Джерела: Держгеонадра перевірять витрати шести УРП

Джерела: Держгеонадра перевірять витрати шести УРП
Зображення асоціативне. Джерело: http://surl.li/ercqrf

Джерела NADRA.INFO в центральних органах влади і на ринку надрокористування повідомляють, що протягом вересня 2024 р. – січня 2025 р. Державна служба геології та надр України планує здійснити низку перевірок правильності визначення витрат Інвесторів, які підлягають відшкодуванню Державою на виконання Угод про розподіл продукції.

Зокрема, планується перевірити витратну частину УРП у межах таких ділянок:

  • Балаклійська (інвестор – АТ «Укргазвидобування»*);
  • Бузівська (АТ «Укргазвидобування»);
  • Берестянська (АТ «Укргазвидобування»);
  • Іванівська (АТ «Укргазвидобування»);
  • Угнівська (ТОВ «Велл Ко»**);
  • Юзівська (Шелл Експлорейшн Енд Продакшн Юкрейн Інвестмент***, ТОВ «Надра Юзівська»****).

Перевірка на обʼєктах Інвестора за Угодою Угнівська (у Львівській та Івано-Франківській областях) має бути проведена у вересні-жовтні 2024 р.. На обʼєктах Укргазвидобування (у Харківській, Львівській областях та в м. Київ) – у жовтні-грудні 2024 р.. Перевірку Інвестора за угодою Юзівська планується здійснити в Києві у січні 2025 р..

Як повідомляють джерела, для цілей підтвердження правильності визначення витрат, що підлягають відшкодуванню, Держгеонадра ініціювали створення комісій, до яких, як очікується, можуть увійти представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства енергетики України, Державної аудиторської служби України, Державної служби України з питань праці, Державної податкової служби – саме до цих центральних органів виконавчої влади у серпні Держгеонадра надіслали відповідні листи з проханням делегувати представників:

Нагадаємо, за даними Міністерства фінансів, в 2024 р. Держава отримала від УРП першу належну їй частину прибуткової продукції (11,5 млн грн до загального фонду державного бюджету і 1,3 млн грн до бюджету розвитку місцевих бюджетів за січень-травень включно).

В червні заступник Міністра енергетики Микола Колісник заявляв, що в Україні виконуються дві Угоди про розподіл продукції, сумарний видобуток вуглеводнів за якими перевищує 100 млн куб. м. Раніше ми писали, що за два роки УРП на ділянці Угнівська дала бюджетам Львівщини близько 2 млн грн ренти.

Станом на березень 2023 р. в Україні дійсними були 12 Угод про розподіл вуглеводнів (про укладення нових УРП відтоді не повідомлялося):

Незабаром в Україні можуть бути укладені ще низка угод про розподіл продукції: за даними Міністерства енергетики, трансформувати в УРП 15 спеціальних дозволів на видобування вуглеводнів планує ПАТ «Укрнафта»

В травні 2024 р., під час виступу на ХІ Міжнародній нафтогазовій конференції Ньюфолк НКЦ, Голова Держгеонадр Роман Опімах заявляв«Надано заяви про оголошення проведення нових конкурсів на укладання УРП на двох ділянках у західній частині України. Також надрокористувачі ініціюють конвертацію 17 діючих спеціальних дозволів в Угоди» (15 з них – Укрнафта, див. вище).

В лютому 2022 р. Міжвідомча комісія з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції розглянула першу заявку про конкурс на літієву УРП, однак на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну конкурс так і не було оголошено. В лютому 2023 Кабінет Міністрів України затвердив перелік ділянок надр (родовищ корисних копалин), які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, що надаватимуться у користування шляхом укладення угод про розподіл продукції. Згодом у Міністерствах економіки та енергетики заявили, що вважають передчасним оголошення і проведення під час війни конкурсів для укладення УРП щодо ділянок надр із покладами стратегічних корисних копалин.

* – АТ «Укргазвидобування» належить Державі, входить до групи Нафтогаз, володіє 210 дійсними спеціальними дозволами на користування надрами (дані Держгеонадр на липень 2024 р.). Керівник – Сергій Лагно. 

** – ТОВ «Велл Ко» контролює Зіновій Козицький, керівник – Степан Козицький. Компанія належить до групи «Західнадрасервіс». Зіновій Ярославович і Степан Зіновійович – батько і брат Голови Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького. Спецдозвіл на Угнівську ділянку – єдиний в арсеналі компанії.

*** – Шелл Експлорейшн Енд Продакшн Юкрейн Інвестмент – компанія з Королівства Нідерландів, була підписантом УРП на ділянці Юзівська в 2013 р., згодом вийшла з Угоди (Інтерфакс-Україна).

**** – ТОВ «Надра Юзівська» в 2013 р. контролювало ПАТ «НАК «Надра України». Наприкінці 2020 р. НАК Надра України продала Надра Юзівська на користь НАК Нафтогаз України за 15 млн дол. США. Керівник – Андрій Остафійчук (з грудня 2023 р. – YouControl). Спецдозвіл на Юзівську ділянку – єдиний в арсеналі компанії.

Грудень 2020 р.: Голова правління НАК Нафтогаз Андрій Коболєв, Голова Держгеонадр Роман Опімах і Голова правління НАК Надра України Тарас Кузьмич після підписання угоди про продаж Нафтогазу компанії Надра Юзівська, джерело – https://www.facebook.com/NaftogazGroup

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ