Відкориговано санкції до Фірташа, Новинського, Єрмолаєва: що буде з українськими видобувними компаніями?

Відкориговано санкції до Фірташа, Новинського, Єрмолаєва: що буде з українськими видобувними компаніями?
Зображення асоціативне

Рада національної безпеки і оборони України внесла зміни до раніше ухвалених рішень про застосування персональних економічних обмежень (санкцій) до осіб, які є кінцевими бенефіціарними власниками українських компаній-надрокористувачів – Вадима Новинського, Дмитра ФірташаВадима Єрмолаєва.

Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на щойно оприлюднений Указ Президента України Володимира Зеленського від 24.06.2024 № 376/2024, яким рішення РНБО (за підписом секретаря РНБО Олександра Литвиненка) було введено в дію.

Вадим Новинський

РНБО внесла зміни до рішення від 01.12.2022 (в редакції від 24.01.2023). Санкції застосовано на пʼять років. Уточнено перелік спецдозволів на користування надрами, які підлягають зупиненню та анулюванню.

Анулюванню підлягають спецдозволи:

  • 5408 – геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою покладів мідних руд рудного поля Заліси-Шменьки у Волинській області. Надрокористувач – ТОВ «Інтер Актив» Ігора Воронова, Вадима Новинського, Ангела Шипковенскі (Болгарія). Спецдозвіл був зупинений з липня 2023 р.;
  • 6652 – видобування граніту родовища Ахтовське (Миколаївська обл.), надрокористувач – ТОВ «Смарт Видобуток» Вадима Новинського. Спецдозвіл було зупинено з травня 2023 р..

Зупиняється дія спецдозволів:

  • 6049 – видобування газу природного на шельфі Азовського моря (Південна частина акваторії Азовського моря), ділянка Білосарайська, включаючи Морське родовище та структуру Невелика. Надрокористувач – ТОВ «Азов Петролеум ЛЛС» Вадима Новинського і Рубена Захаряна (Австрія);
  • 6593 – видобування граніту родовища Андріївське (Донецька обл.). Надрокористувач – ТОВ «Смарт Граніт». Обидва спецдозволи зупинені з травня 2023 р.

Згадки про решту спецдозволів компаній зі Смарт-Холдингу/Smart-Energy в рішенні РНБО і додатках – ми не знайшли.

Дмитро Фірташ

РНБО терміном на 10 років застосувала нові санкції, оскільки спливла дія попередніх обмежень (накладених 24.06.2021):

  • Анулюється спецдозвіл 3640 – видобування пісків циркон-рутил-ільменітоносних родовища Малишевське, надрокористувач – ТОВ «Мотронівський ГЗК»;
  • Зупиняється спецдозвіл 3735 – видобування підземних вод, питних і технічних родовища Боровське, надрокористувач – ПрАТ «Сєвєродонецьке Об`Єднання Азот».

Згадки про решту спецдозволів компаній з Group DF у рішенні РНБО і додатках – ми не знайшли.

Вадим Єрмолаєв

РНБО внесла зміни до рішення від 23.12.2023. Санкції застосовано на десять років.

Анулюванню підлягає спецдозвіл 4953 на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою і подальшим видобуванням газу природного і конденсату площі Федорівська (за винятком Веснянського родовища), у Полтавській обл.. Надрокористувач – ТОВ «Трендс Сістем» Вадима Єрмолаєва, Віктора Ющенка та Володимира Бєлоусова.

Відсутність у рішенні РНБО згадки про інші раніше зупинені спецдозволи на користування надрами дає українським компаніям надію на відновлення видобувної діяльності на користь народу України, при збереженні обмежень, накладених на бенефіціарних власників.

 

Чекаємо на офіційні накази Державної служби геології та надр України на виконання уточнених рішень РНБО.

Контекст

В 2023-2024 рр.. Держгеонадра зупинили низку видобувних і пошукових спецдозволів на користування надрами українським компаніям на тій підставі, що раніше до власників бізнесів було застосовано санкції РНБО. Огляд наслідків – читайте за посиланням.

Переглянути санкційну політику в сфері надрокористування пропонували в Європейській Бізнес Асоціації.

NADRA.INFO зверталося до Першого віце-прем’єр-міністра України–Міністра економіки України Юлії Свириденко та Голови Служби безпеки України Василя Малюка із відкритим звернення щодо корегування санкційного механізму для відновлення діяльності українських видобувних підприємств. В СБУ звернення розглянули і врахували.

Необхідність врегулювання ситуації зі спецдозволами на користування надрами, зупиненими на тлі застосування РНБО персональних санкцій до кінцевих бенефіціарних власників компаній-надрокористувачів також підтримували в Міністерстві економіки України.