АМКР закидають 2,2 млрд грн несплаченої ренти

АМКР закидають 2,2 млрд грн несплаченої ренти

Що сталося?

17.11.2021 в Офісі генерального прокурора заявили про повідомлення підозри фінансовому директору – головному бухгалтеру ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг”.

Цитуємо реліз ОГП:

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора фінансовому директору – головному бухгалтеру ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” повідомлено про підозру у службовому підробленні та умисному ухиленні від сплати податків (ч. 1 ст. 366 та ч. 3 ст. 212 КК України).

За даними слідства, підозрюваний з травня 2017 року по квітень 2019 року вніс до офіційних документів – декларації з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин “Валявкинського” та “Новокриворізького” родовищ залізних руд завідомо неправдиві відомості щодо нарахування плати за користування надрами для видобування корисних копалин.

Крім того в порушення вимог податкового законодавства з грудня 2014 по березень 2019 року він умисно ухилився від сплати до бюджету рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин на суму понад 2,2 млрд грн.

Сума збитків державі у вигляді ненадходження до бюджету рентної плати за користування надрами підтверджена висновками комплексної судової експертизи з дослідження матеріалів, речовин та виробів, та економічної експертизи Національного наукового центру “Інститут судових експертиз ім. Засл. Проф. М.С. Бокаріуса” Міністерства юстиції України, до проведення якої залучалися спеціалісти Інституту геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М.П. Семененка НАН України, а також висновками комплексної судової експертизи матеріалів, речовин та виробів і економічної експертизи КНДІСЕ Міністерства юстиції України.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Головного слідчого управління СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Що кажуть в Арселорі?

В ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” оперативно відреагували на закиди ОГП і СБУ.

Цитуємо відповідь компанії, оприлюднену на офіційному сайті:

Сьогодні Служба безпеки України вручила одному з топ-менеджерів “АрселорМіттал Кривий Ріг” повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. У його домівці сьогодні провели обшуки, не виявивши нічого інкримінуючого.

СБУ звинувачує “АрселорМіттал Кривий Ріг” у неповній виплаті рентної плати за користування надрами у 2015-2019 роках. Справа залишається незакритою з жовтня 2020 року. Компанія завжди відкидала ці звинувачення і не розуміла, чому податковий спір розслідує СБУ, а не Державна фіскальна служба.

“АрселорМіттал Кривий Ріг” оскаржила необґрунтовані звинувачення, які стали підставою для цієї кримінальної справи. Ще 4 листопада 2021 року Дніпропетровський окружний адміністративний суд ухвалив рішення на користь компанії, знявши всі звинувачення. Податкові органи мають 30 днів на оскарження рішення суду.

Враховуючи, що на даний момент до компанії немає питань щодо цього спору, “АрселорМіттал Кривий Ріг” не може зрозуміти, на яких підставах відбувся сьогоднішній обшук.

Компанія дійсно переглянула свої процедури зі сплати податків з урахуванням чинного закону та судової практики, щоб привести їх у повну відповідність підходу, який використовується іншими гірничодобувними компаніями.

Після приватизації криворізького промислового гіганта 16 років тому компанія неодноразово зверталася до уряду України з проханням створити рівні умови для всіх підприємств. Проте протягом кількох останніх років правоохоронні та контролюючі органи закидають компанію надуманими звинуваченнями, жодне з яких на даний момент не було підтверджено результатами судових розглядів. “АрселорМіттал Кривий Ріг” вважає сьогоднішні дії СБУ черговим прикладом необґрунтованої ворожості до міжнародної компанії, яка вже інвестувала 10 мільярдів доларів в економіку України.

“АрселорМіттал Кривий Ріг” – один із найбільших платників податків України. У 2015-2019 роках, тобто за оспорюваний період із виплати податків, підприємство сплатило до бюджету України понад 40 млрд грн податків та виплат, у тому числі 1,8 млрд грн рентної плати за користування надрами та 2,1 млрд грн податку (плати) за землю.

За вісім місяців 2021 року компанія виплатила 9,3 млрд грн податків та зборів. Це еквівалент сукупної заробітної плати всіх українських вчителів за 18 місяців, і цього достатньо, щоб уряд України сплатив усі вакцини проти COVID-19, необхідні цього року.

Зауважимо, зранку 17.11.2021 БІЗНЕС ЦЕНЗОР опублікував інтерв’ю генерального директора ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” Мауро Лонгобардо (автор Сергій Головньов). З-поміж іншого, пан Лонгобардо заявив (мовою оригіналу):

“У нас хорошие отношения с украинскими властями на высшем уровне. Господин Миттал поддерживает связь с первыми лицами государства.

У нас были некоторые проблемы с задержкой выполнения инвестиционных обязательств. И это приводило к конфликтам. Мы пояснили причины, по которым происходили эти задержки. Но сейчас мы делаем все своевременно. Поэтому я не ожидаю какой-либо эскалации“.

 

Від NADRA.info:

ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” володіє 4 спецдозволами на користування надрами: №4451, №4482 і №4483 на видобування залізних руд і №4494 на видобування підземних вод питних і технічних. Ще двома спецдозволами на видобування вапняків (№1985 і №4654) володіє АТ “АрселорМіттал Берислав”.

 

Читайте також: Центр “Сонячне ремесло” планує утричі збільшити видобуток бурштину до кінця 2021

Читайте також: Компанія з групи ONUR поповнила колекцію спецдозволів

Читайте також: SMART GRANIT збільшив видобуток і переробку гранітів на 67%

Читайте також: ДП “Українська геологічна компанія” змінила керівника

Читайте також: В АЕСУ спростовують закиди в наданні недостовірної інформації

 

Джерело фото: https://www.gp.gov.ua/ua/news?_m=publications&_t=rec&id=308045