Войцех Бальчун вийшов з українського бурштинового промислу

Войцех Бальчун вийшов з українського бурштинового промислу
В 2016-2017 рр. лідер і гітарист гурту Chemia Войцех Бальчун обіймав посаду голови правління АТ "Укрзалізниця". Його компанія у 2020-2022 рр.. працювала на українському родовищі бурштину. Джерело фото: https://www.facebook.com/wojtek.balczun

Екс-голова правління АТ «Укрзалізниця», польський рок-музикант Войцех Бальчун в жовтні 2023 р. вибув зі складу кінцевих бенефіціарних власників компанії ТОВ «Аурум Полонез», яка упродовж трьох років працювала на родовищі бурштину-сирцю в Рівненській області. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на дані YouControl. Починаючи з 24.10.2023, компанію контролюють колишні партнери пана Бальчуна – Нємцов Микола (Україна) і Кшистиняк Єжи (Польща). Капітал товариства скоротився на розмір частки, яка належала Бальчуну.

 
Нагадаємо, співвласником добувної компанії ТОВ «Аурум Полонез», зареєстрованої в Рівному, Войцех Бальчун став у вересні 2020 року (із часткою 19,5% в капіталі товариства). В 2020-2022 рр.. Аурум Полонез працював на ділянці «Пугач» родовища «Клесівське», (північна околиця смт Клесів, Рівненська обл.), спецдозволом на яке володіє державне підприємство «Бурштин України». Компанія Бальчуна була не єдиним приватним партнером ДП.

Ділянка Пугач родовища бурштину Клесівське з висоти пташиного лету (2021 р.)

В 2021 р. ДП «Бурштин України» (Рівненська обл.) видобуло 2213,6 кг бурштину-сирцю. У січні-липні 2022 р. видобуток склав 23,4 кг. Збиток ДП за 2021 рік перевищив 2 млн грн. У ФДМУ заявили, що неефективне управління стало причиною зміни керівника Бурштину Україну.

В.о. генерального директора ДП «Бурштин України» Іван Пустовіт, призначений в липні 2022 р., в інтервʼю NADRA.info розповідав про негативні наслідки добувної співпраці держпідприємства з приватними компаніями.

В листопаді 2022 р. єдиний майновий комплекс ДП «Бурштин України» приватизували «в одні руки»: єдиний учасник аукціону ТОВ «Будтранс-Логістик» запропонував за ЄМК 6,7 млн грн (стартова ціна 6,4 млн грн), був визнаний переможцем, і за два місяці після торгів змінив власника (після Месніковича Анатолія, з січня 2023 Бутранс-Логістик контролює і очолює Тарар Олена).