Конфіскованим Демурінським ГЗК цікавляться «інвестори з Кривого Рогу»

Конфіскованим Демурінським ГЗК цікавляться «інвестори з Кривого Рогу»

Тим часом, працівникам комбінату вже 5 місяців не платять зарплати

 

Джерело NADRA.INFO на ринку надрокористування на умовах анонімності заявило, що наприкінці червня 2023 р. Демурінський ГЗК відвідала делегація з «представників команди відомого промислового підприємства, що здійснює діяльність у місті Кривий Ріг». За інформацією джерела, метою візиту представників криворізького підприємства на Демурінський ГЗК було знайомство, та, імовірно, попередня оцінка реального стану комбінату для ухвалення можливого рішення про «інвестицію в Демурінський ГЗК». Зокрема, не виключалася можливість участі інвесторів у майбутньому приватизаційному конкурсі, анонсованому керівництвом Фонду державного майна України раніше.

Інформацію про зацікавленість Демурінським ГЗК з боку «інвесторів із Кривого Рогу» підтвердили два інших джерела NADRA.INFO, не повʼязаних між собою. Одне з них заявило, що на збагачувальний комбінат мав місце візит представників залізорудного бізнесу. Інше – уточнило, що серед криворізьких гостей були помічені представники команди Рудомайну (видобуває залізну руду в Кривому Розі).

На Демурінському ГЗК від коментарів щодо візиту інвесторів утрималися. 

Дані джерел NADRA.INFO про зацікавленість з боку криворізької компанії до інвестиції в Демурінський ГЗК, в Рудомайні не підтвердили, але і не спростували: «Залишаємо [Ваші запитання] без відповіді»

У Фонді державного майна України підтвердили візит команди Рудомайну на Демурінський ГЗК.

«Нещодавно призначений директор ТОВ «Демурінський ГЗК» (Руслан Колотієвський) оголосив пошук підрядника на виконання низки робіт в карʼєрі. Адже ГЗК не має власного парку техніки для організації видобувних робіт. Рудомайн були одними з тих, хто приїжджав на комбінат для дослідження питання, чи можуть бути їх послуги корисні Демурінському ГЗК. Якщо серед Ваших читачів є компанії, зацікавлені в наданні послуг ДемГЗК, вони також можуть ще кілька тижнів звертатися зі своїми пропозиціями на підприємство», – заявила NADRA.INFO директор Департаменту супроводження санкційного майна та майна на тимчасово окупованих територіях ФДМУ Ірина Несин.

Водночас, у Фонді заперечили проведення переговорів із будь-якими потенційними учасниками майбутнього приватизаційного аукціону з продажу Демурінського ГЗК.

Також у Фонді визнали, що залишається не налагодженою виплата заробітної плати трудовому колективу підприємства. За даними джерел NADRA.INFO, які підтверджують на комбінаті, зароблене не виплачують вже 5 місяців, і сума боргу перед працівниками сягнула позначки 20 млн грн. Низка працівників звільнилися з підприємства, і (за даними Єдиного державного реєстру судових рішень та сервісу YouControl) стягують борги в судовому порядку.

Затримку з виплатами зарплат у ФДМУ пояснюють помилками, допущеними під час стягнення ГЗК в дохід держави, численними арештами майна комбінату в багатьох кримінальних провадженнях, а також труднощами з продажем продукції. 

«Кожна поставка продукції Демурінського ГЗК перевіряється на відповідність двом критеріям: ціна має бути ринковою, і продукція в жодному разі не може потрапити до ворога. Перевірка безпекового фактору займає багато часу. Підприємство вже відвантажило першу партію ільменітового концентрату українському покупцю. Це всього 60 тонн ільменіту, але далі буде більше. І за кілька тижнів питання виплати зарплатні почне вирішуватися», – запевнило джерело NADRA.INFO у ФДМУ.

Водночас, як повідомляє інше джерело NADRA.INFO, про експорт ільменіту Демурінського ГЗК наразі не йдеться: підприємство не зверталося до Державної служби експортного контролю по дозвіл на закордонний продаж жодної партії продукції. 

Як ми вже писали, у травні трудовий колектив ДемГЗК звернувся з листами щодо невиплати заробітних плат до Голови ФДМУ Рустема Умєрова і Голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергія Лисака. Про результати розгляду цих звернень не повідомлялося. 

Нагадаємо, 28.03.2023 Фонд державного майна України набув права власності на 100% корпоративних прав ТОВ «Демурінський ГЗК» на виконання рішення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду та розпорядження Кабінету Міністрів України. Комбінат стягнули у дохід держави в санкційному порядку у справі проти російського мільярдера Михайла Шелкова

11.04.2023 після виконання низки ремонтних робіт, на комбінаті була запущена дільниця первинного збагачення, станом на 17.04.2023 повідомлялося про виробництво 160 тонн колективного концентрату. Згодом було запущено видобувні роботи в карʼєрі. Джерела NADRA.INFO повідомляли, що станом на кінець травня обсяг отриманого колективного концентрату перевищує 1500 тонн. 

Водночас, у червні видобувні роботи в карʼєрі Демурінського ГЗК припинилися і досі не відновилися. Виробництво кінцевих товарних концентратів не здійснюється, зокрема через проблеми з постачанням електроенергії.

За даними наших джерел, на складах Демурінського гірничо-збагачувального комбінату може перебувати понад 7 тисяч тонн продукції, яка перейшла державі після конфіскації підприємства (орієнтовною вартістю до 4-6 млн дол. США.).  Значна частина продукції – ільменітовий концентрат, експорт якого вимагає дозволу Держекспортконтролю. Відповідальним зберігачем продукції було визначено ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат». Голова ФДМУ Рустем Умєров ще наприкінці березня заявляв, що у Фонді вирішили виставити продукцію на прозорі аукціони: «…ми подивилися на наявні активи та вирішили виставити продукцію, яка збереглася на ГЗК, на Prozorro. І за ці кошти запустили підприємство та виплатили заробітні платні». Згодом тимчасовий керівник ДемГЗК висловив сумніви, що продукцію буде продано з використанням платформи Prozorro.

 

Зображення новини асоціативне