбудматеріалів.

Як повідомлялося раніше, перевезення мінбудматеріалів за 10 місяців 2022 року скоротилося в 2,8 рази.

NADRA.INFO нагадує, що Укрзалізниця є потужним надрокористувачем. Карʼєрне господарство компанії, яким управляє філія Центр управління промисловістю (ЦУП) під керівництвом Олексія Османа, є збитковим. Наразі Голова правління Укрзалізниці Олександр Камишін або його підлеглі приховують інформацію про користування надрами та результати виробничої діяльності карʼєрів. Є обґрунтовані підстави вважати, що Бюро економічної безпеки підозрює ЦУП у несплаті податків на 1,3 млрд грн.