Санкційне анулювання відклали? На що чекають в Держгеонадрах

Санкційне анулювання відклали? На що чекають в Держгеонадрах
Зображення асоціативне

Двом українським компаніям-надрокористувачам, до чиїх власників застосовано персональні санкції Ради національної безпеки і оборони України, імовірно, вдалося відтермінувати момент остаточного анулювання спецдозволів на користування надрами. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на Протокол № 2024-33 засідання Робочої групи з питань надрокористування Державної служби геології та надр України (завантажити).

Йдеться про ТОВ «Трендс Сістем» Вадима Єрмолаєва (вибув зі складу власників в липні 2024 р. на користь Ганни Єрмолаєвої), Віктора Ющенка та Володимира Бєлоусова, а також ТОВ «Мотронівський ГЗК» Дмитра Фірташа. Нагадаємо, анулювання спецдозволів обом компаніям передбачене коригуючим рішенням РНБО від 24.06.2024.

Підставою для відкладення Держгеонадрами припинення дії дозволу ТОВ «Трендс Сістем» став уже описаний NADRA.INFO судовий спір проти Служби. Ми нещодавно писали, що компанія Єрмолаєвих і партнерів продала спецдозвіл №4953 на Федорівську нафтогазоконденсатну площу на користь ТОВ «СТК Реал Естейт» Станіслава Віленського (бізнес-партнер Єрмолаєва) – в грудні 2023 р., перш ніж до Вадима Єрмолаєва запровадили санкції. Днями суд зобовʼязав Держгеонадра внести зміни до спецдозволу, які фіналізують його відчуження. І якщо апеляція підтвердить рішення першої інстанції, то Держгеонадра будуть зобовʼязані записати власником спецдозволу компанію СТК Реал Естейт, власник якої не є підсанкційною особою. Відтак, Робоча група з питань надрокористування радить керівництву Держгеонадр дочекатися, доки рішення суду у цій справі набере законної сили, і лише тоді ухвалювати власне рішення Служби щодо анулювання спецдозволу.

В день публікації новини про відчуження дозволу на Федорівську площу, із заявою до Дніпропетровського окружного адміністративного суду звернулося ТОВ «Мотронівський ГЗК». Наступного дня, у пʼятницю 26.07.2024 в якості забезпечення позову суд заборонив Держгеонадрам «приймати будь-які рішення та вчиняти будь-які дії щодо анулювання або зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами № 3640, виданого 31.12.2004 ТОВ «Мотронівський ГЗК», до набрання законної сили рішенням суду». Ухвалу про забезпечення позову в реєстрі судових рішень ще не опубліковано, втім про неї згадують у протоколі Робочої групи з питань надрокористування, і для ухвалення рішення щодо анулювання дозволу на Малишевське родовище циркон-рутил-ільменітоносних пісків Мотронівського ГЗК – також радять дочекатися законного рішення суду.

Нагадаємо, в 2023-2024 рр.. Держгеонадра зупинили низку видобувних і пошукових спецдозволів на користування надрами українським компаніям на тій підставі, що раніше до власників бізнесів було застосовано санкції РНБО. NADRA.INFO зверталися до стейкхолдерів санкційного процесу із пропозиціями щодо мінімізації негативних наслідків для Держави від зупинення діяльності українських компаній-надрокористувачів та доречності коригування рішень РНБО; публікували огляд наслідків санкційної політики в індустрії. Переглянути санкційну політику в сфері надрокористування пропонували в Європейській Бізнес Асоціації. Ініціювати напрацювання змін до законодавства і розблокувати українські видобувні підприємства обіцяв заступник Керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма. На можливі шляхи виправлення санкційної помилки вказував особисто Міністр юстиції України Денис Малюська. Про необхідність врегулювання ситуації висловлювалися у Міністерстві економіки. Зрештою, 24.06.2024 РНБО ухвалила т.з. коригуюче рішення, на виконання якого Держгеонадра вже поновили дію дев’яти зупинених спецдозволів.