Перерахунок координат, перехідні труднощі і технічні нюанси – Геоінформ провів робочу зустріч з профільним комітетом ЄБА

Перерахунок координат, перехідні труднощі і технічні нюанси – Геоінформ провів робочу зустріч з профільним комітетом ЄБА
Зображення: https://www.facebook.com/EBA.Ukraine

Голос галузі

04.07.2023 відбулась зустріч представників Комітету надрокористування Європейської Бізнес Асоціації із в.о. Генерального директора Державного науково-виробничого підприємства «Державний інформаційний геологічний фонд України» Павлом Бовсунівським та Директором Центру геоінформаційних технологій Ігорем Мельником. Повідомляють у Європейській Бізнес Асоціації.

На зустрічі обговорили актуальні питання щодо координат ділянок надр, які надаються в користування, функціоналу Електронного кабінету надрокористувача, а також послуг, що надаються ДНВП «Геоінформ України».

Найбільша кількість питань, озвучених членами комітету на зустрічі, були пов’язані з переходом з системи координат СК-42 в міжнародну систему WGS-84.

Переваги нової системи координат є очевидними, адже можливість визначення кутових точок без дороговартісного обладнання з точністю до кількох метрів є великим кроком вперед. Разом з тим у багатьох надрокористувачів при інтераційному перерахунку координат виникають проблеми із перетином/накладенням контурів суміжних родовищ та/або спеціальних дозволів, що має наслідком втрату запасів корисних копалин, за які вже сплачено, або площі ділянки надр (геолог Тетяна Кшановська розкривала це питання в авторському матеріалі Перерахунок координат. Як не втратити запаси, виконуючи нові вимоги 615-ї постанови КМУ? – прим. NADRA.INFO). Так, ДНВП «Геоінформ України» здійснили ітераційний перерахунок кутових точок ділянок надр в систему координат WGS-84 близько 90% спеціальних дозволів і підтвердили наявність не тільки перетинів контурів спеціальних дозволів, а також і невідповідність фактичного місцезнаходження об’єкту надрокористування координатам, вказаним у дозвільних документах. На вирішення такої проблемної ситуації пан Бовсунівський рекомендує звертатись за отриманням послуги з визначення кутових точок об’єкту надрокористування, в ході якої контур спеціального дозволу буде поставлено в контур підрахунку запасів, родовища та буде відповідати дійсності. На жаль, універсального підходу для вирішення згаданої проблеми нема, але спеціалістами ДНВП «Геоінформ України» може бути запропоноване оптимальне вирішення проблеми.

Окрім того, проблему, яка часто існувала в надрокористувачів щодо неможливості здачі проміжного звіту на зберігання до фондів ДНВП «Геоінформ України», так як він не відповідає  формі 3-гр, також можливо вирішити шляхом передачі на тимчасове зберігання проміжного звіту до фондів ( до 5-ти років) у межах платних послуг.

Щодо технічних проблем, які виникають в користувачів Електронного кабінету надрокористувача під час подачі заяв на отримання спеціальних дозволів, зокрема в частині зникнення заяв та відповідей Держгеонадра щодо розгляду пакету документів, які перебувають на етапі розгляду або вже було розглянуто, також було заявлено про готовність реагувати на будь-які технічні збої в найкоротші терміни при зверненні на електронну пошту чи телефон оператора Електронного кабінету надрокористувача.

Щодо можливості внесення змін чи продовження спеціальних дозволів на геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку, які з 28 березня 2023 року не передбачені Кодексом про надра, але разом з тим продовжують діяти до моменту закінчення їхнього строку дії. Пан Бовсунівський зазначив, що технічно такі опції в Електронному кабінеті надрокористувача доступні. Разом з тим, в силу змін до законодавства, а саме Постанови КМУ «Про затвердження форм спеціального дозволу на користування надрами, граничних економічно обґрунтованих строків виконання робіт на ділянці надр (з урахуванням геологічних особливостей), основних видів робіт та форм заяв у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр» №353 від 18 квітня 2023 року, рішення щодо внесення змін, розширення чи продовження таких спеціальних дозволів приймається виключно Держгеонадра.

Також протягом зустрічі пан Бовсунівський поділився інформацією про доступні послуги ДНВП «Геоінформ України», за якими можуть звертатись надрокористувачі. Серед них, зокрема, послуги із занесення відомостей про первинну/вторинну геологічну інформацію до каталогу відомостей про геологічну інформацію.

Нагадаємо, Комітет надрокористування Європейської Бізнес Асоціації розпочав свою роботу у вересні 2022 року, його очолив екс-голова Державної служби геології та надр України, директор з розвитку ТОВ «Геологічна інвестиційна група» Дмитро Кащук.

Станом на липень 2023 р. членами Комітету є: