Рішення РНБО виконано: Держгеонадра поновили девʼять зупинених дозволів

Рішення РНБО виконано: Держгеонадра поновили девʼять зупинених дозволів
Зображення асоціативне

Державна служба геології та надр України виконала коригуюче рішення РНБО про уточнення персональних економічних обмежень (санкцій) і відновила українським компаніям дію девʼяти спецдозволів на користування надрами, які були зупинені через санкції до кінцевих бенефіціарних власників. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на додаток до наказу Держгеонадр від 26.06.2024 № 293 за підписом Голови Служби Романа Опімаха (завантажити наказ, додаток).

Поновлено дію таких спецдозволів:

  • ТОВ «Смарт Граніт»* – спецдозвіл 1134 на видобування граніту, мігматиту і гнейсу родовище Передаточнинське (Запорізька обл.);
  • ПрАТ «Коростишівський карʼєр»** – 3297, видобування габро-лабрадориту родовища Слобідське ділянки Східна та Західна (Житомирська);
  • ПрАТ «Укргазвидобуток»* – 4404, видобування газу природного, конденсату, супутніх компонентів Островерхівського родовища (Харківська);
  • ТОВ «Пром-Енерго Продукт»* – 5626, видобування газу природного родовища Васищівське (Харківська);
  • ТОВ «Віджи Продакшн»* – 5127, 5135, геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою (ГВ+ДПР) питних підземних вод (Черкаська);
  • ТОВ «Потоки»** – 5140, ГВ+ДПР питних підземних вод (Дніпропетровська);
  • ТОВ «Віджи Фармінг»* – 5252, ГВ+ДПР питних підземних вод (Черкаська);
  • ТОВ «Аркона Газ-Енергія»* – 4830, ГВ+ДПР з подальшим видобуванням нафти і газу Свистунківсько-Червонолуцького родовища (Полтавська).

Нагадаємо, Межиріченському ГЗК*** поновили спецдозвіл за рішенням суду в листопаді 2023 р..

Рішення РНБО передбачає
анулювання спецдозволу
Мотронівського ГЗК*** на
Малишевське родовище титанових руд

Як ми писали раніше, в 2023-2024 рр.. Держгеонадра зупинили низку видобувних і пошукових спецдозволів на користування надрами українським компаніям на тій підставі, що раніше до власників бізнесів було застосовано санкції РНБО. Огляд наслідків – читайте за посиланням.

Переглянути санкційну політику в сфері надрокористування пропонували в Європейській Бізнес Асоціації.

NADRA.INFO зверталося до Першого віце-прем’єр-міністра України–Міністра економіки України Юлії Свириденко та Голови Служби безпеки України Василя Малюка із відкритим звернення щодо корегування санкційного механізму для відновлення діяльності українських видобувних підприємств. В СБУ звернення розглянули і врахували.

Необхідність врегулювання ситуації зі спецдозволами на користування надрами, зупиненими на тлі застосування РНБО персональних санкцій до кінцевих бенефіціарних власників компаній-надрокористувачів також підтримували в Міністерстві економіки України.

Не поновленими залишаються спецдозволи карʼєрів з групи UNIGRAN**** (компанії намагалися змінити бенефіціарів під час дії застосованої до них санкції блокування активів, більше див. тут і тут).

*- кінцевий бенефіціарний власник Вадим Новинський

**- кінцевий бенефіціарний власник Вадим Єрмолаєв

***- кінцевий бенефіціарний власник Дмитро Фірташ

****- кінцеві бенефіціарні власники Ігор Наумець, Елена Калпа