Виробник горілки Nemiroff захистив спецдозвіл на користування надрами

Виробник горілки Nemiroff захистив спецдозвіл на користування надрами
Джерело зображення: https://logos-world.net/nemiroff-logo/

Державна служба геології та надр України не змогла в судовому порядку анулювати компанії ТОВ «ЛВН ЛІМІТЕД» спецдозвіл на видобування підземних вод родовища Немирівське. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на щойно оприлюднену постанову Верховного Суду (ВС) від 08.05.2023. Своїм рішенням ВС відмовився задовольнити касаційну скаргу Держгеонадр і залишив у силі попередні рішення судів (перша інстанція , апеляція) на користь ТОВ «ЛВН ЛІМІТЕД». Постанова ВС остаточна – набрала законної сили в день ухвалення і оскарженню не підлягає. 

Якщо стисло, суперечка стосувалася низки порушень, зафіксованих перевіркою Служби ще в листопаді 2018 р.. Щоправда, згодом припис і наказ про зупинення дії спецдовзолу були скасовані, і встановлено факт відсутності у діях ТОВ «ЛВН ЛІМІТЕД» порушень вимог законодавства у сфері надрокористування. Але це не завадило Держгеонадрам звернутися до суду із позовом про анулювання права користування надрами, у задоволенні якого відмовили всі три інстанції.

ТОВ «ЛВН ЛІМІТЕД» засновано в 2014 р.. Статутний капітал 74 млн грн. Реєстрація – м. Вінниця. Кінцеві бенефіціарні власники: Фінкельштейн Яков (Ізраїль), Фінкельштейн Белла (Україна), Кіпіш Анатолій (Україна) – усі контролюють товариство через компанію «НЕМІРОФФ ІНТЕЛЛЕКТЬЮАЛ ПРОПЕРТІ ІСТЕБЛІШМЕНТ» з Ліхтенштейну. Керівник компанії – Юрій Сорочинський. ТОВ «ЛВН ЛІМІТЕД» володіє двома дійсними спецдозволами на видобування підземних вод для господарсько-питних та технологічних потреб – №6091 і №6092 (обидва до 2035 р., дані YouControl). ТОВ «ЛВН ЛІМІТЕД» є правонаступником ДП «Алко Інвест Україна».

В 2020 р. компанія купила Немирівський спиртзавод – перший із заводів ДП «Укрспирт», виставлений на приватизацію. В 2021 р. виробник отримав ліцензію на виготовлення спирту. А в березні 2022 р. ТОВ «ЛВН ЛІМІТЕД»  відкликало ліцензію на виробництво продукції під торговельною маркою Nemiroff в Російській Федерації через її військову агресію в Україні.

Раніше NADRA.INFO писали, що Верховний Суд зобовʼязав Державну службу геології та надр України надати ТОВ «Бушівський карʼєр» спецдозвіл на видобування гранітів у Київській області. Компанія пройшла щонайменше три повні кола (перша інстанція, апеляція, касація) судових суперечок із Держгеонадр, і в кожному випадку суди ставали на користь надрокористувача.  

Також ми писали, що Вінницький окружний адміністративний суд зобовʼязав Держгеонадра надати ТОВ «Юнашківський гранкарʼєр» спеціальний дозвіл на користування надрами без проведення аукціону з метою видобування мігматитів Південно-Східної ділянки Юнашківського родовища. В Onur Group Ukraine заявили NADRA.INFO, що Юнашківський гранкарʼєр має законне право отримати новий спецдозвіл.