Микола Колісник: Дві УРП виконуються і дали Україні понад 100 млн куб. м вуглеводнів

Микола Колісник: Дві УРП виконуються і дали Україні понад 100 млн куб. м вуглеводнів
Джерело: https://www.facebook.com/UkrainianBarAssociation

В Україні виконуються дві Угоди про розподіл продукції, сумарний видобуток вуглеводнів за якими перевищує 100 млн куб. м. Про таке заявив заступник міністра енергетики Микола Колісник (на фото) під час Першого інвестиційного форуму Асоціації правників України в Києві.

«На жаль, історія нам поставила дуже великі перепони в цих угодах – форсмажори, які мають на те обʼєктивні обставини військового часу. Та навіть попри це, ми маємо дві угоди, які виконуються, які робочі – на сьогодні видобуто понад 100 млн куб. м [вуглеводнів]», – заявив Микола Колісник.

Відповідаючи на запитання NADRA.INFO, заступник міністра енергетики уточнив, що йдеться про УРП на ділянці Угнівська (угода виконується з весни 2022 р., інвестор ТОВ «Велл Ко» Зіновія Козицького) та на ділянці Іванівська (інвестор – державне АТ «Укргазвидобування»; про початок виконання цієї угоди на широкий загал, за нашими спостереженнями, ще не заявлялося).

Нагадаємо, в Україні станом на березень 2023 р. дійсними були 12 Угод про розподіл вуглеводнів (про укладення нових УРП відтоді не повідомлялося):

Крім цього, Микола Колісник нагадав, що Уряд ухвалив порядок обліку і використання державної частини газу, отриманого від УРП.

Водночас, відповідаючи на запитання менеджерки з регуляторної політики ДТЕК Нафтогаз Юлії Боржемської, пан Колісник припустив, що функції уповноваженої державою особи на здійснення дій з вуглеводнями в рамках УРП, які передбачають видобування нафти, буде не ДК «Газ України» АТ «НАК «Нафтогаз України» (уповноважений державою на дії з вуглеводнями в газових УРП).

«Чи буде Газ України уповноваженою особою за рідкими вуглеводнями – не впевнений, адже, як Ви правильно зазначили, у них відсутня експертиза, яка є досить специфічна. Ми розглядаємо питання, хто може бути представником від держави в частині цих вуглеводнів», – заявив Микола Колісник.

Нагадаємо, станом на січень 2024 р. Державний бюджет України не отримав доходу (належної державі частини прибуткової продукції) від реалізації Угод про розподіл вуглеводнів, які видобуваються в Україні. Чи отримано такий дохід протягом січня-травня 2024 р., NADRA.INFO днями запитали у Міністра фінансів Сергія Марченка – опублікуємо відповідь на запит, щойно отримаємо її.

Також ми писали, що за два роки УРП на ділянці Угнівська дала бюджетам Львівщини близько 2 млн грн ренти.