Ірина Супрун: Цифрові надра. Як реально впроваджується Електронний кабінет надрокористувача

Ірина Супрун: Цифрові надра. Як реально впроваджується Електронний кабінет надрокористувача

У травні розпочав роботу Електронний кабінет надрокористувача, який є складовою Єдиної державної електронної геоінформаційної системи.

Е-Кабінет став платформою для подання необхідних документів надрокористувачем і для отримання спеціальних дозволів на користування надрами. 

Голова Держгеонадр Роман Опімах називав Електронний кабінет надрокористувача продуктом, який, «за оцінкою Асоціації Європейських геологічних служб, не має аналогів у Європі».

Але як насправді працює довгоочікуваний сервіс? NADRA.INFO поставили кілька запитань засновниці Геологічної інвестиційної групи Ірині Супрун (на фото), яка з командою вже встигла протестувати Е-Кабінет.

 

NADRA.INFO: В перші тижні після запуску Е-Кабінету як єдиного офіційного інструменту подачі заяв до Держгеонадр, лунали різні відгуки надрокористувачів і сервісних компаній щодо якості роботи застосунку. А з Вашого досвіду, вже можна сказати, що запровадження Електронного кабінету справді полегшує роботу надрокористувачам?

Ірина Супрун: Хочу розпочати із того, що Україна вже давно просунулась у сфері діджиталізації і є прикладом для наслідування світовими країнами в цьому напрямку (до прикладу, застосунок «Дія», електронний паспорт, електронне посвідчення водія). А щоденна паперова робота, в якій були змушені донедавна працювати надрокористувачі, вже давно потребувала комплексного переходу також в електронний формат.

З прийняттям Закону України № 2805-IX держава нарешті ступила на шлях діджиталізації і у сфері надрокористування. Відтепер оформлення значної частини обов’язкових документів для надрокористувача переходить виключно в онлайн-формат. Мова йде про електронну форму подачі документів, електронну форму звітності, отримання дозвільних документів тощо.

Це однозначно полегшило щоденну роботу.

Кожного разу, коли до переходу в електронний формат, наші фахівці готували пакети документів для клієнтів, це займало чимало ресурсів, як людських, так і матеріальних. Як думаєте, скільки паперу йшло на один пакет документів? А це все наші природні ресурси. 

 

Розмови про труднощі під час завантажень перших пакетів документів на отримання спецдозволу – мали під собою підґрунтя?

Першою і головною умовою авторизації, яка передує виконанню будь-яких інших дій на сайті Державного геологічного порталу, є використання електронного цифрового підпису (ЕЦП), що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Команда ТОВ «Геологічної інвестиційної групи» вже встигла повноцінно оцінити роботу Електронного кабінету надрокористувача, коли спробувала подати низку заяв з додатками для отримання спеціальних дозволів на користування надрами.

Направду, при завантаженні документів з перших днів були певні проблеми. Наприклад, документи завантажувалися, проте в Держгеонадрах відображалися некоректно, наприклад автоматично завантажувався один документ на всі діалогові вікна. На щастя, цю проблему оперативно виправили. 

 

Скільки вже завантажили заяв на отримання дозвільних документів? Чи були вже такі надрокористувачі, які отримали відповідь, стали законними власниками СД – за онлайн-заявами?

Незважаючи на деякі технічні несправності, які адміністратори Е-кабінету досить оперативно виправляли, протягом місяця від впровадження сервісу ми з клієнтами подали вже понад 10 заяв на отримання дозвільних документів, з яких отримали 4 позитивні рішення. Надалі очікуємо схвалення і по інших проєктах. 

 

Якщо назвати головну перевагу Електронного кабінету – що це буде?

В процесі роботи з Електронним кабінетом ми з командою ледь не кожного дня обговорювали, ділилися своїми оцінками платформи. Зокрема, побачили багато позитивних моментів.

Найголовніше, повторюся – це економія часу та ресурсів надрокористувача. Завдяки Е-Кабінету, все відбувається значно швидше, ніж раніше.

Більше не потрібно друкувати по три примірники пакетів документів, до яких входять широкоформатні кольорові плани підрахунку запасів та геологічні розрізи, сканувати пакет документів та записувати на електронні носії, зшивати величезні обсяги паперу. Які, у разі повернення документів через допущені технічні помилки чи формальні підстави, необхідно було повторно передруковувати і переподавати. По часових рамках це могло раніше тривати й кілька тижнів із врахуванням пересилання пакетів документів між Держгеонадра та надрокористувачем.

 

Сьогодні ж, подача  заяви в Електронному кабінеті займає трохи більше години і розглядається Держгеонадрами протягом 5 робочих днів на відсутність підстав залишення без розгляду.  Протягом 20 робочих днів  пакет документів проходить перевірку на відсутність підстав для прийняття рішення про відмову у наданні спеціального дозволу. У разі відсутності повного комплекту документів або наявності технічних помилок Держгеонадра повертають заяву протягом 5 робочих днів, після чого надрокористувач може використати повернуту заяву, як шаблон, усунути зауваження та переподати знов. На виправлення заяви чи супутніх матеріалів загалом заявник має 20 календарних днів, але при наявності зауважень, які можна усунути швидко, переподати заяву можна і в той самий день. Значна економія часу досягається також завдяки електронному документообігу при поданні заяви.

Щодо швидкості прийняття рішень, терміни чітко визначені законодавством та суттєво скоротили час на розгляд та прийняття рішення. Як бачимо з сайту Держгеонадр, комісія з питань надрокористування  тільки в липні засідала вже тричі.  

У Держгеонадрах не можуть відкладати розгляд справ чи прийняття рішень, адже зараз на це дається не більше 25 робочих днів з дня отримання заяви разом з документами і цей термін регламентовано Кодексом про надра. Ми можемо точно сказати, що нова процедура значно економить час, адже з моменту подачі документів до прийняття рішення – місяць. Це включно з опрацюванням документації у Державній службі геології та надр України, ДНВП «Геоінформ України» тощо.

Раніше для цього необхідно було чекати мінімум три місяці.

 

Який функціонал варто додати в Е-Кабінет, у першу чергу? І, крім випадків некоректного завантаження документів у перші дні, які ще недоліки виявили Ваші фахівці під час користування сервісом?

Наразі неможливо вести листування через Електронний кабінет з Державною службою геології та надр України. До прикладу, це відчутно, коли пакет документів вже поданий, але його потрібно повернути на доопрацювання (так трапляється, це нормальна практика). Цей процес досі потребує письмової заяви, яку необхідно зареєструвати в Держгеонадра, а надіслати можна на електронну скриньку Держгеонадр. Після реєстрації такої заяви пакет документів залишається без розгляду чи повертається. 

Водночас очікування на рішення про повернення чи відмову в розгляді пакету документів займає певний час. Тому важливо, щоб все листування з Держгеонадрами перейшло в Е-кабінет. Така інтеграція дозвільного і поштового сервісів, на мій погляд, дуже на часі.  

Крім того, проявилися моменти неузгодженості між собою деяких положень Кодексу України про надра. Зокрема, ці невідповідності стосуються базових статей:  162, 163, 164, 165 щодо отримання, внесення змін, продовження і перехідних положень Кодексу про надра, які регулюють діяльність наданих спецдозволів до набуття чинності нової редакції Кодексу про надра. 

 

До прикладу, на виконання вимог Закону України 2805-ІХ Урядом України затверджена  форма спеціального дозволу на користування надрами, однак,  у ній «забули» передбачити підстави, визначені перехідними положеннями щодо спеціальних дозволів виданих до набуття чинності відповідних змін. Насамперед це стосується бізнесу, який володіє спеціальними дозволами на користування надрами на геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку, адже функціонал Електронного кабінету не передбачає можливості отримання спецдозволів на підставах, передбачених перехідними положеннями, а також внесення змін у такі дозволи чи їх продовження. Тому стає незрозумілим, яким чином надрокористувачі мають реалізовувати свої проекти, які в процесі  користування надрами вимагатимуть внесення змін до спеціальних дозволів (наприклад, зменшення площі, розширення, виправлення очевидних описок, неточностей в координатах тощо).

Така неузгодженість на рівні підзаконних нормативно-правових актів призводить до непорозумінь і створює певні проблеми для надрокористувачів або заявників, які хочуть подати заяву на отримання спеціального дозволу на користування надрами без аукціону, по перехідних положеннях, внести зміни чи продовжити такі спецдозволи. 

 

Стосовно дрібніших недоліків роботи Е-кабінету, то зіткнулися з так званими «багами», помилками в роботі.  Наприклад, після подачі заяви на отримання дозволу на користування надрами без аукціону, система створювала для друку заяву для виставлення її на аукціон. 

На жаль, Е-кабінет ще не дозволяє і, допоки триває воєнний стан в Україні, не дозволить використовувати весь анонсований функціонал, а саме: Гіс-застосунок, який не дає можливості перевірити перетин заяви з іншими спецдозволами, з іншими поданими заявами, даними Державного земельного кадастру України. Порядком функціонування Е-кабінету також передбачена можливість подачі заяв та документів для проведення державної реєстрації робіт і досліджень, пов’язаних з геологічним вивченням надр (форма 3-ГР) та щорічної звітності про баланс запасів корисних копалин (форми 5-ГР, 6-ГР, 7-ГР). 

Ми сподіваємось, що після завершення воєнного стану цей функціонал буде повноцінно працювати і бізнес зможе комплексно використовувати застосунок. 

Станом на сьогодні ми можемо оцінити лише етап подачі документів до отримання рішення. Загалом, інструмент робочий, хоча і не без недоліків. 

 

Оцінити ж весь цикл користування Е-кабінетом з моменту подачі документів до моменту отримання електронного бланка наразі важко, оскільки по тих пакетах щодо яких було прийняте рішення через Е-кабінет,  немає ще розрахунків початкової вартості спеціального дозволу на користування надрами. Відповідна методика ще не прийнята. Наразі вона з поправками та зауваженнями знаходиться на доопрацюванні. 

 

Тому ми зможемо оцінити реальний час отримання дозвільних документів та всі деталі проходження процедури надалі з отриманням дозвільного документа, підписанням угоди, розрахунку лише після того, як пройдемо весь цикл дозвільних процедур та отримаємо витяг із Державного реєстру спеціальних дозволів на користування надрами в електронній формі. Тоді ми зможемо підтвердити, скільки насправді на ці пакети документів потрібно часу і, які недоліки можуть трапитися на наступних етапах.

 

 

Автор фото Олег Петрасюк.