В Міндовкілля скасували пропозиції щодо продажу 5 ділянок надр у Закарпатській області

В Міндовкілля скасували пропозиції щодо продажу 5 ділянок надр у Закарпатській області
Фото: https://mepr.gov.ua/

І пояснили, чому відкликали рішення про виставлення на аукціон нафтогазової площі на Дніпропетровщині

 

Що сталося?

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України скасувало рішення про внесення пропозиції щодо включення п’яти ділянок піщано-гравійної сировини в Закарпатській області до переліку ділянок надр, дозволи на користування якими виставляються на аукціон. Про це Інформаційному агентству NADRA.INFO у відповідь на запит повідомив Заступник Міністра Євгеній Федоренко:

Приводом звернутися до Міністерства став Наказ Голови Держгеонадр Романа Опімаха, яким з торгів було знято спецдозвіл на ділянку Свалява (сировина піщано-гравійна, геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою, на 5 років).

Аукціон мав відбутися 12.12.2022, проте Міндовкілля відкликало свою пропозицію щодо аукціонного продажу ділянки, що і змусило Держгеонадр зняти лот з торгів.

Як з’ясувалося, Міндовкілля відкликало рішення щодо таких ділянок:

  • Свалява
  • Латориця 1
  • Латориця 2
  • Неліпино 1
  • Неліпино 2

 

Історія питання

Із заявами про виставлення всіх згаданих ділянок на аукціон до Держгеонадр наприкінці вересня 2022 р. звернулася ФОП Купреєва Наталія Василівна.

За результатами засідання Робочої групи з питань надрокористування від 24.10.2022 Міндовкілля рекомендувало спецдозволи до продажу. Але за умови, що будуть дотримані вимоги водного законодавства.

Вже на засідання Робочої групи від 02.12.2022 перегляд та скасування рішень щодо даних ділянок ініціювало Держводагентство.

Зазначені ділянки розташовані в акваторії русла річки Латориця (суббасейн Тиси) на території Закарпатської області, яка згідно класифікації статті 79 Водного кодексу України, відноситься до середньої, а всі її притоки – до малих річок. Крім цього, Латориця (на ділянці між с. Підполоззя і м. Свалява) є гірською річкою (із похилом від 5 м/км і вище) – відповідно до Звіту про науково-дослідну роботу «Оцінка процесів русло формування річок басейну Латориця та розроблення рекомендацій стосовно ефективного управління русловими процесами з метою протипаводкового захисту урбанізованих заплавних територій», розробленого Київським національним університетом імені Тараса Шевченка в 2010 р.. А згідно зі статтею 86 Водного кодексу України заборонено видобування корисних копалин не лише в руслах малих, але й гірських річок.

 

Нафтогазове скасування

Також у Міндовкілля пояснили, чому скасували пропозицію щодо виставлення на аукціон спецдозволу на Північно-Перещепинську площу, яку раніше контролювало ТОВ «Голден Деррік» (ми писали про це тут).

Рішення відкликали у зв’язку з ново виявленими суттєвими обставинами, що були повідомлені Держгеонадрами: під час оновлення геопросторової бази даних планів підрахунку запасів нафтогазових родовищ було виявлено, що в межах площі Північно-Перещепинська частково знаходяться продуктивні поклади горизонтів родовища Перещепинське (спецдозволом на яке володіє АТ «Укргазвидобування», №3341).

 

Азовське протистояння

Читачі NADRA.INFO можуть пригадати ще один випадок, коли торги скасовувалися через відкликання пропозиції Міндовкілля.

В лютому 2021 р. на тлі масових акцій протесту Служба скасувала аукціон з продажу спецдозволу на Азовську ділянку з Азовським рудопроявом, розташовану в Нікольському районі Донецької області за 1,5 км на захід від смт. Нікольське (до 2016 м. Володарськ) та у 25 км західніше залізничної станції Маріуполь (мав продаватися спецдозвіл на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислова розробка родовищ основних корисних копалин – цирконієвих і рідкісноземельних руд та супутніх корисних копалин – польового шпату і піску, на 5 років).

В Міндовкілля тоді зазначали, що перш ніж продавати Азовську ділянку, потрібно організувати «проведення періодичних додаткових комплексних вимірювань потужності поглибленої дози зовнішнього гамма-випромінювання на території Донецької області, 1,5 км на захід від адміністративного центру Нікольської селищної територіальної громади». При цьому, якби вимірювання не показали перевищення допустимої норми випромінювання, в Міндовкілля пропонували «номінувати ділянку корисних копалин для продажу на аукціоні».

Про виставлення Азовської ділянки на новий аукціон відтоді не повідомлялося.